• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:15

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

кислород и растения

Започната от jino, 09.12.2013 22:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jino

Здравейте!
Аквариума ми е 110 литра на около месец е .
Засадил съм доста растения и бързо и бавно растящи.
Имам и няколко рибки.
Пускам ЦО2 в аквариума.
Та въпроса ми е мислите ли че кислорода който отделят растенията в аквариума е достатъчен за рибките и по принцип има ли начин по който да направя проверка.
Забравих да кажа че имам постоянен ЦО2 индикатор и регулирам подаването на ЦО2 в зависимост от показанията му.

Лора

Щом имаш индикатор, мисля, че друго не ти трябва освен, ако се съмняваш в точността му.
Не пишеш за промяна в поведението на рибите, явно количеството което подаваш е в норми.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Чавд

Може да измериш кисолорода във водата със съответен тест, мисля че на JBL имаше такъв.

За почти всички рибки е достатъчно около 1.5-3мг/л.

Ако неможеш да измериш нивото на О2, наблюдавай рибките. Ако се събират и плуват близо до повърхността е вероятно да има недостиг на кисолород.

*bg*

jino

 *DRINK* благодаря за отговорите!
Така, ако се окаже че кислорода е недостатъчен ?
Ясно, допълнително аериране ,но това доколкото знам намалява въглеродния двуокис ,все едно да разклатиш бутилка със сода  :-D, но аз искам да постигна баланс при който да не се налага да аерирам допълнително.
Какво можете да ми препоръчате ? някакви конкретни растения...? ,да изчакам да се развият растенията..?.


Публикациите са слети: 10.12.2013 07:31

Въобще има ли начин да се разчита единствено на фотосинтеза на аквариумните растения или не ?


Публикациите са слети: 10.12.2013 07:44

И още нещо .
Виждал съм клипове в youtube където при фотосинтеза направо изкачат мехурчета от листата на растенията ,това възможно ли е ?

Георги

По принцип степента на насищане зависи от температурата на водата, от движението на повърхността, фотосинтезата и от процесите на гниене и окисляване в аквариума (окислително-възстановителен потенциал).
Аерирането с мехурчета въздух спомага за обогатяване с кислород, доколкото създава движение на водата. Мехурчетата стигат до повърхността толкова бързо, че като се има предвид колко е кислорода във въздуха, се разтваря много малко.
Ако растенията отделят мехурчета кислород, значи е достигната границата на насищане на водата с кислород. Преди достигането и няма да видиш мехурчета, защото се разтваря.
За CO2 първо трябва да си сметнеш колко е безопасно да подаваш според твърдостта на водата - при мека вода (kH 4-5) ти трябва по-малко ~ 20 мг/л, при средно твърда 25, нагоре 30. Това е заради pH колебанията.
Конкретно - щом имаш малко рибки, доста растения и леко движение на повърхността, кислородът ще е достатъчен през деня. През нощта ще е по-малко - ако сутрин забележиш, че рибите са на повърхността, по-добре изключвай CO2 вечер.
Пусни една снимка на аквариума :)

jino

Хей хиляди благодарности за отговорите!
Доколкото разбирам насищането на водата с кислород се случва когато се постигне баланса в аквариума и той заработи като едно микро перпетомобиле  :-).
Т.е. ще трябва търпение от моя страна.
Относно връзката между ПХ на водата и ЦО2 виждам в табличката към постоянния тестер че цвета на активното вещество зависи не само от наситеноста с ЦО2 по скоро с отношението между двете /каквото и да означава/.
Та лаишкият ми въпрос е достатъчно ли е  да следя цвета на активното вещество или трябва да правя допълнителни замервания?
Благодаря!

dafil

Аз малко няма да се съглася с колегата Георги- 20 или 50мг/л ЦО2 са си съответно пак 20 или 50 мг/л ЦО2 независимо от твърдостта на водата.Просто при по-меката вода ще ти падне повече ПХ-то.
Подавай си ЦО2 колкото е необходимо за растенията спрямо осветлението и торовете.Увеличавай бавно количеството ЦО2,а ако видиш,че рибите ти се качват на повърхността да дишат-увеличаваш движението на водната повърхност и така аерираш  допълнително, и то доста!
Естествено така ще ти се губи и повече ЦО2 ,излитайки от аквариума при по-голямо движение на повърхността.Е-ами още го увеличаваш :-D
И така докато постигнеш баланса с необходимото ЦО2 за растенията и необходимото О2 за рибите!!
*DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Георги

Постигането на баланс зависи и от теб - да съобразиш количеството обитатели и растения според обема, да почистваш и подменяш вода редовно.
Тестера смята по съотношението pH към kH. Обаче аз лично нямам опит с него. Зная, че при много мека вода е по-лесно да станат по-големи колебания на pH при подаване на много CO2.
Аз лично бих мерил pH първата седмица сутрин и вечер за да добия представа в какви граници се колебае и да внеса корекции в кол-то CO2, ако трябва.
По-подробно може някой колега да каже, който разтваря големи количества CO2.

Виждам, че си писал Дафиле, докато пиша. Казал съм за колебанията на pH.

Чавд

Да напомня на колегата, че течноста в СО2 чекера се сменя през определен период 2-3 седмици обикновенно :)

Иначе за колебанията в pH-то, доколкото съм запознат, kH >= 3 e достатъчно за да се подържа стабилно.

Similar topics (5)

45917

Публикации: 1
Прегледи: 1705

15093

Публикации: 4
Прегледи: 3829

1170

Започната от penchod


Публикации: 5
Прегледи: 3287

36628

Публикации: 19
Прегледи: 6202