• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.05.2024 15:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Как да гледам растения при Дискуси на 30 градуса

Започната от antmadara, 15.06.2008 11:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

antmadara

Посъветвайте ме как и какви растения да гледам в аквариума си с дискуси, че ми дотегна да харча пари за нови и след месец да ги пращам изгнили в кофата. Мисля, че температурата 30 градуса основния проблем. В момента единствено двата ми ехинодоруса вървят щогоде прилично, кабомбата е в задоволително състояние, анубиасите се развиват, но са целите в черни петна, бакопата, роталата и лудвигията линеят. Аквариума е 200 л. с 9 подрастващи дискуса, осветлението е 0.5W/l за 10 часа, имам CO2 система, но засега не я пускам. Отначало торях с "Plant tabs" после с "Tetra" и все тая. Дайте съвет с какви растения да опитам и какъв тор да взема, май само на Сера не съм пробвал. Благодарности предварително!

}|{opukc

Не е проблема в температурата. Растенията се адаптират към нея.
Кажи нещо за водата. От къде си???

Виж този форум там има много писано.

http://discusbg.com/bg/index.html


iek

Температурата повлиява всички биологични процеци, в това число и фотосинтезата. Най-общо казано увеличаването на температурата би трябвало да доведе до увеличаване на метаболизма, което от своя страна води до увеличена нужда от хранителни вещества, СО2 и т.н. Небалансирането на някои от тези фактори- температура, осветление,СО2, торове ще попречи на развитието на растенията. Надявам се, че ще си направиш изводите.
ПП: проблем ли е за дискусите да се гледат при 28гр.?

discus

28-те градуса могат да се окажат проблем в дадена ситуация, за възрастна риба е допустима температура. Според мен проблема не е температурата, при мен растенията са били в отлично здраве и при 32 градуса.

iek

И при мен преживяха 31 градуса миналото лято, въпреки че мъховете не изглеждаха много добре.
След малка справка:
Cabomba carolinianа -оптимална температура -18-26 °C
Anubias barteri var. barteri               -20-30
Echinodorus -повечето                      -20-30
Ludwigia repens                            -15-26 (моята преживява и 5-6 през зимата на закрит балкон)
Rotala rotundifolia                        -18-30



antmadara

Аз съм от Шумен и водата при мен е с рН около 7.5 и кН около 9. От това което ми пишете стогам до извода, че може би торя малко (нитратите ми са около 10..) и май трябва да пусна СО то. По принцип действам предпазливо заради капризноста на дискусите. Предложете ми някои торове, че нямам съществени наблюдения. :-(

}|{opukc

Цитат на: antmadara - 15.06.2008 23:58
Аз съм от Шумен и водата при мен е с рН около 7.5 и кН около 9. От това което ми пишете стогам до извода, че може би торя малко (нитратите ми са около 10..) и май трябва да пусна СО то. По принцип действам предпазливо заради капризноста на дискусите. Предложете ми някои торове, че нямам съществени наблюдения. :-(

Здрасти,
При мен температурата също е 30С, торя със Сера Фларена 1/2 доза по предписание, 0,5w/l и подържам нитрати 30-50g/l. Не подавам СО2.
ПП Аз също гледам дискуси.

iuli

Имам три въпроса към тебе:

1.На какво мирише аквариумът ти? Има ли лош дъх, макар и минимален?

2.Колко вода и с каква честота подменяш?

3.Използваш ли грундочистачка при източване на водата?

panchopan

Не питаш мен, но ти отговарям и аз, защото и аз имам дискуси на 30*С с растения.

1.На какво мЕрише аквариумът ти? Има ли лош дъх, макар и минимален?
Ако в храната на дискусите има повечко чесън - мерише на чесън. И то само в периода на храненето.
След това филтрите се оправят и не мерише.

2.Колко вода и с каква честота подменяш?
10-20% през 2-3 дни.

3.Използваш ли грундочистачка при източване на водата?
Яко я използвам. Докъдето може да влезе в грунда.
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

iuli

цитат:"Не питаш мен, но ти отговарям и аз, защото и аз имам дискуси на 30*С с растения.

1.На какво мЕрише аквариумът ти? Има ли лош дъх, макар и минимален?
Ако в храната на дискусите има повечко чесън - мерише на чесън. И то само в периода на храненето.
След това филтрите се оправят и не мерише.

2.Колко вода и с каква честота подменяш?
10-20% през 2-3 дни.

3.Използваш ли грундочистачка при източване на водата?
Яко я използвам. Докъдето може да влезе в грунда."

И вероятно нямаш проблеми с растенията.Аз обаче питах него защото той има проблеми с растенията.

antmadara

Извинения за късното включване, но не бях влизал скоро. Относно водата мисля, че наистина намирисва на лошо. Инъче сменям вода на всеки 5 дена по 1/4. Да си призная за сифониране на грунда често не намирам време и чак напоследък като измерих завишени амоний и нитрити, замочнах да сифонирам. Може би наистина имам прекомерно натрупване на органика защото тия гадове дискусите яко лапат и дрискат. Навярно растенията не вървят заради органиката. Посъветвайте ме за ефективен начин за сифониране, че май не го правя добре! :-!

iuli

За бога братко, не слагай  никакви торове! Може минимално CO. Аквариумът ти е отровен. След растенията ще почнат да умират и дискусите. Първо някой става леко неадекватен -  улавя храната от петия или десетия опит, не я усеща, ако не е точно пред него и т.н. След няколко месеца умира. Така девет дискуса може да умрат за две години един след друг.

