• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 06:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Алгизит

Започната от hunter, 06.11.2010 16:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hunter

Здравейте, преди време си купих едно хапченце алгицит, понеже завъдих много видове гадории. Кафяво водорасло, нишковидни мании и тн. Искам да знам ако сложа в аквариума пречи ли по някакав начин на рибоците или няма страшно за тях?

nikolaytoshev

За рибиците няма страшно, ако го използваш в концентрацията, отбелязана на кутията. Растежът на растенията ти ще бъде подтиснат докато го използваш. Водораслите ще си отидат, но пак ще се появят малко след като спреш употребата му, ако не премахнеш основната причина за появата им.

hunter

Да, това го чета на всякаде, че пак ще се появят докато не махна основната причина. Но ми е трудно да я анализирам, когато се появи кафявото мислех, че е от слаба светлина така съм чел. Но като повиших светлината почти се махна от растенията но грунда пламна целия. После нишковидни появи се нещо на едното растение за което четох и го опреличих на рога. Тези листо с рогата ги одрязах нишковидните ги усуквах на маркуча като сменям водата. Яко сифонирах понеже някъде бях чел, че може да е от много органика. Не мога да кажа че няма ефект макар и минимален но това вече кафяво дъно ме нервира и за това съм решил да пребегна към алгизита иначе вобще не ми се ще понеже си е химия малко или много. Ако някой има съвет ще се радвам аквата е 20 литра.

Paskalev

а защо не пуснеш няколко САЕ-та може да ти решът проблема
(rock)

Bolta

Цитат на: Paskalev - 06.11.2010 18:02
а защо не пуснеш няколко САЕ-та може да ти решът проблема
*offtopic
Колега , човекът казва , че аквариума му е 20 литра . Да предположим , че полезният обем е около 16 литра и ако има в него 5-6 рибки ... как да прибави саета и то няколко ?

hunter

:) Сори за тъпия въпрос но какво е САЕ-та, аз не съм напреднал и и дея си нямам.

Bolta

Siamese Algae Eater - сиамски водораслояд
http://aquariumbg.com/fish.php?fish=779

hunter

Аха някъде бях чел за тях, ако си взема черешова скарида двама на брой и един охлюв от тия жълтите или няма да е добра идея. Как мислите. Междудругот сложих малко парченце от хапчето алгизит, пише 1 хапче за 40л. аз сложих една четвъртинка смятам че е добре:)

Paskalev

Цитат на: Bolta - 06.11.2010 18:13
*offtopic
Колега , човекът казва , че аквариума му е 20 литра . Да предположим , че полезният обем е около 16 литра и ако има в него 5-6 рибки ... как да прибави саета и то няколко ?
да бе верно няма каде да ги събере в тоя обем ама като все не ги дочитам тия теми а гледам да се действа по естествен начин с/у вредителите и затова го изтрелях така
(rock)

dandy

Напиши малко данни за аквариума и обитателите. Използваш ли някакви торове, СО2 и др. подобни - филтрация, грунд, осветление, колко често сменяш водата. Някой знаещ може да открие причината за появата им, защото предимно от симетрията на гореизброените неща зависи какво ще гледаш, водорасли или растения..

hunter

CO2-няма, осветление 15в енергоспестяваща на Е27 6400к, аквариум 20л, риби 3 бети
Растения- валисерия, Elodea densa, Limnophila heterophila имам и още 3 вида които не ги знам как се казват
Мъхове- явански мъх и кладофора( маримо топка мисля се казваше)
Осветлението светише по 11 часа от седмица свети по 8,5 часа на ден. Грунда е от река Велека не е много ситен леко едър е но за сметка на това растенията пускат листа както трябва. Което ме учудва защото четох че здравото растение расте и подтиска водораслите. Моите растения растът но и водораслите не се дават. Филтъра е най обикновен помпа за въздух и донапренена гъба. Не торя мераклия съм на PTD тор но няма от къде да си набавя. Имах съмнение че дневна светлина огрява страна от акватиума и сега там покривам за да видя дали има ефект. Експериментирам с това онова закривам осветени участъци, намалям времетраенето на светлината през деня опитвам се да се старая за да ги махна. Вода сменям на всеки 4-5 дена с престояла 2 дена. Преди слагах добавка сера акватаун но я спрях да не ми тя да ги въди. Температура на водата 25 градуса грунда отпред 2-3 см. отзад 5-6см. Мисля че това е :-)

paolo6481

Кога е стартиран тоя аквариум?На мен алгизит не ми помогна.Пробвах и алгеттен и още е вътре-ефект нула.Сега се каня да опитам с чести смени на вода.Статиите твърдят че помага.Успех.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

hunter

Ами аквата е на 3-ти месец. Цикъла с водораслите е към края си но има още какво да се желае. Това което направих бе чести смени на водата на 2-3 дена по 5литра. Сложих много малко алгицит преди 3седмици и сега почти няма водорасли. Още нещо купих си охлюв нериптерон от мишокалкана. Доволен съм така чисти камъни и стъкла че чак им предева гланц и блясък *ROFL* Охлувчето наистина е много добро.

paolo6481

Абе добре е че си имате хора като Мишо.Аз тук като им покажа латинското име на охлюва в магазина и ме питат как изглежда тая риба.Май ще накарам брата да ми донесе от България.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

миа

Цитат на: hunter - 07.11.2010 08:31
Растения- валисерия, Elodea densa, Limnophila heterophila имам и още 3 вида които не ги знам как се казват
Мъхове- явански мъх и кладофора( маримо топка мисля се казваше)
В 20 литра-манджа с грозде. 2-3 вида растения максимум Ви трябват. 8 вида растения, всяко с различни изисквания не се съчетават много успешно.

Цитат на: hunter - 07.11.2010 08:31
Не торя мераклия съм на PTD тор но няма от къде да си набавя.
Оставете го това торене, аквариум с капацитет като Вашия не е подходящ за внасяне на каквато и да било химия, била тя тор или алгицид.

Появата на водораслите е свързана именно с излишъка на хранителни вещества.Допълнителното торене би усложнило нещата.

Затъмняването за 1-2 дни би намалило нишковидните водорасли, но пък кафявите биха намерили благоприятна среда за развитие.На мен най-удачно ми се струва да изчистите механично кафявите и да затъмните аквариума.

Дори и това да помогне, предполагам че пак ще се появят "неканените гости".Трябва да откриете причината, поради която има дисбаланс в аквариума Ви - прекомерно хранене на рибите, нередовни смени на водата и т. н.