• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.05.2024 00:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпроси към Ники Кралчев

Започната от niky, 17.05.2005 07:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Bobi,

Луис Наваро и други хора купиха от тая  фирма и всичко което знам е от тях. Както споменах вече на онлайн магазините тук не не може да се разчита 100% - не винаги продават точно това което рекламират. Аз нямам такива охлюви. Ако тоя магазин наистина продава Neritina reclivata, то Niky е прав - това е вида на охлюва който се е "доказал в бой".

Имам някакъв спомен че Нот някъде говори за Neritina natalensis, по-красивия охлюв дето е на снимка в поста на Nikolav. Така че може би всъщност различни видове Неритина може да са полезни.

--Николай

kraltchev

Bobi,

Че дългата идеална поддръжка води до изчезването на брадата имам опит само с аквариуми гъсто засадени с растения, като този.

Цихлидите си падат прасета - много ядат и яко мърсят.  Освен това което можем да тестваме и коригираме изглежда че има и други фактори.  Може би растенията пречистват и по други начини.

След като вече не се грижех за този аквариум (собственика на магазина реши че те могат да го поддържат) брадата ги изяде живи.  Растенията постепенно изчезнаха и понастоящем има само няколко стръка.  Брадата по изкуствения фон се засили и сигурно е към половин кило ако я извадим и премерим днес.  Не казвам че растенията подтискаха брадата, но определено изглежда че имат роля.

--Николай

kraltchev

Bobi,

Скаридите и да са живи и здрави в аквариума з цихлидите обикновено ште се крият и няма да чистят навсякъде.  Страхуват се от по-големите риби.

Японската скарида (Caridina japonica) става до 5 см.  Неритините са поне 1 см, но не знам дали това е максимално.

От мой опит мога да кая че ако искаме наистина скаридите да ни помогнат черешките и други такива нежни създания по-добре да не ги караме.  Японската скарида е което препопъчвам.

--Николай

MAKAPOB

Водата в аквариума ми е твърда dh 18 ph 8.Това предполага ли , че е богата на К C и останалите нужни вещества.CO не се добавя.Има и нещо като ципа на повърхността с пяна

kraltchev

Макаров,

Твърдостта на водата е 2 вида - карбонатна (КН) и обща (GH). И 2-те се мерят в dH. Коя ти е 18?

КН само показва колко е способна водата да поддъжа рН на определено ниво ако добавяме киселина.

GH показва колко калций и магнезий има във водата.  Това е сумарно число - показва сумата от Са и Mg.  Така че може да имаш само Са и изобщо да нямаш Mg.  Или пък обратното.

2-та вида твърдост показват само колко е стабилна водата на промяна на рН и колко Са и Мg има.  Но не показват колко храна има за растенията.

--Николай

77

Цитат на: "kraltchev"77,

Чел съм за тия лампи всъщност но си имам собствено мнение.  Мнението си е мнение, ама ако можеш да купиш тия 4 лампи с баласта хич не чакай.  За тая цена общата мощност е 220 вата, правилно ли разбирам? Ако е така 'зимай веднага.

--Николай
на мен ми е много интересно когато ползваш лум осветление какви лампи слагаш :?: иначе правилно си ме разбал за цената :wink: от една година се мъча да се докопам до тях,защото аквариума ми е висок 68 см  :cry: също така мисля че след 2-3 години т5 ще се ползва масово :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Stas

Само да ви уведомя, че не сте прави, че T5 не се намират. Аз днес попитах специално. Предлагат се и още как! Само дето магазините не зареждат от тях, защото... ами били по-скъпи! Да де, но имат двойно по-дълъг живот и са по силни.

Всякакви лампи на Philips, OSRAM могат да ви предложат в "ДЕНИМА 2001" в Дървеница. Аз си правих там мойто осветление за аквариума.

77

я питай какво предлагат от 54 вата :D аз отдавна съм намерил силвания т5 830 и 840 ама мерак са ми спецализираните гро лукс и аква стар :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Stas

Ще попитам. Иначе имат сайт: www.denima2001.com. Не е кой знае какво (сега ще го променят изцяло), но там има e-mail за контакти. И телефони, разбира се. А аз сигурно утре ще ходя дотам и ще питам.

MAKAPOB

Сумарната твърдост е 18

MAKAPOB

А какви растения биха растели добре в тази вода

kraltchev

Макаров,

Не мога да препоръчам растения за вода с GH=18.  Просто нямам опит с толкова твърда вода.

Но мога да кажа че тук, тия дето правят най-красивите аквариуми в страната използват доста твърда чешмяна вода - GH=9 до 13.  Така че е много възможно да можеш да отглеждаш всичко при условие че добре ториш и светлината е добра.

--Николай

MAKAPOB

Актуализация.Твърдост 12 Gh  и Ph 8.Реших да измеря и се оказа , че има нещо ново.Иначе осветлението е 18W на 50 литров аквариум.Трябва ми нещо което расте с по-големи темпове

Живко

мисля,че ще е добре Кралчев да направи по един коментар,с прикрепена  оценка,по международните стандарти.
така най-добре ще се разбере къде сме в хобито.
то е ясно,ама да е сигурно.


Кралчев,дали ще ти бъде възможно?
Никой не се е родил научен.

Raven

не може да вижда снимки във форума :D

и на мен много ми се щеше да е почетно жури.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (4)

38563

Публикации: 7
Прегледи: 3470

36722

Публикации: 18
Прегледи: 7590

14475

Публикации: 1
Прегледи: 3054

11657

Публикации: 3
Прегледи: 2731