По принцип, в твоя аквариум можеш да гледаш максимум шест възрастни дискуса, при 50% смяна на водата всяка седмица, като чистиш и грунта.

1.Отлей веднага 50% вода! След това доливай всекидневно по 10 литра! Постепенно увеличавай доливаното количество! След около месец установи постоянен режим на доливане: 40 или 50 литра, веднага след източване, а останалото количество всекидневно или през ден-два разпредели до края на седмицата! По това време сложи и активен въглен във филтъра! След едномесечното дълбоко почистване на грунда, сложи около 20 топчета глина дълбоко в него! Чистачката вече ще вкарваш до половината.

2.Постепенно намали осветлението на 0.25 в.на л., а продължителността увеличи на 16 часа! След месец два постепенно върни на изходно положение за десет- петнадесет дена! После - обратно и т.н.
Наблюдавай реакцията на растенията и съобразявай светлината с нея!

3.След месец намери цератоптерис таликроидес! Сегашните условия вероятно ще са лоши за него. При тях ще вирее, макар и недобре, явански мъх, микрозорум и анубиас нана. Сложи цератоптериса на най-осветената част от аквариума(би трябвало да имаш такава)! Там трябва да е и кабомбата. Дай шанс на тези растения да напълнят аквариума!

4.Когато се появят признаците на гладуване на растенията (ако си имал водорасли-бради вече трябва да са напълно изчезнали(!!!) ), започваш да слагаш по сто грама качествен торф във филтъра за около две седмици от време на време. Когато всичко стане точно активен въглен ще слагаш само по изключение.
Първите признаци при твоя проблем са когато връхчетата на листата започнат да се извиват на долу. После целият лист се навива и обръща. Това е всичко.

iuli

цитат:", започваш да слагаш по сто грама качествен торф във филтъра"

Исках да кажа сто милилитра.

antmadara

Благодаря за ценните препоръки. Торенето спрях веднага и започнах дълбоко да сифонирам. Но все пак дай малко повече информация за спецификата на това натравяне, какво предполагаш че е, за да не ги правя на сляпо тези процедури. Инъче растенията са все така в лош вид, вървят прилично само ехинодорусите. Вчера мерих нитрати и бяха около 35 мг/л, след като не съм торил 2 седмици.

iuli

Голямото количество органично вещество отделяно от рибата сваля окислително-възстановителния потенциал, създава анаеробни условия в дъното и др. Сложи много непрегоряла оборска или птича тор на едно растение и ще видиш какво ще стане! Ако мислиш, че трябва да ториш дъното слагай само глина от време на време! Вземи различни видове глина и ги пробвай! Когато сложиш и торфа във филтъра ще видиш, какво ще стане. Но трябва да нямаш никакви бради, защото всичко ще почернее! Преди да сложиш торфа доливай няколко дена по малко екстрат от торф, за да не се получи рязка промяна на пе-ха! И не бързай!

malomir

iuli здравей
Моля те ако не ти представлява особена трудност да обясниш по-подробно това,цитирам те:"Сложи много непрегоряла оборска или птича тор на едно растение и ще видиш какво ще стане"
Колко много и как на едно растение?Не ми е ясно нещо.Предварително Благодаря!

mita4eto2404

До Маломир -аз доколкото разбирам той има предвид ако се сложи непрегорял оборски или птичи тор в голямо количество на едно растение, то растението ще изгори- има се в предвид сухоземно растение а не водно растение  ;-) . Направо не ми се мисли - оборски тор в аквариума и то пресен  *ROFL* *ROFL* *ROFL*

discus

antmadara щом си имал амоний и нитрити, значи нямаш работещ азотен цикъл. Надявам се да не си изпълнил всички щуротии дето е изписал iuli. Първият и главен проблем при теб е да вкараш аквариума си в стабилен "цикъл", т.е. да нямаш нитрити, при работещ филтър появата на нитрити е немислима.
1/4 е твърде малка седмична смяна за аквариум с дискуси.

iuli

Митачето отговори, какво съм имал предвид. Ще помоля дискус да обясни, кое точно от това, което съм казал е щуротия!

}|{opukc

Цитат на: iuli - 18.07.2008 17:00За бога братко, не слагай  никакви торове! Може минимално CO.

Например това!!!!! Предполагам знаеш, че въглеродния оксид/СО/ ще подейства като непрегорялата тор, само че върху рибите. *DONTWORRY*

Цитат:
Патогенеза: Въглеродният оксид прониква в организма по инхалационен път. Той блокира хемоглобина, като образува с него карбоксихемоглобин. В резултат на това се ограничава транспорта на кислород от белите дробове до клетките и тъканите. Настъпва хипоксия, на която най-чувствителни са клетките на нервната система. Освен това въглеродният оксид блокира ензимните системи в клетките на ЦНС и паренхимните органи. Възниква обща хипоксия.


discus

@iuli това са накратко моите разсъждения относно това ,което си написал.

Цитат1.Отлей веднага 50% вода! След това доливай всекидневно по 10 литра! Постепенно увеличавай доливаното количество! След около месец установи постоянен режим на доливане: 40 или 50 литра, веднага след източване, а останалото количество всекидневно или през ден-два разпредели до края на седмицата! По това време сложи и активен въглен във филтъра! След едномесечното дълбоко почистване на грунда, сложи около 20 топчета глина дълбоко в него! Чистачката вече ще вкарваш до половината.

