• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

12.03.2025 13:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Пресаждане на Валиснерия.

Започната от kinsman, 17.02.2025 20:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kinsman

Предстои ми да премахна голяма част това растение и да пресадя останалата. Мисля да я засадя в продълговата саксия около 5см. височина и да я сложа на малката страна на аквариума. Дали тази височина ще бъде достатъчна за да не може раастението да излезе навън? И тъй като ще махам голямо количество растения (около 20-25% от площта на аквариума), колко често и какво кол. вода ще ме посъветвате да сменя?

bunzip2

Не, валиснерията ще го прескочи от раз, пуска влекове и на високо. За да я контролираш, трябва да я следиш, като пусне влек, просто го режеш.
Смяната на вода я обсъждахме в една друга тема, дето беше писал. Независимо от количеството на растенията, смяната поне 20% минимум, за да нямаш проблеми.

niki_o

Валиснерията е неконтролируема и това е причината да не допускам това растение в мой аквариум. Просто няма как да бъде ограничена ако не й робуваш с ножицата ежеседмично.

kinsman

Благодаря на всички  *privet*

_Kirilov

Аз съм я гледал в "саксия" Както казват колегите в един момент все ще излезе , но не е чак таква болка з аумиране , със сигурност ще успееш да я ограничиш повече от колкото ако е свободно .
МОи експерименти с нея - слагаш я в не повече от 2 см грудн (може и малко по-малко) и гледай какво прави - бях си направил полянка от валиснерия , която не растеше повече от 5см на височина . Трябва да изровя в някоя от старите ми теми в другия форум снимки.Обаче тъкмо засели целия аквариум и явно в един момент и свършиха веществата и погина хахах.

Скоро ще пробвам пак това нещо и ак осе получи мисля ,че ще си имам едно на идея на някой по-голям проект за поляна с непретенциозна китка  *bg*

kinsman

Сега вместо в саксия мисля да я преградя с ограда от плексиглас. Много ми харесва растението и не ми се изхвърля.
Полянка от 5см. валиснерия ми звучи много красиво. С моя опит обаче знам че нищо няма да се получи  :)

_Kirilov

За преграждане аз лично ще използвам лента от дебел силикон / найлон не знам какъв е материала - по големите магазини го предлагат за вместо стъкло или някаква покривка да си сложиш на масата , има различни дебелини и се купува на метър , гъвкав е , прозрачен и не скъп. Преди две седмици трябваше да го сложа , но нямах възможност.

kinsman

Цитат на: _Kirilov - 18.02.2025 12:18За преграждане аз лично ще използвам лента от дебел силикон / найлон не знам какъв е материала - по големите магазини го предлагат за вместо стъкло или някаква покривка да си сложиш на масата , има различни дебелини и се купува на метър , гъвкав е , прозрачен и не скъп. Преди две седмици трябваше да го сложа , но нямах възможност.
Може ли да дадеш линк към материала?
Намерих плексиглас 25х50х0.2см за 4,70лв.

_Kirilov

https://scorpioplast.com/folia/vinil-kristal/
Ако си от софия другата седмица мога да ти дам направо

kinsman

Благодаря, от Хасково съм. Днес ще търся разни варианти по големите вериги.

Similar topics (5)

7879

Започната от Martins

Публикации: 5
Прегледи: 3216

27974

Публикации: 18
Прегледи: 5543

9933

Публикации: 21
Прегледи: 13659

1463