• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
03.12.2023 13:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Kaфяви водорасли ....

Започната от Nemo, 06.01.2006 16:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nemo

Значи имам следния проблем .Много бързо ми се покриват стъклата на аквариум с кафяв налеп и през 2-3 дни трябва да бърша... Не съм сигурен дали са кафяви водорасли , прочетох че се появяват при не достатъчна светлина .... Да ама не . И така реших да сложа още една крушка (първо бях една крушка 25 Вата и след това прибавих една Енерго спестяваща 30 Вата) Определено растенията ми взеха да растът по-бързо , но и водораслите също!
За стъклото не се дразня толкова , колкото за растенията ми . Тук там кафави точки (кафяви ли черни ли нз) Нищо не ги яде - нито молинезии, нито плати. Аквариума е 36 литра ,вътрешен филтър , растения - валисинерия , ротала ,паричка ,и др  Риби околко 10 - храня ги по 2 -3 пъти на ден .ГОлеми са лайнари... Подавам СО - с мая .
А тази сутрин като станах ми ми призля.Водата беше супер мътна , няква бяла. Смених 48,4324 % от водата :roll:
Иначе ако се забършат растенията и се маха (как ли пък да тръгна да ги чиста 1 по 1  :x )
Моля за вашите предположения , от къде идва цялата тая каша :cry:  :oops:  :roll:
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Longanlon

имаш повече хранителни вещества във водата, отколкото са ти нужни :) не си храни рибите нито толкова много, нито толкова често. даже през ден ги храни, докато се нормализира положението.

анциструсите с удоволствие ще те избавят от кафявите водорасли, ако купиш 2-3 малки. и си сменяй по-често водата де.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Nemo

Сменям по 2л всеки ден.... :lol: А анцитруси при мен не виреят  :evil:  :evil:  :evil: Над 10 съм погубил вече , нещо не им понася :?
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

tishovsx

...с малките аквариуми е така, бързо се сбъркват, мнооого крехка еко система, ако може да се нарече такава...
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

miTko

:shock: Да умориш анциструси се иска талант...
Разни мои АКВАРИУМИ 

Nemo

Цитат на: "miTko":shock: Да умориш анциструси се иска талант...

В това грешка нямам :lol:  Интересното е че само те умират на другите нищо им няма
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

NO CARRIER

Цитат на: "miTko":shock: Да умориш анциструси се иска талант...
Много лесно става. Особено малките....

Edit: Аз зимата редовно се сдобивам с тая гадост: http://koko.zadnik.org/ribi/Vodorasli/P1100850.JPG (снимката е голяма).
Колкото повече я стъргам, толкова по-бързо се появява и толкова по-голяма става. И верно, както 77 казва, нищо не я яде. Но в момента планорбисите са ми малко.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Stas

Nemo, при теб нещата са доста комплексни.
Наистина тези кафяви се получават от липса на достатъчно осветление.
Защо мислиш, че добавяйки крушки се оправят нещата?
Сложи си луминисцентни пури с голям интензитет в зависимост от обема и типа на аквариума.

Водораслите виреят при лоши условия за растеж на висшите растения. Това означава, че ти трябват бързорастящи, които с достатъчна светлина и адекватно торене ще оправят нещата.

Бялата мътилка е от липса или смърт на полезните бактерии в аквариума. Спасението е подходящ филтър с биологични пълнежи.
Смяна на вода всеки ден би могло да доведе до драстично намаляване на нитрифициращите бактерии. Сменяй по 10% през ден, вземи вода от работещ аквариум или опитай в краен случай със Сера Акватан и Нитривек.

А анциструсите наистина са доста издръжливи рибки. Аз при мен ги пускам при пълнене на аквариум преди всички останали риби и нито един не ми е умирал досега. Да не би да има някакъв проблем с грунда? Някакви примеси слагал ли си? Сифонирал ли си го някога?