Или неможеш да се изразяваш, или аз немога да чета.
Ако съм ти разбрал схемата правилно, излиза че оставяме аквариума полупразен и после го допълваме.В задачата се пита защо? Мисля че няма кой или какво да адаптираме към някакви условия.
Доколкото мога да разбера от написаното от
antmadara, проблема е че няма азотен цикъл, има наличие на нитрИти.
Активен въглен може и да сложи човека, но ако има явно натравяне на рибите, иначе не виждам смисъл от него, ефекта ще е временен. Почиствнето на грунда трябва да си е регулярно, може и да не се слага глина.


Цитат2.Постепенно намали осветлението на 0.25 в.на л., а продължителността увеличи на 16 часа! След месец два постепенно върни на изходно положение за десет- петнадесет дена! После - обратно и т.н.
Наблюдавай реакцията на растенията и съобразявай светлината с нея!

Защо да се намаля осветлението, можеби за да спре развитието на водорасли? Или пък на растенията?
Това е абсурдно, и двете неща (растения и водорасли) ще му помогнат да се справи с нитрИтите. А тези 16 часа направо ме убиха, такъв светови ден има само на полюсите, но това не се връзва с понятието "тропически аквариум". Повече от 12 часа е ненужно, обикновенно 8-10 часа.



Цитат3.След месец намери цератоптерис таликроидес! Сегашните условия вероятно ще са лоши за него. При тях ще вирее, макар и недобре, явански мъх, микрозорум и анубиас нана. Сложи цератоптериса на най-осветената част от аквариума(би трябвало да имаш такава)! Там трябва да е и кабомбата. Дай шанс на тези растения да напълнят аквариума!

Това като го чета незнам с какво да го сравня, може би с рекламата с костенурката. Растения трябват сега и веднага , и то БЪРЗОРАСТЯЩИ. Тези които си написал  , може да се добавят при стабилизиран аквариум. А това е "божа работа" кога ще стане, този месец как го фиксира незнам.

Цитат4.Когато се появят признаците на гладуване на растенията (ако си имал водорасли-бради вече трябва да са напълно изчезнали(!!!) ), започваш да слагаш по сто грама качествен торф във филтъра за около две седмици от време на време. Когато всичко стане точно активен въглен ще слагаш само по изключение.
Първите признаци при твоя проблем са когато връхчетата на листата започнат да се извиват на долу. После целият лист се навива и обръща. Това е всичко.

Когато се появят признаци за глад на растенията, те ще са полу-умрели от водораслите които са завладяли аквариума. Този качестен торф, каква ще му е функцията. Активен въглен се слага при натравяне или третиране с медикаменти. Това с първите признаци, е можеби върхът на щуротиите, кои са тези растения с тези признаци ,или е общо за всики видове.

panchopan

Мале Дискус откъде намираш време и нерви за такива писания?
То явно и аз съм башка луд щом ги чета.
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

borislav

Не мога да разбера какъв е проблема да се гледат растения и дискуси. :-|
При мен сега температурата сега варира от 30.5 до 32 градуса;светлината е 0.5W/L.,по 12h;не торя и не подавам СО2,добавям микроелементи 1 път месечно(но мисля ,че може и без това),не съм слагал никакви глини или пръст,грунда ми е с размер 2-4мм.,нитратите са ми 25мг/л.,нямам  водорасли(да чукна на дърво),храня по 6-8 пъти на ден и късам през 3-4дни растенията.
Тайната според мен е да се отглеждат с дискусите по-малки рибки,анциструси и доволно количество охлюви,които обират остатъците и торят растенията  :-),а  също и отличната филтрация. Успех!
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

discus


iuli

Авторитарният начин на мислене се познава по това, че има много клакьори и едно нещо е истина, защото е казано от авторитета, а не обратното - авторитетът е авторитет, защото говори истината.

antmadara

В крайна сметка смятам да наблегна на смяната на вода и на сифонирането, а и до две три седмици ще предестя четири от рибите в друг аквариум, който сега правя. Инъче благодарности за ИНТЕРЕСНАТА дискусия! 

iuli

отговарям на  орикс

цитат:"Предполагам знаеш, че въглеродния оксид/СО/ ще подейства като непрегорялата тор, само че върху рибите."

Моя е грешката изглежда, вървейки малко напряко към същината, че не отчетох възможността някой престараващ се клакьор, да се хване буквално за това, което съм написал.

цитат от антмадара:"и май трябва да пусна СО то"

Ще ти обърна внимание, орикс, че аз за разлика от теб добре зная, че аквариумна техника за СО няма.И веднага разбрах, какво има предвид човека.

}|{opukc

Цитат на: iuli - 30.07.2008 20:22Ще ти обърна внимание, орикс, че аз за разлика от теб добре зная, че аквариумна техника за СО няма.И веднага разбрах, какво има предвид човека.

Виж сега, аз не претендиран да знам колкото теб, а и техника за СО няма да си пускам в аквариума. Но след време накой "клакьор", както се изрази ще вземе да реши да си пусне. И тогава кво прaвиме? Питаме бате iuli за съвет!!

ПП А що се отнася за аквариум с дискуси и растения мога да ти дам информация от първа ръка.

iuli

отговарям на дискус:

цитат:"Или неможеш да се изразяваш, или аз немога да чета.
Ако съм ти разбрал схемата правилно, излиза че оставяме аквариума полупразен и после го допълваме.В задачата се пита защо? Мисля че няма кой или какво да адаптираме към някакви условия."

