• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

13.02.2025 15:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Как да накарам Елеохарис-а ми да расте?

Започната от jikanik, 04.04.2012 18:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jikanik

Здравейте колеги,

Имаме едно нано 18 литра, което стои в ателието на жена ми,  старая се да се получи нещо което да краси работното й място.
Растенията са коледен мъх, микрозорум и елеохарис парвула.
Светлината е диодна и по мое мнение достатъчно силна.
Камъните са гранит (не съдържат варовик).
Грунда е купешки, не разбрах точно от какво е (май някаква слюда) но на едрина прилича на захар.
Водата в наното е осмозна с КН 5-6 градуса и pH 7,5-8.
Ето от тук идва и проблема по мое мнение, чета че елеохариса иска кисела вода с рН 5,5-6,5 а аз моето не мога да го сваля до толкова. :(
Опитах с тези таблетки за СО2 но никакъв ефект, в интерес на истината когато правих опити с тея таблетки камъните бяха други и имаха известно съдържание на варовик, след като сложих новите гранитни камъни не съм добавял от таблетките защото свършиха и се чудя дали има смисъл пак да купувам.
За такова малко нано не знам дали си струва да се занимавам със система за подаване на СО2 а и честно казано ми се иска по по-лесен начин да го подкарам тоя елеохарис.

Моля някой с опит да даде съвет какво мога да направя по въпроса. :)

Прикачвам и една снимка правена с телефона, за добиване на обща представа за ситуацията.

ludiqdoctor

Е как осмозна вода ще ти е с КН - 6?
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

terier4o

Като оставим на страна ... въпроса за осмозната вода .. Елеохарис парвула е по-трудничък като цяло  и изисква постоянно подаване на СО2  за да расте .. освен това расте сравнително бавно с де видове елеохарис . Аз бих ти препоръчал да смениш Eleocharis parvula c Elocharis acicularis http://aquariumbg.com/rastenia/Eleocharis%20acicularis  -   Този елеохарис има по-ниски изисквания за Со2 и светлина  , което ме кара да мисля , че ще  е по-лесен за отглеждане в твоя аквариум . Единствения минус е , че ще се налага системно да го подрязваш за да го държиш в нужната височина .. , но пък от др страна така ще е достатъчно високо за да направи и заден план в аквариума .  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

tomatomov197

Аквариума и така си е стилен , само техниката да можеше да скриеш ... Може да загниват корените на елеохариса , защото грунда ти е доста ситен .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

danielm

аквата е супер ... особено за 18л.
*DRINK*
що не сложиш и две скариди ... да дразнят бетата, слагаш Elocharis acicularis и си готов!
имаш ги от мен подарък.
аз съм фен нан наното!  *privet*

anasarka

Тоя бял кварц, колко ще ти е зор да остане бял :-(
: 05.04.2012г 08:08ч
Цитат на: jikanik - 04.04.2012 18:39
Опитах с тези таблетки за СО2 но никакъв ефект,
Пробвай с изикарбо, вместо таблетките.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

jikanik

Благодаря ви за отговорите
Отговарям и аз по ред

Ще имам в предвид предложението за Elocharis acicularis но преди да реша да подменям елеохарисите ще направя още няколко опита да подкарам парвулата, харесва ми че е нискостеблен а и нещо се заинатих с него :) в крайна сметка ако не пожелае да тръгне ще го сменя с ацикуларис или нещо друго нискостеблено

Не знам с какво КН трябва да е осмозната вода но моето измерване на водата в наното толкова показва, м/у 5 и 6 градуса. Не знам също така това показание добре ли е или не?

За едрината на грунда трябва да каже някой който е се е сблъсквал с подобна комбинация и е установил дали гние или не, лично аз идея нямам.

Сега прочетох туй-онуй за EasyCarbo, до колкото разбирам това е някакъв тор, може да го пробвам  *THUMBS UP*
Таблетките на Продак за СО2 дали биха имали някакъв ефект в/у снижаването на рН и подобряване условията за растеж на Е.парвула в моя случай?

anasarka

Цитат на: jikanik - 05.04.2012 11:21
Не знам с какво КН трябва да е осмозната вода но моето измерване на водата в наното толкова показва, м/у 5 и 6 градуса. Не знам също така това показание добре ли е или не?

За едрината на грунда трябва да каже някой който е се е сблъсквал с подобна комбинация и е установил дали гние или не, лично аз идея нямам.

Сега прочетох туй-онуй за EasyCarbo, до колкото разбирам това е някакъв тор, може да го пробвам  *THUMBS UP*
Таблетките на Продак за СО2 дали биха имали някакъв ефект в/у снижаването на рН и подобряване условията за растеж на Е.парвула в моя случай?

KH на осмозната вода е 0. Това значи че осмозната ти вода или не е осмозна или от аквариума ти идват карбонатите. Измери КН на водата преди да я сложиш в аквариума и ще разбереш. КН която е оптимална (при множество други условия) е 4. Това че имаш показател 5-6 не е болка за умиране.
Тоя грунд ми мяза на кварц (но за всеки случай пробвай малко с оцет за реакция) Дали гният или не корените на елеохариса ти, можеш да кажеш само ти и никой друг. Това може да стане като издърпаш от грунда стрък елеохарис и видиш корените в какво състояние са.
Изикарбото добавя въглерод и може да замести СО2 подаването. Колко е вярно само производителя и господ знаят. За понижаване на рН-то е нужно СО2, който да свърже карбонатите във водата. Тоест ако таблетките и изикарбото(каквото мисля че е като съединение) не са източник на въглерод под формата на съединението СО2, няма как да свалят рН на водата.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Similar topics (5)

17999

Започната от HADJOLOV

Публикации: 1
Прегледи: 1956

50666

Публикации: 7
Прегледи: 5593

37839

Публикации: 1
Прегледи: 1894

32247