• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 06:23

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Не мога да си видя рибите !!!

Започната от KingNothing, 01.10.2005 11:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

KingNothing

Тази сутрин си влизам у нас след седмица и половина отсъствие и щях да падна като си видях новия аквариум, почти не си виждам рибите от водорасли по стъклата, ужас има и по камъните и по стъклата, не знам от какво се е получило така...
Нямаще ме седмица и половина у нас но през това време ми хранеха рибите и им пускаха осветлението...., аквариума е на около един месец и преди да замина му нямаше нищо, бях го напълнил от около 2 седмици и пуснах няколко хелера колкото да има нещо да сере в него (четох във форума че е хубаво в нов аквариум да има малко риби  за по бъзото образуване на бактериите, и за това само няколко хелера пуснах) и мислех като си се прибера да пускам рибите от другия аквариум, ама направо се ужасих от случилото се в новия ми такъв !!!!
От какво се е получило така ?? И как мога да се избавя от моментното ми положение ??? Моля за съвети....

А ето и няколко думи за аквариума,че да кажете причината за появата на тази напаст:
Размери:  85х40х35  ДхВхШ    119 литра
Осветление:  1 Gro-lux 18w; 1 DayLight 18w; 1 CoolWhite 25w;

Ако има нещо което съм пропуснал питайте, но в крайна сметка ПОМАГАЙТЕ !!!!   :(

sho

ми може да ги е мързяло да се грижат ежедневно и да са слагали по поевече храна с идеята да имат за няколко дни :D   и ако са оставили и лампите да светят по 24 часа ето ти една не лоша причина:)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

KingNothing

За храната не знам по колко са слагали ама ламоите не са светили по 24 часа със сигурност

FLEXX

Цитат на: "KingNothing"За храната не знам по колко са слагали ама ламоите не са светили по 24 часа със сигурност

Препоръчвам анциструси, но бебета не възрастни. Възрастните ги мързи да гледат, а малките смучат постоянно. С тях ще махнеш зеленията от стъклата. Ако имаш брада, намали осветлението ама много - 4 часа максимум. Като гледам имаш достатъчно лампи, растенията ще оцелеят. Аз така се отървах от огромно количество брада. Но става постепенно. Успех.

Но все пак, нека кажат и специалистите. Например модератора на форума (не се подмазвам!) passifier  whistle

Legion

Не е лошо да направиш основно почистване на аквариума,че водорастлите появят ли се веднъж няма отърване все се появяват(по-стъклата винаги тръгват от едно и също място).За отсраняване на водорастлите от стъклото,колкото и да ги търкаш не можеш да ги изтъркаш :mad (остават спори,части от растението),та веднъж с един приятел докато си пиивахме биричка+още нещо в едно кръчме :beer  :drunk измислихме следното в нашите аквариуми живеят сладководни организми(водорастлите също)та какво ще стане ако ги поставим в хипертоничен солеви разтвор,според книгите трябва да втасат.Та гепихме моя 80л аквариум изпразнихме,грунда хвърлихме(от реката си събрах нов),джунджуриите изварихме, напълнихме аквариума с топла вода и сипвахме сол докато не се получи наситен разтвор(отиде към кило,кило и нещо сол),а изварените джунджории барабар с нагревателя(включен на 6) също в аквариума и тъй 2 дни.После водорастли нямаше,появиха се пак след 10-11 месеца,но почти съм сигорен че ги донесъх с едни  вонди растения.Правихме същото и с  200л. аквариум на моя приятел при него водорастли не са се появявали

KingNothing

Ами аз го напълних преди един месец сега да го изпраня целия и да кисна два дена в сол и после пак като го напълня пак един месец отиде да чакам преди да си пусна рибоците вътре, ебати !!!!

А някои има ли идея от какво се е получило толкова внезапно това ???

Longanlon

работата според мене е ясна - приятелят ти от страх рибите да не умрат от  глад ги е хранил повечко, а го е мързяло някой път да гаси лампата на време и я е оставял да си свети.