Правилно си ми разбрал схемата. Аз му я предлагам за удобство. Иначе ще трябва всеки ден да отлива вода. Редовното доливане на вода е фактор, който изключва някои  проблеми. Например да ти умре необяснимо защо някое сомче.

цитат:"Доколкото мога да разбера от написаното от antmadara, проблема е че няма азотен цикъл, има наличие на нитрИти."

А коя е причината да няма азотен цикъл и дали от нея  не следват и други проблеми, които не могат да бъдат отчетени, без наличието на цяла лаборатория? Ще ти обърна внимание, че същината на проблема се набиваше на очи още при задаване на темата от антмадара. Ти влезе в темата преди мен. Защо не се ориентира правилно? И след като аз бях тоя, който те насочих към правилната диагноза, защо не се замисли, преди да се изцепваш с лекомислени квалификации по отношение на личността ми? Не оставай с впечатление, че се обиждам! Ако искаш, продължавай така, но си е за твоя сметка!

Причината за липса на азотен цикъл е влошаването на условията за развитие на аеробни бактерии. Оттук следва да се предполага, че ги изместват други конкурентни и вредни бактерии. Органичното вещество в прекомерно количество е причина за това.
А АКТИВНИЯТ ВЪГЛЕН ГО АБСОРБИРА! Абсорбира и други токсини, които допускам, че може да са налице.

По въпроса за светлината. Никъде ли не си чел, че намаляването на силата на светлината, при едновременно увеличение на продължителността ускорява растежа на растенията? Особено на ехинодорусите.
При конкретните условия, може това да е печеливша формула. Аз му казвам да провери сам. Никакви водорасли няма да се развият, щом има активен въглен! Ще има зелени в минимално количество.

цитат:"Това е абсурдно, и двете неща (растения и водорасли) ще му помогнат да се справи с нитрИтите. "

Дали растенията поглъщат нитрити и предшестващите ги вещества е тема, която не е точно за нас . За нас е азбучното схващане, че растенията се хранят с нитрати, не с нитрити.
А твърдения, като твоето принципно са абсурдни наистина. Активният въглен , повтарям е тоя, който абсорбирайки предшестващите вещества в доволно големи количества, фактически намалява и нитритите.

А иначе растенията, които съм му написал със сигурност ще растат. Другите очевидно не растат. И следователно ще са бързорастящи, но някъде другаде.

discus

Редовната(всекидневна) смяна в момент на нестабилен аквариум е вредна, невиждам никакво удобство в това дето си написал, напротив тази цялата операция може да доведе до по-голямо повишаване на нитритите, тъй като съсипваш и малкото работещи бактерии. Причината за несъществуващ азотен цикъл е известна само на antmadara, нито съм врачка нито той е разказал историята на аквариума, ти драги iuli никъде не видях да обясниш защо има нитрити.Невиждам с кое точно си ме насочил , но както и да е.Принципно питането беше защо не му вървят растенията, а причини за това има доста, но в никакъв случай това не е температурата , както казах и в първият си пост тук. Драги ми  iuli вземи прочети малко за въпросният азотен цикъл, след това вземи и експериментирай малко, и тогава можеш да ми обясниш това "Причината за липса на азотен цикъл е влошаването на условията за развитие на аеробни бактерии". От личен опит ще ти кажа ,че в аквариум на 2-3 години занемарен за 3 месеца и нещо, неможеш да си представиш колко мръсен, с живеещи 12 дискуса, азотният цикъл си го имаше и нитрИти нямаше, аквариума беше 240л. Можеш да порасъждаваш върху фактите. Активният въглен е временно решение, както споменах, на всичко отгоре той допълнително ще пречи на растенията, за това и съм казал че е излишен и съм опоменал кога е препоръчително да се ползва. В сучая по-добре да се ползва нитратна смола ако става за въпрос, но не решаваме проблема по този начин. Незнам колко е азбучно  ,но растенията ползват и нитрити когато ги има. В растенията дето си написал няма нищо лошо, но са бавно растящи, и ще е добре да бъдат сложени в стабилизиран аквариум.
Лично според мен освен нестабилизираният аквариум, има липса на макро и микроелементи, поради което растенията съществуват някакси, но не се развиват нормално.
: 30.07.2008г 23:11ч
Цитат на: iuli - 30.07.2008 20:08
Авторитарният начин на мислене се познава по това, че има много клакьори и едно нещо е истина, защото е казано от авторитета, а не обратното - авторитетът е авторитет, защото говори истината.

Авторитетът е авторитет, защото е помагал на хора да имат работещ аквариум с дискуси и растения. Невиждам нищо авторитарно в това хора които имат в къщи въпросната комбинация в аквариума си,  да не са съгласни с твойте разбирания за справяне с проблема. Не слагам себе си в сметката. На всичко отгоре имам достатъчно търпение да ти обяснявам кое според мен е грешно в схващанията ти. Авторитарно ще е да направя един отговор на питането и  да изтрия всичко с което не съм съгласен.
А ако си мислиш че всички пригласят на модератора просто си твърде далеч от истината, ако случайно забелязваш не съм пипал нищо от съдържанието на темата.

miTko

Според мен изразите "липса на азотен цикъл" и " наличие на азотен цикъл" трябва да се избягват, за да не се абсолютизират.
Разни мои АКВАРИУМИ 

discus

Цитат на: miTko - 31.07.2008 09:39
Според мен изразите "липса на азотен цикъл" и " наличие на азотен цикъл" трябва да се избягват, за да не се абсолютизират.

