Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Водорасли => Темата е започната от: nina - 23.05.2007 15:25

Заглавие: Кафяви налепи
Публикувано от: nina - 23.05.2007 15:25
От известно време забелязвам появата на кафяви налепи /незнам водорасли ли са/ по пясъка /бял е/ и в дръжките на анубиаса най-вече. Съда ми е 100л., височината е 30см, дълъг е 130см. Преди време осветявах с 3 пури по 6 вата и нямаше проблем. Сега сложих две пури х 36 вата и тръгнаха тия гадости. Редовно сменям вода, нищо друго освен осветлението не съм променяла. Та въпроса ми е, не се ли появяваха кафявите водорасли при недостатъчно осветление и каква друга може да е причината, освен осветлението? Анциструсите не смогват да почистят  *NO*
Заглавие: Re: Кафяви налепи
Публикувано от: Predator - 24.05.2007 16:26
Прочети тази тема:

http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=701.0

и ако има нещо неясно питай пак  :-)!
Заглавие: Re: Кафяви налепи
Публикувано от: Longanlon - 24.05.2007 16:40
Kaфявите водорасли са неприятни и много загрозяват аквариума, но не са трудни за справяне. Най-лесно е да си купиш няколко малки анциструси (3-4 см), които ще ги оберат. Става и с по-честа смяна на водата и намалено хранене на рибите.

Пясъкът, по който са се налепили просто го разръчкай, за да ги заровиш под него - ако при тая операция се вдига много мътилка, трябва да подобриш хигиената в аквариума - сифонирай с маркуча.
Заглавие: Re: Кафяви налепи
Публикувано от: dido - 28.05.2007 00:47
Абе може и да не са кафяви водорасли. Можеш ли да ги опишеш някак?
Заглавие: Re: Кафяви налепи
Публикувано от: nina - 28.05.2007 12:12
Незнам водорасли ли са, но със сигурност бяха кафяви. Не съобразих да направя снимки. Вчера имах време и вместо да сифонирам между пясъка, както препоръча Лонганлон, направо с водата изтеглих и пясъка, оставих го само около растенията. Промих го, изчисти се. А анубиаса го изчистих с една четка за зъби. Имаше кафяво само в каналчетата. По другите растения няма такива налепи. Ако и тази седмица тръгне това кафявото, ще взимам още анциструси. Само два са ми, а единия е голям вече и освен корена друго не зачита. Използвам случая да попитам, в Бургас преди видях едни такива чисто бели на черни точки, май звезден анциструс пишеше, много ми харесаха. Ще вършат ли същата работа като кафявите?