• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 05:40

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Какво прави Луис Наваро

Започната от kraltchev, 25.05.2005 02:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Аквариумите на Луис Наваро едва ли имат нужда от много реклама.  Това  е неговия сайт но за съжаление снимките не са много качествени.  И все пак се вижда че освен добрите грижи за аквариумите, Луис има талант и око за красивото.

Луис живее в Хюстън, щата Тексас, и се занимава с аквариуми от сравнително скоро -  ако не греша от около 7 години.  Има биологично образование свързано с растения но не знам точно в какво е специализирал.

Много от растенията си той съхранява в полупрозрачни пластмасови кутий близо до прозореца.  Растенията са във влажна среда и почва, но не са потопени във вода.  Но повечето растения които той използва идват направо от магазина като специална поръчка, те не са обикновените растения продавани тук.  Това че Луис не взима повечето от растенията от друг аквариум е важно - те са здрави и почти напълно чисти от водорасли.  Това е така понеже повечето аквариумни растения се отглеждат растящи извън водата и са подготвени за бурен растеж при посаждане под вода.

Луис е един от малкото хора способни да създадат прекрасен акваскейп посредством чиста импровизация.  Обикновено той има план, но докато работи по него изменя това-онова и резултата е отличен така че няма точно определени стъпки. Това се отнася за естетичната страна на аквариума, но техническата е малко по-различна.

Преди няколко седмици имах дълъг разговор с Луис относно това какво точно прави той така че да доведе аквариума до кристална чистота и устойчиво състояние.  Тук на AquariaBG публикувах дълъг пост за подходите при торенето, но това което Луис ми каза е цялостна картина, не само торене.  Следното е първият случай на публикуване на тази информация - тя не е публикувана на никои друг сайт.

Ден 1:
1. Хранителен субстрат
Допреди няколко месеца Луис сам си го правеше от пемза, торф, латерит и активен въглен.  Просто смесва всичко с малко вода и после го изпича във фурната за да не се разтваря лесно от водата по време на пълненето на аквариума.
От няколко месеца обаче е минал на продукти на ADA, фирмата на Амано.

2.  Калпак и преден план от инертен пясък
Нищо ново в това.  Идеята е да се изолира хранителния слой от водата а и да се осигури лесно чистене на предния план.  Дебелината на този слой е сравнително голяма - най-малко 4 см.

3.  Бактерий
Луис слага бактерий разбъркани в хранителния слой.  Неизменно използва Dupla Baccies.  Също така добавя и бактерии и във водата - BioSpira(стерилна култура продавана тук и пазена в хладилник до момента на употреба).  Повечето бактерийни продукти продавани тук не са добри, затова той е използва точно тези две - те дават резултат всеки път.
Резултата е, че в аквариума никога не се наблюдава поява на нормалния за всеки нов аквариум амоняк.  Това разрешава да се слоят скариди още от началото, повече за това по-долу.

4.  Декорация и засаждане
Декорацията се прави на сухо. Луис е почитател на японските принципи на подреждане на камъни и дърво.
Растенията се засаждат или във влажен субстрат или в няколко сантиметра вода.  Това просто улеснява бъркането в аквариума.  И в двата случая растенията често се пръскат със воден спрей.

5. Пълнене
В началото пълненето е много бавно с цел да не се наруши калпака и хранителния слой да замърси водата.  Когато аквариума е по-пълен водата се пуска по-силно.

6.  Оборудване
а) Светлина - от 1 до 3 вата на литър
б) CO2 - толкова че да доведе твърдата хюстънска вода (GH= 9-13) до 6.4-6.8.  Системата му винаги има електрически вентил който спира инжектирането при спиране на тока и така предпазва от газово натравяне.
в) Филтър - винаги Eheim и освен нормалните биологичен и механичен напълнители Луис винаги използва финните гъби.  Не ги мие а просто ги сменя всеки 2-3 седмици.
г)  УВ стерилизатор - работи непрекъснато
д) Нагревател - обикновен, не дънен

7. Риби
Добавя ги постепенно като следи за признаци на прехранване и замърсяване на водата.

8. Скариди
Слага по 1 до 1.5 Caridina japonica на всеки 4 литра вода.  От всички скариди те са най-сериозните унищожители на водорасли. Броя на скаридите е много голям, но определено те имат решаваща роля в чистотата на аквариума.  Тъй като те са в аквариума още от първия ден те винаги са много гладни и изяждат всяко новопоявило се водорасло много преди да можем да го видим с просто око.  Резултата е че никога не вижда много водорасли.  