Може и да си прав, но как би го нарекъл в случая, нарушен или какво? Ясно е че няма никакво равновесие във въпросният аквариум.

miTko

Някаква количествена трябва да е оценката, защото процесите си ги има, но са мижави. Както се казва "нямат стопанско значение". Трябва да видя чужденците как точно го наричат. *dontknow* Както и да е, да не раздуваме темата.
Разни мои АКВАРИУМИ 

iuli

Ще ти дам, дискус, подробно обяснение на подчертания от теб въпрос, но след ден-два.
Днес ще допълня вчерашния си отговор:

Впрочем, аз хич не държа на наторяването с СО2 и съвсем мимоходом споменах за него. И тъй като ти ме питаш, къде в природата има продължителност на осветяването от 16 часа аз бих те попитал, какви са концентрациите на СО2 и каква тор съдържат природните води?
Отговорът на втората половина от въпроса се вижда от самолет - жълтата вода на Солимойнс, носеща глина и черната вода на Негро, носеща хумус се смесват, от което се ражда гигантът, наречен Амазонка. Носи малко хумус и много глина.

Току-що изразих съгласие с последното ти изречение:"Лично според мен освен нестабилизираният аквариум, има липса на макро и микроелементи, поради което растенията съществуват някакси, но не се развиват нормално."

iuli

Значи драги ми дискус (Уотсън), след 15 години четене и експерименти, ще ти го обясня това много лесно. Съществуват места в аквариума с малки празнини, които се запълват с гниеща органична материя. За да бъде преработена от аеробните бактерии е необходим и кислород. При това достатъчно. Което е свързано с достатъчна циркулация на водата. Която обаче точно там може да липсва.

Проблемът във въпросния случай е именно такъв.Запълнените празнини, за които говоря са на две места - грунда и филтъра.
Е, аз мислех, че става въпрос само за грунда. Но и ти си прав. При правилно работещ филтър, нитрит не би трябвало да има. Сероводород - да, нитрит и амоняк - не. Очевидно тук става въпрос за няколко проблема.
Да зададем тогава още въпроси към антмадара:
Какво си сложил във филтъра?
Чистиш ли маркучите?

Що се отнася до въпросния 240-литров аквариум, той вероятно е отговарял на посочените по-горе условия, щом дискусите са останали живи. Но може да става въпрос и за оцеляване. Нитрит може да нямаш, а амоний (амоняк) да имаш. Защото бактериите, преработващи амоняка изискват няколко пъти повече кислород от преработващите нитрита. За това е по-важно да помиришеш водата, а не да я тестваш.

И освен това има и изключения от принципите, което да ни подсещат, че никога не знаем достатъчно.

discus

ЦитатЩо се отнася до въпросния 240-литров аквариум, той вероятно е отговарял на посочените по-горе условия, щом дискусите са останали живи. Но може да става въпрос и за оцеляване. Нитрит може да нямаш, а амоний (амоняк) да имаш. Защото бактериите, преработващи амоняка изискват няколко пъти повече кислород от преработващите нитрита. За това е по-важно да помиришеш водата, а не да я тестваш

Мисля си че само си чел. Как точно ще се получи да имаш, амоний и нитрати едновременно? Окъде ще дойдат тези нитрати.

ЦитатИ тъй като ти ме питаш, къде в природата има продължителност на осветяването от 16 часа аз бих те попитал, какви са концентрациите на СО2 и каква тор съдържат природните води?
Отговорът на втората половина от въпроса се вижда от самолет - жълтата вода на Солимойнс, носеща глина и черната вода на Негро, носеща хумус се смесват, от което се ражда гигантът, наречен Амазонка. Носи малко хумус и много глина.

Не виждам какво точно искаш да ме питаш тук, пробвай отново.

Ще изчакам да отговориш ако искаш, след което мисля да заключа темата. Дебатът ни може да продължи и на лични няма нужда от излишни сеири. Ако авторът на темата прецени, че има какво да пита още, нека ми пусне л.с. да я отключа.

}|{opukc

Цитат на: discus - 01.08.2008 00:18Не виждам какво точно искаш да ме питаш тук, пробвай отново.
Човека е искал да каже - Току-що изтрих 998 притока и 15000 подпритока на Амазонка от картата. *lock

malomir

Защо да се заключва темата?Спора е интересен.Две различни гледни точки...Ще ми се повече такива спорове да имаше.

iuli

Човекът иска да попита, какви са концентрациите на СО2 в природните води, където са естествените местообитания на аквариумните растения и каква тор съдържат те?

