• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 20:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Дефицит на какво сa следните симптоми?

Започната от Ozelot, 15.09.2005 13:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ozelot

Дефицит на какво сa следните симптоми?

Стеблени растения, които нормално имат слаба склонност да се разклоняват, започват бурно да се разклоняват. Майчиният връх на растението постепенно спира да расте, листата му потъмняват. Новите стебла са с по-малки размери от нормалните. Ефекта съм го наблюдавал при следните видове: Ludwigia arcuata, Ludwigia repens x L. arcuata, Rotala macradra, Rotala rotundifolia, Bacopa caroliniana, Bacopa monieri, Lindernia parviflora, Higrophila corymbosa, Ammannia gracilis.

Склонен съм да мисля, че е недостик на нещо, защото ефекта се проявява при закъсняла смяна на вода примерно след 10-12 дни.

dido

При силна светлина могат да реагират така. Как ториш и какви са параметрите на водата?

Ozelot

Цитат на: "dido"При силна светлина могат да реагират така. Как ториш и какви са параметрите на водата?

Ph - 6.8
kH - 4
GH - 7.8
Fe - 0.25 ml/l
N03 - 5-10 ml/l

Тора с много неща, повечето от които си ги правя сам. Въпроса ми е именно в този аспект - явно нещо липсва, но какво??? Идеята е да добавям този елемент допълнително. С проблема се боря повече от година и още не мога да си обясня причините. Пробвал съм с добавяне нa калций, бор, манган - временно се е решавал проблема. В развитието на стеблените растения се наблюдава неравномерно развитие. Съдя по размера и формата на листата им - малки листа, след това големи, пак малки и т.н..
Аквариума е твърде "дърт" - на около 6-7 години без презареждане. До преди 1 година такива проблеми не съм наблюдавал. Не знам дали не е време за пълно обновяване на грунда?

tishovsx

Май си даде отговор на въпроса...твърде стар е грунда и е възможно вече да има във него и отровни съставки...друго не се сещам...начи тензото е най-доброто нещо за желязо и се освоява най бързо от растенията, а манезий слагаш ли ?
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

dido

Наистина доста го е откарал. Пробвай да заровиш топчета прясна, неопечена пръст около корените на 1-2 храстчета. Ако проблема е беден грунт, би трябвало да даде отражение.

А калий слегаш ли, не видях да си писал?

Ozelot

Цитат на: "dido"Наистина доста го е откарал. Пробвай да заровиш топчета прясна, неопечена пръст около корените на 1-2 храстчета. Ако проблема е беден грунт, би трябвало да даде отражение.

А калий слегаш ли, не видях да си писал?

Слагам всичко необходимо (според мен): Нитрати, фосфати, калий, магнезий, хелатирано желязо и т.н. По-горе отбелязах само по "екзотичните" елементи които слагам.

За това "Тензо" съм чувал, но не знам в София от къде може да се намери. Ако някой знае моля да каже!

От фирмените торове от години използвам "Сера флорена" опаковки от 5 л. Първата ми я доставиха дирекно от Германия - тук още нямаше такива разфасовки. Стигна ми за около 4 години. Втората я взех от тук. Не знам дали е била стара или нещо такова, но определено не съм доволен. Все едно става въпрос за различни фирми. На какво се дължи това не знам!

niky

Аз никак, ама никак не съм доволен от флорена. Абсолютно никакъв ефект (положителен) не съм забелязал от нея.

tishovsx

#Озелот
Сера флорена става само за жъбуркане, виж постовете на Dido, човека се е постарал и е написал всичко както трябва...и сега щеше да ти е всичко ясно... :wink:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

miTko

Дидо е прав, поне като си бъркаш сам торове знаеш какво слагаш и после сам си хапеш задника  :lol:  иначе производителя е виновен 8)
Е за това обичаме да си ги бъркаме :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

N.Nobs

Цитат на: "tishovsx"#Озелот
Сера флорена става само за жъбуркане, виж постовете на Dido, човека се е постарал и е написал всичко както трябва...и сега щеше да ти е всичко ясно... :wink:

Ако Оцелот е този за когото го мисля,едвали има нужда от това upset
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Ozelot

