• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 14:35

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Физиденси от Малайзия

Започната от Ilianidis, 19.11.2008 22:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ilianidis

Преди седмица получих малко мъхове от там,но 3 вида специално физите са гледани на "сухо" ,изглеждат по начина ,по който сме виждали нашенските мъхове по поляните.Въпроса ми е ,някой гледал ли е такива мъхове и как се адаптират към живот под вода.Даже възможно ли е това?Дават ги за засаждане като килим и прикрепване към камъни и корени.

miTko

Tо и без друго нямаш избор, мушкай ги под вода, ако трябва ги вдигни близо до повърхноста. Така бих направил.
Разни мои АКВАРИУМИ 

iek

И като стигнеш до кастренето да свиркаш, а не да ги изхвърляш в кофата.

jojo

Въпросът при мен е как да ги "сваля" по-надолу. Сега плуват на повърхността, а пък са толкова трошливи и нежни, че изобщо не мисля, че мога да ги привържа, примерно. :duvar:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.d256h.com%2Faquaristic%2Fimage025.gif&hash=d89e53039c2c437552e4503b958195480aaad7fbАЛБУМ

Оскар Уайлд: "...спорят само безнадежните кретени".
Питието определя съзнанието...

Лора

Според мен е най добре да го сложиш в/у камък и след това да затиснеш мъха с мрежа. Например гаца, но не я разтягай много. След време мъхът, ще се прихване и ще израсте над мрежата.
Такъв е метода с ричията, която също е ронлива.
Само гледай да сложиш по тънък слой мъх, за да не загние.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

jix

ако не става с корда да се прихване към корен,Кралчев беше писал някъде ,че някои използват секундно лепило за закрепване на мъх,аз съм пробвал върху камъче да закрепя един по изчанчен мъх с капка лепило и нямаше проблем,но за физите незнам.

miTko

Мисля, че импровизирате. Тези мъхове(фисиденс) са много деликатни и трябва да се вързват внимателно, най-добре с изкуствен тънък конец и то под вода! Ако се извади просто се слепя и нямаш никаква представа за отделните стръкчета. Аз например съм го намушил стръкче по стръкче в тъмнозелена твърда плетена "дантела", ползват я понякога при направа на букети, но рядко. Абе голям чанч и голяма мъка е, вече няколко пъти ми писва от него. >:o
Разни мои АКВАРИУМИ 

Ilianidis

20.11.2008 18:33 #7 Last Edit: 20.11.2008 18:35 by Ilianidis
Митко е прав,това не е мъха ,който познавате,тези дори не е ясно дали се закрепват,образуват нещо като мицел в кореновата система,подобно на гъбите и там е обща плетеница от торфоподобна структура.Много са ниски стръкчетата им,не образуват кълбета,от 5мм височина за едни видове до 20мм за други.Израстват само поединично и закрепвани мисля е възможно само като цяла пита на корен,дори се съмнявам за закрепване в/у камък.Дано оцелеят та да видим какво ще излезе.Ще пробвам отделно с бучене в силно глинести и бедни почви,няма да се мъча с мрежи.Митко,а да се разклони и размножи как би трябвало да стане,щото да нараства питата трябва да чакам с години,стригане и слепване на стръковете ли е тайната?

wars

 Моите ги закрепих с много тънка корда върху лава камъни.От трите вида които имам,само fissidens fontanus
покри напълно камъните,fissidens nobilis и fissidens Japan не се променят въобще.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.imageshock.eu%2Fimg_small%2F3452738%7E0336p.jpg&hash=b47857ffb1457b2fbb8cabc5adadedc079cb8965

miTko

21.11.2008 09:58 #9 Last Edit: 21.11.2008 10:00 by miTko
Моят уж беше потръгнал, но аз реших да го мушна в едно нано. Там залиня, уплаших се че ще го изгубя и вчера го преместих обратно в големия. Мъка. Ще взема да го привържа и ще го оставя на спокойствие пак, дано се съвземе.
Wars, ти сигурно му пускаш СО2, нали?
Разни мои АКВАРИУМИ 

wars

Фисиденса го гледам в бърз аквариум,с много светлина,CO2 и яко торене.Пробвал съм го,на по-слаба светлина,но с CO2 и тор,няма проблем,пак си върви много добре.Два пъти съм поръчвал фисиденс от Тайланд,но така и не успях да го завъдя.Дано при теб не е така.Успех.