За въпросния 240литров аквариум ти не си поменал, че е имало нитрат. Може да има интрат, ако процесът нитрификация е протичал, и по-късно е спрял. При анаеробни условия може да започне процесът денитрификация, при който от нитратите се образува азот, а при непълно протичане - нитрит.  Накратко - при липса на стабилни аеробни условия, процесите стават непредвидими.
: 02.08.2008г 17:05ч
отговарям на }|{opukc:

цитат:"Човека е искал да каже - Току-що изтрих 998 притока и 15000 подпритока на Амазонка от картата. "

Не аз, човече, самия Карел Ратай ти цитирам.

antmadara

Ами то такава полемика се разгърна, че "направо ме е страх да се обадя да не се бутна между шамарите". В темата съм писал за наличието и на нитрити и амоний (максимум до 0.5 мг/л) и на нитрати (до 50 мг/л). Относно въпроса за филтъра, в него имам основно керамика: 1 кг Сера сипоракс, 1кг Сера биопюр-форте, 1 кг Китайска керамика подобна на предната и 1 кошница с гладка керамика. При стартирането на аквариума (преди 7 месеца) слагах Сера нитривек и мисля че първите месеци  нещата бяха добре. Според мен в последствие проблема възникна от:
1. Пренаселеност (рибите бяха 11, после 2 от тях умряха);
2. Прекомерно хранене до преди месец хранех до 5 пъти на ден (сега намалих до 2 пъти);
3. Прекаляване с торовете (линеещите растения ме караха да мисля, че те гладуват)
4. Не сифониране на грунда.
Въпреки всичко понеже съм пряк свидетел, мисля че положението не е чак толкова трагично. На фона на явно недобрите за повечето растенията условия, единия Ехинодорус (имам 4 и всички се развиват) дава по лист на 3-4 дни. Само за информация, Лудвигията която буквално беше загинала, щях да я изхвърлям в кофата, но ми дожаля и я сложих с малко пясък в една отрязана бутилка на терасата. На третия ден и избиха листа и сега кипи и направо полудява.

}|{opukc

Цитат на: iuli - 02.08.2008 18:22
отговарям на }|{opukc:

Не аз, човече, самия Карел Ратай ти цитирам.

Добре де, може да е верен цитата ти на Ратай, но колко от растенията изброени в първия пост на antmadara са от rio Solimoes+rio Negro= Amazon River  - според тебе и Ратай естествено?

discus

Цитат на: iuli - 02.08.2008 18:22
Човекът иска да попита, какви са концентрациите на СО2 в природните води, където са естествените местообитания на аквариумните растения и каква тор съдържат те?

За въпросния 240литров аквариум ти не си поменал, че е имало нитрат. Може да има интрат, ако процесът нитрификация е протичал, и по-късно е спрял. При анаеробни условия може да започне процесът денитрификация, при който от нитратите се образува азот, а при непълно протичане - нитрит.  Накратко - при липса на стабилни аеробни условия, процесите стават непредвидими.
: 02.08.2008г 17:05ч
отговарям на }|{opukc:

цитат:"Човека е искал да каже - Току-що изтрих 998 притока и 15000 подпритока на Амазонка от картата. "

Не аз, човече, самия Карел Ратай ти цитирам.

Концентрациите на со2, трудно някой ще може да ги каже с точност, защото има достатъчно много фактори които да го променят(валежи, участък на реката и т.н.)Количествата тор също. А и това не е целта на заниманието, реално погледнато ние се мъчим да създадем нещо, което в природата не съществува, а именно да нямаме водорасли и растенията да са в идеално състояние.

Процесът който цитираш незнам кога ще доживея да го видя в аквариума си. Може би ако запусна аквариума си за 2-3 години, но това няма как да стане. Водораслите които в запуснат(а и не само) аквариум неизбежно се появяват, ще поемат това което иначе усвояват растенията. Гледам започваш да носиш от 9 кладенци вода, и полека да почваш да навлизаш в посоки, които нямат нищо общо с темата.

А по въпроса с Ратай, гледам ти се превръщаш в клакъор.

iuli

Отговарям на antmadara :

По принцип порестите филтърни материали имат по-голяма повърхност, но порите им се запушват след известно време от нарастващия бактериален налеп. В резултат, във вътрешността на порите, аеробните условия са влошени. Понеже тук става въпрос, за колко време става това - мисля, че за по-малко от времето за което се запушват маркучите на филтъра. Затова порестите материали трябва да се почистват редовно.

Не знам, какво пише в упътването към материалите, но кислородната вода би трябвало да върши много добра работа. Пластмасовите филт. материали за груба филтрация са мн. по-сигурни в това отношение.

Ако прехранваш рибите би трябвало да намалиш общото количество храна. Не е нужно да намаляваш броя на храненетата, щом не ти е проблемно това упражнение. Рибата усвоява по-добре храната при по-често хранене. Да ти обърна внимание, че торфът не се съчетава с УВстерилизация, окислители и активенвъглен, защото се разрушават (или абсорбират ) хуминовите киселини.

Но както и да е . Ти вече се ориентираш. С течение на времето ще провериш, кое ти върши работа.
: 08.08.2008г 20:08ч
Не мога да съм клакьор на човек, който отсъства. В случая, вярното твърдение е че Ратай е авторитет, защото очевидно говори истината. Има една "малка" тънкост в случая, а именно тънкостите изобличават тия, които се изказват неподготвени. За бразилците Амазонка започва след Рио Негро.

Не знам защо ме обвиняваш, дискус, че нося от девет кладенеца вода? Аз дадох прости и ясни практически съвети. Ти навлезе във сложни химии, и аз просто приех темата.
Ти именно ме изпращаш в посока, която няма нищо общо с досегашната тематика:
"Как точно ще се получи да имаш, амоний и нитрати едновременно? Окъде ще дойдат тези нитрати."