9. Риби и охлюви за борба с водораслите
а) SAE но само ако са малки.  В по-напреднала възраст си променят диетата.
б)Отоцинклус - те са доста нежни към водораслите но ядат определени видове с голяма охота
в) Охлюви Неритина - те са нещо ново тук.  Луис се кълне че те чистят дърво като шкурка.  Пак трябват доста на брой тъй като те чистят където минат, не се занимават с очистване на определен район.

Дни 2-40 (първите 6 седмици)
1.  Смяна на водата
Всеки 4-ти ден, по около 30 до 50%, с чешмяна вода.

2.Риби
Заселването е внимателно като той наблюдава растенията и водораслите по стъклата за признаци на излишък или недостиг на азот и фосфор.

3.  Торене
Само с микроелементи (желязо и микроелементи).  Не добавя калий. Поради многото светлина торенето е доста - например 10 мл. дневно за 120 литров аквариум.
Луис тори по-силно веднага след смяна на водата тъй като вярва че обилното кипене на растенията след смяна на водата е признак за засилени функции и е добър момент растенията да се "заредят" с храна.

Дни 40 и нагоре (след 6-тата седмица)
1.  Аквариума е стабилизиран.
Луис твърди че след 6-тата седмица в аквариумите му моэ да се появи малко брада и малко "еленови рога".  Брадата я атакува с подмени на водата и с добавка на SAE, но нека имаме предвид че той вероятно говори за "нашествие" с размери 1 кв.см в 120 литров танк.  "Еленовите рога" винаги ги лекува с увеличаване на азота.  Но моят личен пример е абсолютно да се ограничи азота така че може би има различни начини.

2.  Смяна на водата
Всеки 4 дни, 30-50%.

3.  Торене
Луис се опитва да доставя макроелементи чрез рибите, а тори дневно само със желязо и микроелементи.  В последните няколко месеца опитва да тори леко с течни торове - поддържа азота около 5 а фосфора около 0.25-0.5 мг/Л.  Тори дневно.

4. Поддръжка
а)Подрязване на растенията
Абсолютно необходима веднъж седмично поради многото светлина и липсата на конкуриращи за храна водорасли.

б)УВ стерилизатор
Той има двояко значение - първо разбира се да убива всички плуващи водорасли и паразити.  Но стерилизатора има и един интересен ефект - може да помогне в пречистването на водата до такава степен че тя да заприлича на бляскава, кристална, абсолютно прозрачна течност.  Стерилизатора работи непрекъснато и въпреки че е логично да пречи на усвояването на желязо Луис казва че не е забелязал никакви проблеми.

б) Филтри
Както казах винаги Eheim и с финни гъби които не мие а сменя.  Мощност на помпата - 3-4 пъти обема на аквариума.  Флейтата стандартна за Eheim я монтира на задното стъкло.

С този метод Луис е направил около 50 аквариума и обикновено има около 10 до 17 вървящи по едно и също време.  Той има навик да променя акваскейпа всеки 6-8 месеца така че не мога да кажа колко дълго изтрайва хранителния субстрат.

И така, да обобщя:
1. Хранителен субстрат
2. Бактерий
3. Много СО2
4. Скариди (много)
5. Финна механична филтрация
6. Първите 6 седмици само желязо и микроелементи
7. Задължителна смяна на водата всеки 4 дни, 30-50%
8. УВ стерилизатор
8. Рибите осигуряват повечето макроелементи
10. Растенията и водораслите се наблюдават за признаци на излишъци или недохранване

Отрицателни страни на метода:
1. Чести смени на водата
2. Много скариди - (скъпи?)
3. Нужен е опит в наблюдението на признаците на растенията и водораслите
4. Често подрязване

Аз лично имам чувството че цялостния подход на Луис има смисъл тъй като поддържа аквариума чист постоянно, а не осигурява само средни резултати.  Също така нежеланите тенденций се спират още в началото, което всеки човек дори с малко опит в акваристиката вероятно приема за най-добрия начин.  Разходите по екипировка, животни, и поддръжка изглеждат оправдани ако ги сравним с главоболието от грозен, непречистваем аквариум.  Освен това вероятно след определено време човек свиква с това което трябва да прави и да неща като да речем смяната на водата на всеки 4 дни не е проблем.

