• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.06.2024 21:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бутилки за СО2

Започната от GeorgeR, 28.03.2005 13:56

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Stas

А не попита ли дали не може направо да ти я продадат с подходящия кран, а не с онзи с тръбичката? Изтъргувай я малко, пък после ние ще се възползваме :)

Stas

И така. Да не отварям нова тема при наличие на такава:

Дотук намерих бутилка (пожарогасител) за CO2 - 2 кг за 70,80 лв.
Някой да има по-добра идея? Например за 3 кг на подобна цена?

Ще съм благодарен ако споделите идеи.

Joro Vn

Дай малко повече информация каква бутилка точно търсиш. Виж същата тема 12 поста по-назад.

Stas

Да Жоре, прочетох за офертата, но, бога ми, едва ли бих могъл да вкарам в хола 10 кг CO2 бутилка! И аз търся нещо от порядъка 2,5-3,0 кг, нова, с кран за пълнене и да не е 90 лева (толкова струват в София, до Мелницата, някакви испански.. май...). Е, и по възможност в София, че до Варна и обратно... доста ще ми дойде :)

Joro Vn

Извинявай, останах с впечатление, че търсиш по-голяма бутилка. Нови от магазин под 60-70 лв едва ли ще намериш. И във Варна лятото се появиха по-евтини бутилки /на подобна цена/, но доколкото разбрах, са ги изкупили цалата партида наведнъж. Не искам да те агитирам, но поразмисли пак за втора употреба, щом искаш да е евтина. Аз моята я взех за 10 лв. заедно с крана. Доколкото съм разговарял с различни хора, такава бутилка едва ли ще създава технически проблеми. Трябва само да е с маркировка за срок на годност, за да може да я пълниш. Дори и не в срок, фирмите правят изпитание и го продължават с още 5 години. Може да закупиш бутилка и за О2. Май всички са изчислявани за 150 бара, а СО2 вдига мах около 80 бара. Проблемен евентуално може да се окаже вентила, но той се подменя и от фирмите, които пълнят СО2. Лятото във Варна се предлагаха бутилки втора употреба за О2 на цена около 50 лв, заедно със сертификат. Ако все пак се навиш за втора употреба и не ти трябва спешно, готов съм да поразпитам за малка бутилка и да ти я изпратя до София с колет /по ЖП например/. Не държа на лична среща, а и във Варна се намира хубава бира   :wink:  :D

WOLF

Joro Vn - виждам, че имаш представа от системите за СО2 за които се говори във форума. Значи за бутилката е ясно - купува се нова или стара с кран за зареждане. Аз в Пловдив си намерих нова бутилка 2лт. с кран на цена 66лв. Сега се интересувам какъв винтил ще ми върши работа и какви се предлагат из нашите магазини, защото аз открих само два за СО2 - с един и с два манометъра, съответно за 48-58лв. казаха ми че са италиански, но незнам дали ще имат възможност за толкова финно регулиране (балоче в секунда).

Можеш ли да ми дадеш информация за винтил с финно регулиране или алтернативен начин да постигнем това.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Joro Vn

Wolf, бутилките е нормално да се предлагат заедно с кран.  При него същественото за потребителя е дали са с външна или вътрешна резба, където се присъединява редуцил- вентила. Предполагам се интересуваш по-скоро от редуцир- вентила, следващият по ред компонент на системата. Честно казано, в момента не мога да ти дам съвет точно за модел, защото не съм проучвал. Аз си намерих промишлено изпълнение. В момента съм на етап изработка или набавяне на отделни елементи, като стане готова системата и ако заработи успешно, ще постна подробни снимки. Но ще опитам да ти проуча, в съчетание с  търсенето си на  подходящ магнит-вентил и евентуално иглен вентил. Имам магнит-вентил на "Зита"-Русе, на 1/4 резба, но бобината му е 11,5 W- много грее. Предлагат се и на 8W /вносни/, но пак ми се струва доста. Търся нещо миниатюрно и по-евтино. Иглените вентили, които до сега съм намерил в търговската мрежа, също ми се виждат скъпи, ще търся също нещо по-миниатюрно. Давал съм на колеги мембранни вентили на 1/4 резба, които се оказват доста успешни за целта. Идната седмица трябва да бъда в Пловдив на изложението, надявам се там да осъществя финални контакти за тези компоненти. След това ще постна евентуалните резултати и адреси на фирми, вкл. и в София, които предлагат подходящи /от моя гледна точка/ елементи за СО2-  системи. А все пак за редуцила- предлагат се много модели във всеки по-добре зареден технически магазин. Би трябвало да имат инструкция за екслоатация с работни параметри. Търси такъв с изходно налягане под 1-на атмосфера. Ако няма възможност за финна изходна настройка, ползва се допълнителен вентил- както писах по-горе, желателно е иглен. Ще проверявам и трети вариант- пневмо регулатор на налягане. Ако е с два манометъра, единия показва налягането на входа /респективно на бутилката/, а втория редуцираното и стабилизирано. Първият е желателно да го имаш, показва кога бутилката е на свършване. Вторият не е задължителен, но поне трябва да знаеш минималното изходно налягане на редуцира, който той може да поддържа стабилно. По това налягане ще може да подбираш по- следващия елемент. Този елемент за мен е магнит- вентил или обикновен кран /вентил/, с който вечер ще прекратяваш подаването на СО2 в аквариума. Трябва да издържа на това налягане. Не е задължителен, ако подаваш денонощно или пък го има в моноблок с редуцира. Останалите компоненти ги има в предни постове на темата, пропуснал съм май да включа и обратен клапан/и. Надявам се по- подробен пост в края на идната седмица.

