• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

12.08.2025 04:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Нов зарзават.

Започната от ivan_251, 28.11.2009 20:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivan_251

Днес купих водни растения,коиго държа в един малък аквариум докато напълния големия.И това са:

Валиснерия(Vallisneria spiralis Linne)
Спирална валиснерия(Vallisneria spiralis f.tortifolia.)
Водна нимфа(Cabomba)
Eгерия(Egeria densa
Eхинодорус озирис(Echinodorus osiris Rataj)

Имате ли препоръки?-Утре,други ден ще мина и за по-ниски разстеня и някви мъхчета.Какво още да взема?За нимфата знам,че иска  силна светлина(имам).Я разкажета за тази водна нимфа,че не намерих статия в аквариумната енциклопедия. *YAHOO*

ivan_251

28.11.2009 20:54 #1 Last Edit: 30.11.2009 03:06 by botan
Какво още да купя?плс.     :-|   Анубиасите ме кефят мноооогооо. :duvar:

ogogogo

И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

ivan_251

ааа,благодаря много. *CRAZY*са е в един 30 литров аквариум за разтения.Да подам ли CO2.я ми кажете как да забъркам кашата с мая и захар. Колко вода и захар?

Може ли да ми кажете латинското название на водната чума за да си я купя.

_777_

И за CO2-то можеше да потърсиш,но нали е по-лесно сдъвкано ето заповядай:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,9.0.html
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

vasso

Прати снимки после да ги видим растенията. :-)

ivan_251

30.11.2009 00:08 #6 Last Edit: 30.11.2009 03:08 by botan
eто снимки купих и една Alternanthera

в едно 25 литрово акварумче.

barabata

Водна нимфа(Cabomba) - за първи път чувам на кабомбата да се казва водна нимфа, но както и да е - във всеки край има различни наименования. Трябва да разгледаш дали наистина е Cabomba или Limnophila - много са близки и често се бъркат. Наскоро се писа във форума за разликата между двете. На кабомбата от основното стебло излиза къса дръжчица и след това листа се разперва като ветрило. На лимнофилата директно от стеблото се разперва листа като ветрило.

Анубиасите - задължително на сянка - те растат бавно - по около лист на месец (+ или - малко) и в енциклопедиите дават че трайността на листата е около 7 години при добри условия. Много бързо при силна светлина се покриват с алги и трудно се чистят или поддържат ако са на силна светлина в скоростен аквариум. По-добре някъде скътани на сянка.

Цитат... кажете латинското название на водната чума ...
Egeria е водната чума.
Има и Elodea .
Между двете има разлика макар и някой да не я правят - Егерията е вид Елодея по-точно казано.
В смисъл такъв че Елодея е род , докато Егерия вече е вид - да не остана неразбран.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

ivan_251

Cabomba-та беше наречена така в енциклопедията на български.Аз имам и две на англиийски в които е просто Cabomba.И е отметнато като често срещано аквариумно разстение.Така пишеше на листчето в чашката,че е Cabomba,а дали е Limnophila е незнам.

Като го гледам има къса дръжчица.Като го купих нямаше коренчета,сега  започна да пуска в чашката, и по стеблото малко.Много красиво растение.Може ли да оставя от него и да плува в водата,нали има коренчета и по стеблото. :-)

Зо тжва червенкото,не разбрах каква точно е  Alternanthera,защото наименоването го нямам в книжката,а в БАЕ е с други наименование.Премерно купих ехинодорус rose и всъщност в БАЕ е Eхинодорус озирис.

Препоръчаите ми нискостеблени разстения и мъхчета,да не взема нещо друго  и да стане шит. *MODERATOR*

botan

А грунд? Тези растения трябва да се засадят някъде, не могат да седят в минералната вата, тя е само за транспорт.

ivan_251

Днес ще копувам.Те ще отидат в 120 литровия.Нищо им няма утре като ги  засядя,ще е им е добре.

botan

Ааа, ок  тогава, ами намери си някоя ниска криптокорина, има и няколко дребни ехинодоруса, елеохарис, лилеопсис и други.

ivan_251

ще потърся ама не днес,че останах без пари,освен за грунд.Купих и SERA AQUATAN  i SERA NITRIVEC.
: 30.11.2009г 12:12ч
Имам въпрос,за да не си навлека охлюви или друг подобен паразти с какво да обработя растенията.С лимонтозо става ли или калиев пергаменат.
: 30.11.2009г 15:03ч
купих 15-16 кила грунд.Дъното е 74х35.Мисля,че ще стигнат,ако не имам и още в резерв у дома. *YAHOO*

botan

Грунда трябва да е поне 5 см висок. Иначе не знам кой ти е набил тази странна мисъл че охлювите са паразити, не са, добре е да имаш охлюви в аквариума. *THUMBS UP*

ivan_251

Зависи за какви охлюви става въпрос,защото има едни дето се размножават с свръхскоростни темпове.Имам два охлюва жълти са,нещо с А беше ,но не са при мен за да ги снимам.

Similar topics (5)

54386

Публикации: 1
Прегледи: 2593

3892

Започната от 6aro

Публикации: 3
Прегледи: 4116

35708

Публикации: 11
Прегледи: 7841

57104