• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 06:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Брадата и нишковидните превземат аквариума ми!Помощ!!!

Започната от dimo _ss, 12.02.2010 20:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Divane

Цитат на: iek - 15.02.2010 22:00
ГА-а е много ефикасен, когато се приложи локално, т.е. спираш помпите за 10-на минути и го шприцваш върху желаното място, на втория ден брадата е червена, на 3-ия-сива и на 4-ия -бяла. Това е най-добре да се прави в началото на деня/осветителния период.

Йек, признала съм те за човек,който много разбира, но не мисля,че е подходящо да се препоръчват препарати на хора,които нямат идея какво и по колко сипват в аквариумите си...има време докато настъпи подходящият  момент ;)

ivan_251

Моят аквариум е доста подобен на авторът на темата и имам подобни проблеми,но чак толкова.Черна брада имам,ама тъй като количеството и от два месеца остава непроменено(a to e само 2-3листа),тя изчезна по-едно време,после пак се появи.

Проблема ми обаче е по Еgeriata i Cabombata.Бавно го обвива нещо като мъх.Проблема е в това,че се повреди осветлението за сезмица и всичко отиде по-дяволите.

dimo _ss

Цитат на: rakim - 15.02.2010 22:37
Човек 3мг на ден флорена е много....Не гледай и не разчитай на това което пише на опаковките нито какво ти казват в магазините.Докато някой не ти види аквариума, никога не може да ти каже колко да ториш, защото всеки аквариум е различен и има различни нужди.Като го гледам поне от снимките твоя не е много гъсто залесен.Аз имах 240л с СО2,подобно на твоето осветление и нямаше празно място от растения.Торях по 1-2мг на ден когато го правех със купешка тор.Спазвай правилото да ториш махимално икономично като наблюдаваш растенията,така с времето ще разбереш коя е правилната доза за твоя аквариум,не наливай написаните дозировки на етикетите.Според мен имаш водорасли от преторяване.Спирай да ториш сега и сменяй често вода,когато се стабилизират нещата виж ако има признаци на липси по растенията тогава го прави но с минимални дози,ако няма изобщо не слагай нищо.
Така ме посъветваха в магазина(въпреки че показах снимки).Като липси бяха изразени "бледи листа и дубки по тях ".Торих 14-15дни и през този период добавих 3тата пура на филипс.Спрях да торя веднага щом забелязах брадата и нишковидните(преди 3 седмици)и започнах чести смени на водата

stanilabg

При мен пък кислородната вода много, много не влияе. :-( Имам едно 50 л аквариумче, само с растения и малко брадица. :-D Растенията са ми от 100 литровият и вместо да ги хвърлям, ги слагам в малкия. Там си правя експерименти с кислородната вода. Подавам СО2 от захар и мая и торя с PMDD. Вече два пъти слагам (две седмици последователно) от кислородната вода по 20мл, която е 3% разтвор, но само на определени места побелява брадата. Инжектирам с спринцовка, като спирам филтъра за половин час. После не сменям водата. *NO* Растенията кипят, нищо не им се случва след като са третирани. Имам преди всичко анубиаси, людвигия, бакопа и алтернатера.
На вас колко процентен ви е разтвора?

Видях, че се споменава Глутаралдехида. В темата отворена от iek, не разбрах като заместител на СО2 ли се явява или като средство в борбата с водораслите? Каква е концентрацията за борба с водораслите? Или пък се има предвид, че като се добавя един вид въглерод, растенията се подобряват, а водораслите изчезват?

iek

Идеята на Seachem е да замести СО2-то, но е популярен благодарение на това, че бързо унищожава брадата. Разбира се, че трябва да се търсят и отстранят причините за появата ѝ, но брадата остава за дълго време и след това и създава неестетичен вид на аквариума, някои ги кефят черните туфички обаче  :duvar:. Принципно, с подобряване условията за растенията, би трябвало да намаляват и водораслите, но имам наблюдения, че е възможно и едните и другите да имат едновременно буен растеж.
Кислородната вода го няма този ефект, какъвто има ГА-а, правил съм доста опити, тъй като имам големи количества перхидрол. За да има влияние върху водораслите, трябва да е в  твърде опасна концентрация, както за растенията, така и за рибите.

stanilabg

Цитат на: iek - 16.02.2010 11:51
Разбира се, че трябва да се търсят и отстранят причините за появата ѝ, но брадата остава за дълго време и след това и създава неестетичен вид на аквариума, някои ги кефят черните туфички обаче  :duvar:. Принципно, с подобряване условията за растенията, би трябвало да намаляват и водораслите, но имам наблюдения, че е възможно и едните и другите да имат едновременно буен растеж.

