• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 20:27

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Ципа по повърхността на водата

Започната от mazalqk, 02.12.2010 18:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mazalqk

Здравейте,

и аз успях да си завъдя бактериална ципа. И изпитвам трудности в установяването на причината за появата и. Аквариумът е стартиран преди почти година (условно казано, защото претърпя N-брой метаморфози).

Преди повече от две седмици пуснах 10 скаридки, а преди това около 3 месеца вътре си растеше мъх и си живееха планорбиси. Напоследък сложих и хемиантус микрантемоидес и лилеопсис, освен яванския мъх.

Прочетох всичко изписано по темата и стигам до извода, че имам излишък на органични отпадъци в аквариума, което пък не мога да си го обясня от къде идва или пък толко да съм натоварил системата само с 10 скаридки. Или греша?

Инфо за аквариума:

обем: 22л
филтри: AquaEl Mikro пригоден да блъска само повърхността на водата;
BOYU - окачваем, също пригоден да блъска повърхността на водата (в него има и Siporax Mini)

осветление: 20W Енергоспестяваща 9ч/ден

Сега две думи какво правя до тук по въпроса:

1) почнах да сменям по повече от 30% вода на седмица

2) почнах да сменям по 2л вода на ден

3)

- преди малко като точих вода смуках с маркуча направо от повърхността (под лек ъгъл), ако може директно да засмуча ципата. Имаше лек напредък

- след смяната изхабих сигурно 7 листа хартия като ги чаках добре да се накиснат и след това ги вадих

- пуснах пак филтрите и пак се появиха малки парченца (дали не трябваше да измия филтрите след смученето с маркуча и попиването с листата?)

- сега освен всичко пуснах и помпа за въздух

Някакви идеи и насоки?

Luton

По принцип ципа се появява, когато няма движение в горните слоеве и по повърхността!
Аераторната помпичка, би трябвало да свърши работа.
Аз съм с аераторана помпичка(камъче) и насочен вътрешен филтър към повърхността, проблеми нямам с ципа.
Така че надявам се и при теб да се получи!



mazalqk

Да и аз това четох по другите теми, че се появява при липса на добро раздвижване на повърхността. На мен и двата ми филтъра това правят и водата така да се каже доста добре се "клати". На акваелския филтър даже съм му сложил едно самоделно изпълнение да раздвижва още повече. Нещо наподобяващо това, но доста по-некачествено изпълнение.

http://i866.photobucket.com/albums/ab228/AquaDean/DIY%20Photos/lily7.jpg

Luton

Пусни да излизат мехурчетата от аератора, свободно на повърхността, би трябвало всичко да е ОК.

mazalqk

Само камъче съм сложил на шлауха, ако това имаш предвид под свободно. Иначе проблема е, че спя в същата стая и шума от мехурчетата е доста дразнещ и няма да може да работи постоянно (евентуално да я сложа на таймера с лампите). Но ще оставя помпата да поработи още поне 5 часа и след всички предходни операции се надявам да има ефект.

Асен Евгениев

В един аквариум ,който често правеше ципа, съм насочил флейтата нагоре и се образуват водоскоци
по 3-4 см. Притеснявах се, че ще ме дразни шума, ама си спя като бебе.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Raven

И на мен ми се е образувала ципа в стари и стабилни едногодишни аквариуми.
Вероятно се натрупват хранителни вещества и системата се претоварва в един момент.Забелязъл съм че при сериозно просифонване на дъното+промиване на наличните филтри и пускане на струя насочена към повърхността на водата нещата се оправят.
Друг момент е прехранването на рибите, при мен в един момент се насъбраха твърде много риби в малък аквариум и се налагаше повечко хранене, предполагам че и това оказваше влияние.

При всяко положение има излишък на органика, трябва да се премахне колкото може.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

bonelez

Гадна е тая ципа, да. Чувал съм, че се получава при недостиг на кислород. Вечерната аерация била силно препоръчителна. Дебита на филтрацията, както и качеството на самата филтрация също има значение според мен. Изпитвам я тая ципа на свой гръб. Със един и същи филтър на един и същи аквариум - когато имаше повече растителност и бурно кипене през деня, нямаше и помен от ципата, сега с много по-малко растения - рай за ципата. Знам ли?

mazalqk

Здравейте отново. Благодаря на всички ви за отговорите и помощта.

Мисля, че си открих грешката! На окачения филтър бях разменил медията; т.е. гъбата, която трябва да седи най-отзад я бях сложил отпред, а пък сипоракса - отзад:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi52.tinypic.com%2F195ko.jpg&hash=5692461bd4fd382c8b1475edf73055bffaaa0931

Това го бях направил разбира се, защото на всмукателната тръбичка имам още една малка гъба. По този начин водата във филтъра се събира на площта на правоъгълника и кръгчето, а когато гъбата си е на определеното за нея място, вода има само в кръгчето.

Явно с разместените места на гъбата и сипоракса се получава така, че няма достатъчно раздвижване на водата в самия филтър. Защото забелязах, че там ципата е по-дебела и по-гъста. И аз колкото и да чистя ципата от повърхността на самия аквариум явно филтъра след това си вкарва нови парченца. Това обяснява защо след като махнах почти всичко (видимо) и след като пуснах филтрите пак се появиха парцалки ципа.

След като си върнах нещата във филтъра на стандартното положение, му измих гъбата, пак минах с няколко листа по повърхността и оставих помпичката да работи и сега на сутринта всичко е ОК. Водата погледната отдолу си е като стъкло.

Поне в старанието си да се оттърва от ципата и с всички смени на водата се поотървах от нишковидните, които се опитваха да се появяват :)

Благодаря отново за съветите. Поздрави.

Similar topics (5)

39549

Публикации: 5
Прегледи: 3948

2609

Публикации: 124
Прегледи: 41307

7197

Публикации: 2
Прегледи: 3242

20801

Публикации: 7
Прегледи: 5927

1054

Публикации: 23
Прегледи: 13456