Цитат на: "tishovsx"#Озелот
Сера флорена става само за жъбуркане, виж постовете на Dido, човека се е постарал и е написал всичко както трябва...и сега щеше да ти е всичко ясно... :wink:

За да няма недоразумение. Между 1999 и 2004 година съм ползвал същата тази "SERA FLORENA" (купена в Германия) в комбинация с макро елементи забъркани от мен. През тези години съм получавал ПОСТОЯННИ МНОГО ДОБРИ резултати(не казвам повече от скромност :D) Имам в предвид, както кондиция на растенията така и количество - от 200 л аквариум седмично съм вадил по по-вече от 1.5 кг. листна маса. По едно и също време в този аквариум са се помещавали над 30-40 вида растения. Казвам го не за да се хваля, а да обърна внимание на факта, че толкова голям брой растения са се чувствали едновременно добре. Преди време качих няколко снимки на:
http://store2.data.bg/ozelot/Aquarium/

Който иска да види и прецени дали "SERA FLORENA" е ставала или не.

За съжаление сега качеството на "SERA FLORENA" не е същото. Говоря за големите расфасофки от 5 л. За другите не съм пробвал лично и не мога да коментирам.

Накрач искам да кажа, че ценя постове които се базират на личен опит, а не цитиране на чуждо мнение!

dido

Трудно е да се каже. То със софийската вода май не се добавя кой знае колко много. Възможно е по-скоро със смените на водата да махаш нещо в повече и това да се отразява добре на растенията. Как си с магнезия/калция? И как ти е осветлението. През тази една година сменял ли си нещо - лампи примерно. А, и проблемите съвпадат ли с момента, откакто всърши вносната флорена?

dave

Цитат на: "Ozelot"
Накрач искам да кажа, че ценя постове които се базират на личен опит, а не цитиране на чуждо мнение!

Безкрайно скромния ми, но личен :) опит със 100ml-вата им опаковка от преди 2 седмици: за няколко дни избави растенията ми от тежка "анемия". Както си белееха въховете им без да растат при неизмеримо със теста на Sera желязо (<0.1ppm), така дръпнаха и станаха кефещо зелени.

Само дето не се връзва препоръката на Sera за 0.5 до 1 ppm, вместо далеч по-популярното мнение за 0.1 .. 0.2 ppm, споделяно примерно от Karen Randall. Цитирам: "Exceeding 0.2mg/ltr of Fe seems to be counterproductive": > 0.2 направо имало обратен ефект  :?

dido

При мен не виждам обратен ефект и при 1 мг/л, не ебават и водораслите да ги има :-)

Ozelot

Цитат на: "dido"Трудно е да се каже. То със софийската вода май не се добавя кой знае колко много. Възможно е по-скоро със смените на водата да махаш нещо в повече и това да се отразява добре на растенията. Как си с магнезия/калция? И как ти е осветлението. През тази една година сменял ли си нещо - лампи примерно. А, и проблемите съвпадат ли с момента, откакто всърши вносната флорена?

Как си с магнезия/калция? - При смяна на водата слагам магнезиев сулфат и калциев карбонат за поддържане на горните параметри. (Преди няколко седмици слагах калциев хлорид поради липса на калциев карбонат.)

Осветлението не съм го променял от създаването на аквариума: 4x30W с електронни баласти. Определено не е силно - последно са сменяни преди около година.

Да по време проблемите съвпадат със смяна на "вносната флорена" с "нашенската"

По отношение на розетъчните растения не се забелязват никакви проблеми - за няколко месеца добиват големи размери и затова съм ги ограничил до един ехинодорус ориентал.

Умишлено не подхранвам грунда - ако го правя ехинодорусите пощуряват и няма кой да се занимава с тях. Иначе имам глинени топчета на Карел Ратай и латерит на Хаген(Plantrit)

С последната смяна на водата започнах да тествам POKON - холандски сух тор за растения. Има голямо съдържание на Fe. Абсолютно разтворим е. За резултати още е рано да кажа, но на първо четене мисля, че ще стане.

Similar topics (5)

48388

Публикации: 9
Прегледи: 3873

4839

Публикации: 28
Прегледи: 8455

43051

Публикации: 5
Прегледи: 5348

2042

Започната от Тони


Публикации: 29
Прегледи: 11331

30090

Публикации: 8
Прегледи: 4721