Откъде наистина дойдоха тези нитрати, след като не е ставало въпрос за нитрати?

discus

Ето пък мойта рецепта:

Отново ще трябва да опонирам iuli , порестите материали са си ОК, тъй като аз мисля че е по-хубаво да се говори по-конкретно , а не с термини като "след известно време", съвета ми към antmadara е да си поглежда филтъра веднъж на 6 месеца и евентуално да го заплакне ако е необходимо.
Да си сменя редовно(седмично) 30% от водата,като сифонира и грунда и нещата ще си дойдат на място.
Незнам защо някой като каже ДИСКУСИ, и все едно става въпрос за някаква програма на НАСА.

Кислородна вода неразбрах заюо ще трябва да се ползва.
Незнам защо iuli, толкова много държи на този торф, и защо пък да не се слага UV като то би било по полезно.

@iuli
Ратай наистина е авторитет, но това не означава че трябва да се вярва сляпо на всичко, което казва някой авторитет, не визирам само тази област.
Пратих те в девета глуха, като ти дадох пример с мой аквариум, ти започна да обясняваш  за нитрификации ,денитрификации, аеробни ,анаеробни и други процеси.Въпросът ми беше извън темата, но не съвсем. Въпросът беше да ти покажа, че не си прав, на теория може и да си прав до някъде , но на практика не е съвсем така.Много трудно с несменяне на вода, ще нарушиш азотният цикъл, да ще се натрупват вещества но процесът ще си го има. Аз лично меря само нитрИти и нитрати.

iuli

Отглеждането на дискуси не е сложно и не е като програма на НАСА. Отглеждането на растения обаче е. А отглеждането на растения и дискуси си е направо екстремен спорт. И ако някой твърди обратното значи е имал късмет. Това май често се случва. Освен това в такива случаи вероятно става въпрос и за недостатъчна практика.

Една трета седмично от водата на дискусите може да се сменя ако си осигурил на възрастен дискус 50 литра. Вода! Ако не си - първо ще пострадат растенията, а дискусите може да минат и само с незабележими проблеми.

На торфа държа, защото съм го изпробвал. Което очевидно не е валидно за тебе. Предлагам, който желае да пробва и след месец да обяви резултата!

Само с изплакване не можеш да почистиш запушените пори на порестите материали. А 6 месеца със сигурност са много. Би трябвало да се взима примерно една десета от стария само преплакнат порест материал и девет десети престоял едно или повече денонощия в примерно еднопроцентов разтвор на кислородна вода и да се смесят.
Същевременно обаче, аз нямам информация УВфилтрацията, как се съчетава с биофилтрацията. Възможно е УВто да унищожава полезните бактерии и тогава плака запушваща порите изобщо няма и да има, а също така допускам, че УВто е възможно да замества  биофилтрацията и да осъществява и азотния цикъл. Подчертавам, че нямам информация и това са само мои предположения. Нямам и опит с УВ, защото такова засега не ползвам.

По всичките тези  въпроси, може да поспориш с Мартин Сандер - "Техническое оснащение аквариума", изд. "Астрел".
И престани да ми приписваш неща, които не съм казвал! Никога не съм твърдял, че при несменяне на водата задължително спира азотния т цикъл.

panchopan

Хора аре стига сте се дърляли, моля ви.

Темата е елементарна -  Как да гледам растения при Дискуси на 30 градуса.
Отговора е лесен - елементарно, но си иска внимание.

Зависи обаче от няколко фактора:
• Хранене на рибите - С какво храниш дискусите и колко храниш
• Какви и колко риби имаш за почистване на неизядената храна
• Колко осветление имаш
• Дали ториш
• И - най-важното - как почистваш

Храниш така че храната да не остава, да се разпрашава и лепи по растенията.
Гледаш дали почистващите риби се справят.
Сифонираш добре и сменяш честичко вода.
Това ти гарантира чист аквариум без амоний и на нитрати.

Като го направиш това е лесно.
Само го поддържаш, не мислиш повече за дискусите а се концентрираш върху растенията.
Гледаш да имат достатъчно светлина, достатъчно торене и това е.
Нито е програма на НАСА, нито е магия. Нито пък е чааааааак толкова трудно.

Номера е да не допускаш разбалансиране защото тогава става мазало в аквариума :-(
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

discus

Е как да не се дърляме, толкова ли е екстремно да се гледат растения и дискуси. Моят отговор е НЕ, iuli се опитва да наложи мнение , че това е супер,хипер,мега трудно. Е ако се опитваш да гледаш растения които просто не понасят 30 градуса, то е ясно че си обречен, но има достатъчно растения които ще си виреят прекрасно. На всичко отгоре се опитва да убеди всички, че някой ако го прави, то това бил късмета на начинаещият.
За торфа така и не каза, какъв ефект иска да постигне с него.
Чест му прави че си признава, че незнае нищо за UV филтрацията и има ли почва тя в аквариум с дискуси, а и не само.Аз бих му препоръчал да прочете, за да разбере че ще му бъде полезна и в помощ.
Продължава да пише теория 50 литра на възрастна риба, практиката е друго. Всяко правило си има изключения.
За филтъра и материалите му, всеки си има мнение. Щом желае да си почиства материала, аз си го подменям периодично, колкото и да го чистиш и да го топиш в разтвори, НЕМОЖЕШ да изчистиш всички пори.Явно за това 6 месеца му се струват много.
Много правилно си го написал "Отговора е лесен - елементарно, но си иска внимание."
Акваристиката е хоби което изисква -желание,време,търпение и пари. Ако ги нямаш по-добре смени хобито.



ata_nas

Предполагам, че тези линкове са разглеждани от участниците в спора, но все пак на Руснаците може да се вярва:

http://www.discus.ru/club/uslovia/8.html

http://www.aqa.ru/forum/redirect.php?http://www.diskusi.narod.ru/plants.htm

p.s. Относно Rotala macrandra, }|{opukc може да публикува разкошни снимки от неговият аквариум!