според мен инвестицията от 6-7 лева в един таймер и да оставиш рибите гладни е бил по-добрия вариант.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

KingNothing

Ами по два пъти на ден ги хранил, а вътре има в момента 8 хелера, а лампите са светили по около 12 часа, сега мисля да ги пускам по 7-8 часа на ден и трябва да си взема бая анциструси и кажете с какво дая чиатя тази гадост друго....
Има ли някак ви разтвори за да успея да се справя сега с това положение ,защото целите ми стени са покрити с тази гадост дори както казах и камъните, и всичко е толкова равномерно разположено...
А-а-а и искам да питам дали дане изключа сега 25 ватовата лампа и да карам с двете по 18 вата ???

NO CARRIER

И аз да дам мнение как да се отървеш от зеленишката. Както FLEXX казва, малки анциструси. Ще допълня, а след това ще се обадят поне 2ма да ме оплюят, ама все пак - вземи планорбиси, от тях по-добър чистач за стъклата и камъните няма, който каквото ще да разправя. Махането им после е лесно - слагаш листо от зеле или от спанак, чакаш няколко часа и изхвърляш всичко накуп. :)
Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

KingNothing

А малките анциструси могат ли да изчистят толкова много мизерия, и толкова много площ ???
Колко бройки ще ми трябват и за колко време горе долу ще започнат пак да са ми прозрачни стъклата ???

Nemo

може да си купиш "чистачка" (аз така и викам нз как се казва ) мисля че бяха към 6 лв но не съм сигурен ,представлява 2 части магнити ,едната се слага в вътрешната страна на аквариума а другата от вън , и като движеш това отвън се мести другото и почиства от налепите по стените на аквариума
А анцитрусите за по нататък  :roll: за да не се стига пак до това положение :)
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Nemo

Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Legion

За да избегнеш чакането при смяната на грунда взимаш пясък от някоя планинска река или поточе(там където е пъстървовата зона,ако ходиш за риба) и направо праскаш в аквариума (след отсраняване на по-голямите механични замърсители-пръчки,листа и т.н.),може и да се извари спорите на бактериите отцеляват.Та след като се сложи такъв грунд водата се избистра за 2-3дни максимум и е аквариума е готов за заселване.Ако случайно с грунда попаднат други организми от сорта на мамарците по-високата температура в акварима ги убива :idea:  
Иначе за да махнеш водорастлите яко търкане на стените с гъбичка за чинии честа смяна на водата и т.н

Тони

Ако нямаш крехки растения, си вземи два птеригоплихта. За мен по-добри чистачи на зеленилка няма :lol:  В подобен на твоя аквариум,  с криптокорини и други по-здрави растения, зеленясъл здраво, след като пуснах два гибицепса, за 24часа имаше само една купчинка акита в единя ъгъл на аквариума и нямаше следа от зеленилка.
А иначе е по-добре да не ти хранят рибите :!: До две седмици им няма нищо. Освен ако не гледаш бебета :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

WOLF

KingNothing - ето ти един съвет от начинаещ.

Значи и аз минах през този етап преди 2 месеца и не е толкова страшно, защото ако имаш желание ще си оправиш аквариума без особенни проблеми.

Първо много е важно да имаш бързорастящи растения в аквариума си и те трябва да са повечко, можеби 80-100 корена. Иначе нещата стават по-трудни. Другият ми съвет е да махнеш тези хелери и да пуснаш 10-тина SAE-та, тук в Пловдив поне ги продават, така ще спестиш и от храната :lol: защото в подобен аквариум тези рибки не се хранят допълнително. Осветлението трябва да го намалиш до 8-9ч. И най-трудоемкото нещо е смяната на водата, можеби някой ще ме упрекне но според мен на този етап ти е необходима всекидневна смята на 20-25%. Написаното до тук е в сила само за силно залесен с бързорастящи аквариум, иначе можеби няма да работи този метод. Успех при мен помогна.

А относно методите за чистене на водораслите от стъклата ще ти кажа само, че това е грешен подход, защото дори и след като ги изчистиш те пак ще излязат, щом имат условие за развитие в аквариума ти.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Similar topics (1)

2838

Публикации: 12
Прегледи: 5581