• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 21:25

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Техника на засаждането

Започната от milenski, 11.11.2005 20:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Joro Vn

Предлагат си и специални щипки за засаждане на растения. Не съм ползвал такива, но някои мои познати работят и с тях. С повече тренировки можело да се постигнат доста добри крайни резултати. И да засаждаш, без да събличаш костюма :) .

rakim

По дяволите,вчера засаждах растения.Щеше да ми е от полза тази тема :wink: А а а между другото незнам за техниките за засаждане,с пръст с пинсета......но вчера засадих към 100 коренчета и ми се отели вола :lol: Признавам си към края вече просто гледах да ги засадя :oops: ,в смисъл не внимавах толкова като в началото.И още,извинявам се че преиначавам темата но да не пускам друга,в първите дни след засаждането на растенията има ли значение силата на течението създавано от филтъра?
540л Южна Америка

miTko

За 100 корена с каквото и да ги садиш ще ти писне...Такя че все тая.Ако не ти писне значи спокойно през лятото може да сееш чушки на полето.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Техниката за 'запазване на корените' аз не я вземам много на сериозно.

Когато садя дългостеблени растения, правя една китка от 5-6 стръка и оголвам от листа долната част на стеблата. Хващам китката с долната част към пръстите и в аквариума натискам с показалец стеблата към грунда, докато ми потъне пръста. Вадя внимателно пръста, докато пръдържам с другите и лекичко загръщам с грунд забодената китка. После вадя ръката от водата. Тоя метод не засажда стабилно растенията и понякога изплуват, ама е бърз, лесен и не иска място - което си е екстра, ако трябва да бучнеш нещо по средата на гъста растителна група.

При растения с по-големи корени подрязвам и набучвам в плитка дупчица още по-дълбоко, след което пак загръщам отстрани. Не ме интересуват корените - те така или иначе ще изгният и растението ще си пусне нови. Изключение прави единствено анубиаса, който гледам да засаждам в изкопани дълбоки дупки и само да насипвам отгоре грунд, щото той е по-бавен с растежа на корените и ако му ги подрежа после ше ми се отели вола да го чакам да почне пак да расте.

Когато е възможно разбира се, е добре растенията да се вадят с максимално количество грунд около корените - за да не се нараняват излишно и да могат тия корени да не изгният, а да продължат да растат и развитието на растението да не пострада. Тогава наистина се правят дълбоки дупки в грунда.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

tishovsx

За мен най добрия метод си остава с пинцетата...друг за сега няма!
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Stas

Мда, Лонги и аз като теб, но на дългостеблените не им махам долните листа - така се засаждат малко по здраво. А и те пускат корени обикновено от възлите, така че си става. Имах кабомби с около 10 см корени! Едвам ги измъкнах - беше неочаквано за мен.

Илчо

С риск да стана досаден вече, да ме охулите и да ме анатемосате, ма пак ще питам. Значи днес купих "Дъбчета" - така ми каза продавача, че се наричали. Те не се засаждат по неговите думи, обаче другото което той ми каза и показа - неговия грунд представлява едър речен пясък, в който директно са посадени растенията - без почва, глина и каквото и да било. Да ви питам - да му се доверявам ли, или да им направя глинени топчета, в които да ги засадя, и така да ги покрия с грунд???
Дадох около 45 лева до тук само за растения и ме е страх да не се изакам на метеното накрая...

Nemo

Всеки има правото на избор ..... Сам си решаваш... Едни слагат , други не слагат , но моя съвет е да се сложи някав торф или пръст  :roll:  :P
И пак казвам решаваш ти самия , има много теми в които е писано достатъчно материал.. :)
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

zmeq

Ами кажи от къде си и какви растения си си купил, че да могат хората да кажат нещо обективно.
45 лева не са малко, но пък и зависи (ако ти е 300 литра аквариума и си го напълнил ,не е много :) ) Ама ако си ги дал за дъбчета са доста де.
Може с глина, може и без (това е спорен въпрос напоследък тук).

Георги

Илчо, по-добре не слагай пръст, ако не е с много растения аквариума. Аз съм сложил маалко хумус заради криптокорините (тва ми го каза vrp). Ако имаш рибки само микроелементи слагай.

edit: броя на растенията е Дължина по Височина в см. / 50 :) За нормално залесен аквариум (според SERA).

Similar topics (2)

24344

Публикации: 5
Прегледи: 2810

20109

Публикации: 4
Прегледи: 2482