• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Първа поява на малко черна брада

Започната от irka_s, 17.01.2010 19:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

irka_s

Здравейте. Днес забелязах първите туфички черна брада по листата на ехинодоруса. За сега я има само по периферията на две стари листа, по които има и малки точици зелени водорасли. Такива точки има в малко количество и по предното и задното съкло (от там ги отстранявам механично при седмичните смени на водата).
Аквариумът е 114л, вътрешен филтър 800л/ч, нагревател, осветление 2х20W (работи по 11-12 часа на ден). Растенията са ехинодорус, анубиас, хигрофила, лимнофила, валиснерия. Обитателите са 2 скаларии и 2 анциструса.  Сменям по 30л вода всяка неделя.
Пуснат е преди месец- на 15.12.09, като съм се старала да спазвам съветите във форума. Нямам система за CO2, един път съм сложила течна тор във водата и малко след това ми се появиха точките по стъклото. Ехинодорусът обче расте много интензивно (10-11листа за по- малко от месец), а младите му оставаха без дръжки и червеникаво зелени, та му сложих една таблетка Сера Флорнетте в корените и след 4 дни забелязах 3-4 малки туфички ( по 2-3мм дължина на влакната)подобни на черна брада.Какво да правя? И къде в София мога спешно да намеря сиямски водораслояд (живея в Младост 2).

Raven

Малко си подранила с торенето- от там са и водораслите.
Първият месец или два по правило се тори само с безопасният калий и евентуално с магнезий.

Появили са се по старите листа на ехинодоруса защото те не фотосинтезират активно и за това са склонни към обрастване, най добре изрежи листата.
След като един път са спрели развитието си- повече няма да се въстановят и само ще ти събират водорасли.

Сиамци има на съботния пазар, сигурно има и по магазините но не мога да ти кажа точно къде.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

irka_s

Много се надявах да се включиш със съвет- от мненията ти в различните теми личи опитността ти   @}->--. Миналата седмица пуснах тема, че растенията ми не се развиват добре и ти ме посъветва да сложа такива таблетки в грунда. А течните торове са моя глупава постъпка... Освен да отстраня болните листа да вземам ли други мерки?

Raven

Таблетките са по безопасни от течните торове и за това не е грешка да се сложат още в началото, при тях не се отделят толкова бързо макро и микроелементи и не са фактор за появата на водораслите.

Аквариумът е още нов, при това положение следвай стартовата процедура и това е най доброто което можеш да направиш, чести смени на водата, намалени часове осветяване в началото и ако има доста растения и те се развиват - може да се тори с малко калий.По нататъка ако тръгнат растенията- може да се тори и по комплексно в зависимост от самите растения и от това колко риби има.


Общо взето - нормално си върви аквариума, появата на малко водорасли в началото си е най нормално нещо.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

23551

Публикации: 39
Прегледи: 13943

9246

Публикации: 29
Прегледи: 13153

44873

Публикации: 6
Прегледи: 3058

5062

Започната от don_misho


Публикации: 2
Прегледи: 2824

40910

Публикации: 18
Прегледи: 9698