}|{opukc

Атанасе руснаците имат много хубави статии и материали за акваристика и за дискуси, но аз се мотам в три техни форума за дискуси и досега разбрах категорично само едно.
Тези хора са екстремисти.
Болшинството им аквариуми са голи, без грунд, без растения/или в саксии/, за щяло и нещяло бухат лекарства до припадък на рибите, сменят вода по 70% всеки ден, хранят ги с пипетки и т.н. Дискуса за тях е някаква "кралска особа", и повечето въпроси, които задават са от нещо от сорта, като в този форум "Защо ми умря гупата?" само, че въпросите са свързани с дискусите им. Преди време пуснах няколко фотографии на български растителни аквариуми с дискуси и повечето не вярват, че рибите и растениата са на едно място.

ata_nas

Жоро, ти си специалиста по дискуси!
Аз исках само да помогна. Не мога да бъда страна по въпроса.
Виждал съм твоят аквариум на живо, така че приемам мнението ти.
Пусни снимки на растенията при дискусите, ако е удобно.

}|{opukc

Моя аквариум не е нищо особено, но както беше казано по-горе с много внимание и наблюдение на сиcтемата съм стигнал до елементарната му подръжка. Растенията са подбрани така, че да издържат на 30С и повече/сега в момента съм на 31-32 понеже ме мързи да регулирам нагревателя/. Грунда сифонирам на 3 месеца основно, смяна на вода 30-40% седмично, малко торене 2 пъти в седмицата, чистене на стъклата на 2 седмици, NO3 30-50mg, филтър се мие на 4 месеца веднъж /направо на чешмата/, не подавам СО2, в общи линии това е...
Искам да отбележа, че на 280л има 9 възрастни риби и 1 милион "фуражни", аквариума буквално е претоварен от паплач.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F881%2F609435105.JPG&hash=9bb376ed4982cc65864c2a214e3b277b15bd163a

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F20%2F4937_250.JPG&hash=46aac062e4e7872005496ea2fd79c406761c50ce

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F115%2F28619_580.JPG&hash=4c7679b35f84834207aed6bb87e130fe553fa6ce

ПП Специално за ata_nas

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F242%2F60273_957.JPG&hash=43cad219fc860e3f6cdf7cf2a0352ac739ec3ecd

Подводен цвят на ехинодорус

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F39%2F9674_385.JPG&hash=206be88fc965f5a9607396ae33612b13f4bc195d

Има и други колеги, ако решат нека пуснат снимки.

Това е аквариума на anonto. Член е на този форум.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg518.imageshack.us%2Fimg518%2F8364%2Fdf2vt5.jpg&hash=a922f46269338fd7ec9252eb7646e7954fdf79fe

yves

Цитат на: iuli - 18.07.2008 17:00
За бога братко, не слагай  никакви торове! Може минимално CO. Аквариумът ти е отровен. След растенията ще почнат да умират и дискусите. Първо някой става леко неадекватен -  улавя храната от петия или десетия опит, не я усеща, ако не е точно пред него и т.н. След няколко месеца умира. Така девет дискуса може да умрат за две години един след друг.

По принцип, в твоя аквариум можеш да гледаш максимум шест възрастни дискуса, при 50% смяна на водата всяка седмица, като чистиш и грунта.

1.Отлей веднага 50% вода! След това доливай всекидневно по 10 литра! Постепенно увеличавай доливаното количество! След около месец установи постоянен режим на доливане: 40 или 50 литра, веднага след източване, а останалото количество всекидневно или през ден-два разпредели до края на седмицата! По това време сложи и активен въглен във филтъра! След едномесечното дълбоко почистване на грунда, сложи около 20 топчета глина дълбоко в него! Чистачката вече ще вкарваш до половината.

2.Постепенно намали осветлението на 0.25 в.на л., а продължителността увеличи на 16 часа! След месец два постепенно върни на изходно положение за десет- петнадесет дена! После - обратно и т.н.
Наблюдавай реакцията на растенията и съобразявай светлината с нея!

3.След месец намери цератоптерис таликроидес! Сегашните условия вероятно ще са лоши за него. При тях ще вирее, макар и недобре, явански мъх, микрозорум и анубиас нана. Сложи цератоптериса на най-осветената част от аквариума(би трябвало да имаш такава)! Там трябва да е и кабомбата. Дай шанс на тези растения да напълнят аквариума!

4.Когато се появят признаците на гладуване на растенията (ако си имал водорасли-бради вече трябва да са напълно изчезнали(!!!) ), започваш да слагаш по сто грама качествен торф във филтъра за около две седмици от време на време. Когато всичко стане точно активен въглен ще слагаш само по изключение.
Първите признаци при твоя проблем са когато връхчетата на листата започнат да се извиват на долу. После целият лист се навива и обръща. Това е всичко.
*HELP*

Similar topics (5)

33339

Публикации: 12
Прегледи: 6960

46986

Публикации: 6
Прегледи: 2592

6798

Започната от blajev87


Публикации: 1
Прегледи: 2956

23698

Публикации: 8
Прегледи: 3744

50180

Публикации: 8
Прегледи: 20006