Винаги съм си мислил, че причината за появата на брадата е внасянето ѝ от друг аквариум. Което пък от своя страна е доста интересно, защото се пита тогава от къде се е появила първоначално? Не говоря за някакво екстремно торене при което се получава излишък на вещества и в последствие тръгва брадата. Или пък занемаряване на аквариума. За толкова години занимаване с аквариуми, досега никога не ми се е появявала от само себе си. Да не би да съм знаел преди 15 години, че трябва да се сменя веднъж седмично или да се почиства грунда.  *NO* Винаги съм я внасял с нови растения. И то по моя вина. Ем съм виждал, че растенията в аквариума имат брада, ем съм се сам убеждавал, че тези дето изглеждат "чисти" ще са наред. Самопрецакване. :duvar:
Може да се получи интересна анкета колко членове на форума са се "заразили" с брада чрез внасяне на нови растения и колко по тяхна вина. :-) Въпреки, че ще има такива, които няма да признаят вината си.

stanilabg

Опитах се да намеря Глутаралдехид, но ударих на камък. Всеки реагира така, все едно търся съставка за бомба. :-D  Обърнах се и към Merck-Slovakia, ама не продавали на частни лица.  *MODERATOR* Иначе за шишенце 100 мл, 25% разтвор, искат 224 евро. =-O И то без ДДС.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg121.imageshack.us%2Fimg121%2F7923%2Fglutaraldehyd.jpg&hash=f6dc7e8d5677a88d628fd64ebe0dbc331249d28f

Ми то по ефтинко ще ми излезне от България пратено по DHL. :-D


stanilabg

Цитат на: dafil - 19.02.2010 09:38
Разгледай този продукт-  http://www.aquago.org/32,aquago-carbo-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%A1%D0%9E2-%D0%B2-%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0-250%D0%BC%D0%BB..html
съдържа глутаралдехид

Благодаря, знам за тези продукти. Идеята ми беше да намеря тук чист Глутаралдехид, а не да ми пращат от България.

gecatax

Цитат на: stanilabg - 19.02.2010 09:58
Благодаря, знам за тези продукти. Идеята ми беше да намеря тук чист Глутаралдехид, а не да ми пращат от България.
Ако не си в България търси http://www.aquadiskont.com/shop/product_info.php/products_id/1937/language/en това.
Поздрави!  *DRINK*

-250л.

stanilabg

Да, не съм в България, а в Словакия. Easy Carbo остава като последен вариант, тъй като използвам PMDD (предполагам, че Easy Carbo съдържа и някакви торове, т.е. не е чист Глутаралдехид), а ми се иска да ползвам/експериментирам с чист Глутаралдехид.
Иначе въобще не го виждам (Easy Carbo) като продукт, който се предлага по тукашните магазини. :-( Било то и и-нет магазини.

dimo _ss

Пиша отново след, близо месец и половина относно темата.
Оставих всичко както ме посъветваха повечето от вас,но ефекта е минимален.
Сменям всеки ден по 30% вода сифонирам дъното по два пъти в седмицата като се старая да не вдигам мътилка.Брадата почти спря да се разпространява освен по някои от старите листа на криптокорините и валиснерията.Дупките по валиснерията и криптокорините си остават(Никъде не можах да откия чиста форма на калиев сулфат в Пловдив.)
Но най-лошото е че нишковидните продължават да си растът въпреки, че се старая да ги отстранявам с четка за зъби.Развиват се предимно в горния слои на водата най-сило по роталата с дължина нат 10-15 см :-(.
Въпроса ми е да продължавам ли по този метод или е време да се замисля за някъква химия като кислородна вода или глураладехид?
Забравих да кажа че намалих осветлението от 9 на 7 часа.Почиствам филтъра веднъж седмично.

gecatax

глураладехид си слагам всяка седмица (неделя) като профилактика преди се пробвах да махна (Еленови) Рога помогна ми сега пробвах да махна нишковидни с цялостно затъмнение за 2 дена но ефекта беше минимален и сега ще пробвам с ГА.

-250л.

dimo _ss

Ще съм ти задължен ако споделиш резултата след третиране на нишковидните. *thanks

NO CARRIER

Нишковидните ги разкарах с кислородна вода. Обаче може да се окаже опасно за някои растения.
30% смяна всеки ден плюс седмично чистене на филтъра - не е ясно какво е останало от азотния цикъл.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

23833

Публикации: 13
Прегледи: 5766

3477

Публикации: 13
Прегледи: 5437

59744

Публикации: 0
Прегледи: 8682

27448

Публикации: 1
Прегледи: 3275

20801

Публикации: 7
Прегледи: 5925