77

Цитат на: "Joro Vn". Ако е с два манометъра, единия показва налягането на входа /респективно на бутилката/, а втория редуцираното и стабилизирано. Първият е желателно да го имаш, показва кога бутилката е на свършване. Вторият не е задължителен, но поне трябва да знаеш минималното изходно налягане на редуцира, който той може да поддържа стабилно. По това налягане ще може да подбираш по- следващия елемент. Този елемент за мен е магнит- вентил или обикновен кран /вентил/, с който вечер ще прекратяваш подаването на СО2 в аквариума. Т.
това с манометрите е точно обратното :wink: редуцира трябва да се настрои на около 1 атмосфера, и без манометър не виждам как ще стане :roll:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Joro Vn

Затваряш докрай редуцил-вентила и отваряш леко крана на пълната бутилка. В зависимост от конструкцията на редуцил-вентила той или няма да пуска нищо на изхода си, или ще пуска минимално налягане. Ако нищо не пуска, ситуацията е ясна. Най-вероятно ще може да се регулира количествотот на газа в преброителя директно с редуцил-вентила.  Това налягане трябва да го има в ТТ-данните му и да те удовлетворява при покупката.Тогава не е необходимо да отваряш редуцила. По него избираш най- малко електромагнитния клапан. С известни съображения налягането може да се настрои дори и на 5-6 атмосфери. Само че ще товари елементите между редуцил-вентила и игления вентил.  С игления вентил изходното налягане на редуцир-вентила евентуално се редуцира до още по-ниско. Това е вече действителното работно налягане. Не е необходимо да се знае колко е, тук се следят броя на мехурчетата в преброителя. Проблем при 5-6 атмосферно междинно налягане може да бъде, ако евентуално някъде почти на изхода системата се блокира при работа /запуши или аварира елемент/, а електромагнитния клапан е отворен и елементите след него не издържат това налягане. Защото след кратко време налягането м/у редуцил-вентила и точката на блокиране ще стане еднакво.
  Един примерен тест, ако се съмняващ, че изходното налягане след редуцир- вентила е голямо и не се знае колко е. Включващ директно към него слаб елемент- може тънкостенен PVC-шлаух, на който знаеш мах допустимото налягане. Другият му край е вързан здраво. Ако издържи-ОК, ако не, поне няма да има други поражения. Налягане до около атмосфера може и директно да се удържи с пръсти, ако се запуши изхода на редуцира.

Stas

А манометрите какво струват? Стандартни ли са?

Joro Vn

Стандартни са. Има най- различни конструкций и производители. Разделят се: според разположението на присъединителната част /с периферно или осово разположение/; според материала на корпуса /от обикновена или неръждаема стомана, цветни метали или пластмаса/; според обхвата и мерни единици; според класа на точност; дали са сухи или пълни с буферна течност /глицерин и др./ и т.н. Манометър за изходящо налягане /след редуцир-вентила/ може да се закупи във всеки магазин за битови помпи, хидрофорни уредби, борса ВиК или магазин за отоплителни системи. Подходящи в случая са тези с пластмасов корпус до 5 бара, на 1/4 разба, предлагат се с периферно или осово разположена присъединителна част. Цената им е около 8-10 лв. С такъв манометър може временно да се настрои изходящото налагане на редуцир- вентила или да се вложи в системата за постоянно с помощта на троен пневматичен разклонител.
Манометри за налягането на бутилката се предлагат в магазините, откъдето се купува редуцир- вентила или в технически магазини. Обхвата им трябва да не е по-малък от 100-120 атмосфери /бара/. Има ги в в достатъчно миниатюрно изпълнение. Една забележка- ако за този манометър няма стандартен изход на вентила на бутилката или редуцир- вентила /както при мен/, всеки преход тип "направи си сам" трябва да е грамотно изпълнен, защото тук налягането е високо и не трябва да се правят компромиси.

Stas

Мерси много. Ще го имам предвид.

kalin

хора,вчера ми свършила бутилката с CO2.работи ли  това място до сточна гара в неделя,че не подавам въглероден двуокис и работата не е на добре?
Помагайте
http://193.108.24.3/~upload/aquarium/aquarium10_12_2006/

dido

Няколко дена пауза не е проблем.

Stas

В събота и неделя не работи.
Както каза Дидо не е проблем паузата - просто намали малко осветлението и недей да ториш.

Similar topics (1)

3898

Публикации: 5
Прегледи: 2784