• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 09:31

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с растенията в нов аквариум

Започната от irka_s, 12.01.2010 21:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

irka_s

Здравейте! Пуснах първия си аквариум на 15.12.09. Постарах се да прочета предварително основната информация в този форум, та като дойдат проблемите поне да знам какви въпроси да задам  :-[.

    Аквариумът е 114л с вътрешен филтър 800л/час, нагревател с термореле и капак с вградено осветление- 2 пури по 20w.
    Грундът е два слоя- по едър (до 1см) и под него в задната половина съм насипала ситен (около 1мм).
    Растенията са валиснерия, ехинодорус, анубиас нана, лимнофила и хигрофила. За точните видови наименования не съм сигурна. Засаждала съм ги поетапно.
    Рибите са 2 скаларии и 2 анциструса.

Проблеми имам като за всички под- форуми, но тук ще питам за всико. Първоначално в аквариума сложих по едрия грунд- добре почистен, и го оставих с включено осветление, филтър и нагревател. Заради децата избързах с рибките и ги пуснах на 4 ден. В следващите дни добавих почистения ситен грунд под едрия и валиснерията, ехинодоруса и анубиаса. От този ден ми се появи ципа на водата- съвсем тънка и прозрачна. Опитах да я почистя с лист хартия, разбивам я със струята на филтъра, източвам вода освен със сифониране на дъното и от повърхостта, но ципата пак се оформя... Междувременно валиснерията започна да изгнива и да не пуска никакви листа. Предполагам, че е заради "стерилния" грунд. Какво да я правя, та да не гние във водата? да я пострижа цялата и да чакам да тръгне? По листата й още след купуването забелязах водорасли- приличат на рога, но са финни и къси. Ехинодоръсът расте бясно- за 20 дни е пуснал 10-11 листа, но новите ми се струват някак по- крехки. Израстват кафеникаво- зелени, остават със скъсени дръжки, а старите листа са ярко зелени разположени на дълги дръжки. Анубиаса расте добре- пусна няколко свежи листа, привързах го към един камък, но сега гледам, че май са няколко отделни растения и се чудех дали мога да ги разделя (засадила съм го преди 20 дни) или да изчакам да се стабилизира положението и тогава да го размествам? Забелязвам и че рибките от време на време са на повърхността на водата. А не пускам аерацията, че мехурчетата полепват за ципата и сава страшно *CRAZY* Имам малка колония зелени водорасли по предното и задното стъкло, но това се дължи на глупостта ми да добавя тор към водата...

Raven

Валиснерията винаги тръгва малко трудно в София, никак не и харесва нашата вода.
Прекалено мека е за нея, но един път набере ли сила става  неуправляема.
Щом ти гният листата и - режи ги до долу без да пипаш коренището и я остави на спокойствие, след време ще тръгне.Щом е имала рога по листата значи още преди това е била спряла развитието си, но ако коренището е здраво вероятно ще си тръгне сама.

Ехинодорусът ако е тръгнал бързо значи вече се нуждае от подхранка.
Той е растение с много мощна коренова система и на гол пясък няма да расте добре- трябва да му подложиш нещо под корените, таблетки или топчета глина.Ако анубиасът е тръгнал- по добре не го пипай а му дай време да поукрепне.
Ципата на повърхността на водата е нормална в нов аквариум, но това че рибите са горе особено ако е в сутрешните часове не е много добре- говори за липса на кислород  в аквариума.

Нормално е в нов аквариум защото първоначално има доста гнилостни процеси, може да помислиш нещо за аерация.Ако пуснеш някаква помпичка да вкарва въздух рибите веднага ще се оправят.
Смените на водата са много важни в началото- добре е да са по чести, в нов аквариум минимумът е два пъти седмично по 30% плюс добро сифониране и почистване.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

irka_s

   Благодаря ти за бързия отговор.
   Подрязах най- потъмнелите листа на валиснерията и забелязах, че старите растения може да са зле, но са пуснали мустачки и съвсем малки издънки. Можеш ли да ми препоръчаш точна марка и име на таблетки за коренно подхранване (та да не ми пробутат нещо ненужно в магазина)? Живея в Младост 2 и около нас има само 2 магазина за акваристика- единият е много брутален и продавачът понятие си няма от риби, а в РУМ-а ми препоръчват само течни торове и заразени растения :-!. И по колко таблетки да сложа на ехинодоруса? Знам, че сигурно има дозировка на опаковката на торовете, но се притеснявам да не прекаля с химията.

   Рибките са на повърхността основно денем и вечер. Иначе плуват спокойно из всички етажи на аквариума. Сега съм им пуснала аерацията на филтъра и ще чакам резултати.

Similar topics (5)

14100

Публикации: 22
Прегледи: 6567

35019

Публикации: 5
Прегледи: 2756

8806

Публикации: 6
Прегледи: 2980

50193

Публикации: 13
Прегледи: 4961

4785

Започната от kraltchev


Публикации: 33
Прегледи: 10869