--Николай

Longanlon

Забелязвам, че повечето от известните акваристи с 'бързи' аквариуми използват невероятно (за мен: все пак 3 скариди по 2-3 см на 8 л. вода са си много, рибите отделно) количество скариди и САЕ, за да се борят с водораслите. Тъй като все пак скаридите са животни, имат съответния метаболизъм и произвеждат отпадъчни вещества, не смяташ ли, че присъствието им сериозно допринася за увеличването на азотните и фосфорни съединения в аквариумите?

Явно в бързите аквариуми съотношението е в тяхна полза, щом са толкова използвани - повече ядат, отколкото са причина за появата на водорасли. Но това е само защото растенията се развиват с огромни темпове. Лично аз смятам, че трябва да се направи разграничение между такива аквариуми и аквариумите на повечето акваристи (поне в БГ) със светлина от порядъка на 0.7-1 W/л., за които такова население не би донесло нищо добро.

А аз си мислех, че подвам много СО2! Не знам колко подавава Нваро, но аз моята gH 18 вода не мога да я докарам до под pH 7, a имам и корени.

Не е споменал обаче колко време свети с тия 3W/л.

И само да спомена, че от Koral K&K са обещали да докарат скариди - японските черешки обаче излизат много скъпи - над 5 лв по мои сметки, докато другите видове едва ли ще надхвърлят 2 лв.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

niky

Японските скариди не са черешки. Черешки казват на Neocaridina denticulata sinensis (red). Това са и скаридите, които аз имам.
За съжаление, доста бавно растат и ми се струват доста крехки.
Не знам дали ядат водораслите които ме интересуват, защото ги храня да растат по бързо уж.

3W/l е прекрасно, но аз не мога да си го позволя, щото няма да мога да си платя тока после :(  (400литра - 1200 Вт - 10 часа - 12 Квт на ден?!!!).

Скаридите явно са скъпи, защото бавно растат. Иначе си се размножават, няма проблем.

Аз бих попитал Ники Кралчев, ако знае, как подхожда този фамозен Амано. Аз лично малко вече се дразня, като чуя това име и като ми казват, че е най най най. Аквариумите на Кралчев изобщо не са по лоши.
Какви пък толкова тайни неща ползва. Дали на живо тия аквариуми наистина изглеждат така.

miTko

Ех, ние с Наваро си приличаме по едно нещо бе! :lol: И аз се  занимавам  с акваристика само от  8 години...Друго няма... :roll:
Разни мои АКВАРИУМИ 

niky

Значи ти си бил! И си траеш толкова време  :lol:

miTko

Абе не съм аз, водя го с 1 година! Дребна разлика... :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

kraltchev

Лонганлон,

Скаридите:
Нещо е странно с тях - не мърсят водата както би си помислил човек.  Аз имам 60 литров аквариум с 20 бройки (т.е по 1 скарида на всеки 3 литра вода и ако не торя всичко пада до нулата.

Мога само да спекулирам че може би скаридите поглъщат много бактерий с храната си за разлика от рибите които ядат храна без много бактерий и по такъв начин не замърсяват водата толкова много.

Светлината:
Луис я държи 11 часа с таймер.

Скариди в България:
Редя някаква делавера с един познат от Гърция, казва че може да прати скариди (Caridina japonica) до България много евтино, по 1 юро или нещо такова.  Говорих с Рейвън за това ама не съм се чул с човека пак.

А за черешките не знам защо не си ги въдите, те се размножават като хлебарки.  Може би диетата им не е много добра - могат да се хранят със зеленчуци и с японски сухи водорасли предназначени за правене на суши наречени "нори" което може да го има и в Българиа.

--Николай

kraltchev

Ники,

За Амано седнах и написах статия днес дано успея да я напечатам сега.

Въпроса ти е много точен - Амано не е господ бог, ама човека е голям майстор и не можем да отречем че заради него днес хиляди хора по света отглеждат растения.  В Америка в това хоби са около 5 000 души, но активни са само около 2 000.  Преди 10 години тая цифра сигурно е била 2-3 :-)

--Николай

Longanlon

Кралчев, я да те помоля за нещо:

На няколко пъти споменаваш в други теми, че едикоя си статия е 'на английски', но тъй като повечето от пишещите тук сме доста повече от бегло запознати с този език ще мога ли да поискам от теб адресите на някои по-интересни растителни сайтове, от които черпиш информациите си?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Similar topics (5)

50193

Публикации: 13
Прегледи: 4943

4839

Публикации: 28
Прегледи: 8450

2042

Започната от Тони


Публикации: 29
Прегледи: 11329

44389

Публикации: 3
Прегледи: 2152

30222

Публикации: 3
Прегледи: 2967