Nemo

По принцип аквариума ми е направен с минимум средства. Почти всички растения са ми подарени (за което съм много благодарен )  :P Капаци, работи всичко аз съм сътворил. За друго осветление финансово не съм дорасъл  :? Крушките съм ги сътворил така че едната уж да е с топъл, а др със студен спектър  :lol:
За матълката и аз така в това се усъмних -че някви бактерии са се споминали. Предната  вечер смених част от водата.
За БИО филтър се бях замислил (естествено нещо самоделка да си направа) самоче ми казаха че имало значение как се подреждат пълнежите , кога ватата , кога активен въглен и т.к. и за това се замислих . Гледах пълнежи (керамични ли са нз кви ) ама 1кг кво да ги правя толкова много?
Дъното не съм го сифонирал никога!
Мъча се аз да сътвора нещо -на ясно съм че е мн трудно с малко аквариумче , но като не мога да си зема друго - едно че нямам място и второ че още цокам парички от мама и тати и някакси ми е неудобно...
Може би един ден (живот и здраве) да сътворя нещо като Вас :)
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Joro Vn

Nemo, преди време бях с няколко малки аквариуми. За 30- литрови ползвах най- обикновени 25 W крушки с нажежаема жичка + рефлектор на капака. И нямаше проблем за растенията, изключвам с по- специални изисквания. За да мориш и анциструси, най- общо казано, май има проблем с хигиената- почистване, подмяна вода и т.н. И при тези растения и обем защо ползваш СО2, излишен е. За мен лично оправдано би било, ако си решил да трупаш опит и аквариума да го ползваш като опитен полигон, включително и в борба с водорасли.
Р.S. Да не ти е изкипяла маята в аквариума!?

Stas

Честно казано системата е проста и евтина.
Аз имам в момента освен двата големи и два малки аквариума.
Един 10 и един 20 литра.

20-литровия беше доскоро с гъба. На шлауха за въздух към гъбата бях нахлузил една торбичка с около 15-ина цилиндърчета Sera Siporax. Водата сменях 30% веднъж на 2-3 седмици - когато се сетя. Е, кристално чиста е. Сега пробвах едно вътрешно филтърче, но е доста мощно и пак ще се връщам на гъба. (То и самата гъба си е добра основа за бактериите.)

А Жоро е прав за СО2-то.
Що не си опишеш аквариума в подписа, че не ми се рови да го търся?

Raven

за 36 л.  СО2 не е излишно а е опасно- дори и на мая дебита пак е около мехурче в секунда а това може опасно да снижи Рн.
твърде малък обем  е за да поеме промяната на параметрите.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Nemo

Цитат на: "Joro Vn"Nemo, преди време бях с няколко малки аквариуми. За 30- литрови ползвах най- обикновени 25 W крушки с нажежаема жичка + рефлектор на капака. И нямаше проблем за растенията, изключвам с по- специални изисквания. За да мориш и анциструси, най- общо казано, май има проблем с хигиената- почистване, подмяна вода и т.н. И при тези растения и обем защо ползваш СО2, излишен е. За мен лично оправдано би било, ако си решил да трупаш опит и аквариума да го ползваш като опитен полигон, включително и в борба с водорасли.
Р.S. Да не ти е изкипяла маята в аквариума!?

До някъде е и опитен  :lol: Все пак ми е първия аквариум, на който наблягам на растения  :roll:
Що се отнася до маята... Предния ден бутнах шишето и може и да е цъкнало малко мая вътре :oops:
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Nemo

Цитат на: "raven"за 36 л.  СО2 не е излишно а е опасно- дори и на мая дебита пак е около мехурче в секунда а това може опасно да снижи Рн.
твърде малък обем  е за да поеме промяната на параметрите.

До сега не съм умал проблеми с СО2-то (да чукна на дърво).
Само веднъж ми се беше случило нещо интересно...Всички растения взеха да им се разкапват листата както при Криптокоринова болест. Но пък на рибите нищо им нямаше. :lol:
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

tishovsx

....аз пък немам, нитрифициращи бактерий, да ма прощава Стас, ама аз ги моря всеки ден, нали са бактерий, те са вредни... :roll:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Similar topics (5)

4414

Публикации: 32
Прегледи: 16000

5928

Публикации: 7
Прегледи: 5021

45251

Публикации: 10
Прегледи: 3986

24107

Публикации: 8
Прегледи: 5440

42155

Публикации: 9
Прегледи: 4244