• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.06.2024 16:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Bolbitis heudelotii

Започната от Raven, 26.11.2008 22:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

Bolbitis heudelotii
семейство Lomariopsidaceae

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fnhavietcafe.com.vn%2Faquapet%2Fshop%2Fimages%2Fbolbitis_heudelotii.jpg&hash=fd4b0a9d80d7d5fd5d1c0dbf13d32b749b0a913a

Земноводен папрат разпространен във влажните гори на Африка.
Има дебело пълзящо коренище,висящи свободно във водата ,тънки кафяви корени и сложно насечени листа.

В естествената си среда живее в бързи горски потоци в полупотопено състояние често при много силно водно течение.Захваща се за камъни и корени.
Расте бавно а листата му са много дълготрайни- всеки лист живее по няколко години.
Много красиво растение- един от фаворитите ми.

Имам Болбитис от повече от десетина години и винаги ми е вървял много добре.Като цяло този папрат е много непретенциозен но си има няколко условия които трябва да се спазят.
Най важното е че никак не понася твърда вода- развива се добре при много мека и много кисела вода.
В твърда вода или вегетира или бавно умира.Друго специфично при него е че е податлив на водорасли ,най вече на черна брада.
Много акваристи мислят че като твърдолистно растение ще е подходящ за аквариуми с едри риби- златни или американски цихлиди примерно- това е голяма грешка.
При излишък на органични вещества във водата много лесно ръбчетата на лисстата му се покриват с брада.Дори и в моите слабонаселени аквариуми съм виждал брада по старите му листа.

Много обича СО2- при мен реакторът ми е буквално вкаран в самото растение /между листата му/и то постоянно се облива от наситена с разтворен въгледвуокис вода,вероятно за това ми се отблагодарява със  стабилен ръст и огромни размери.

Обича умерено течение- това е заради начинът му на хранене,част от корените се растилат по дъното и обират от там натрупаната органика,друга част се веят свободно във водата и се хранят директно от нея.
Светлината не му пречи особено- при мен си вървеше добре и директно под МН прожектор,но съм го държал и на сянка и пак се е развивало по същият начин,в родината си Болбитисът живее и на сянка под дърветата и на директно слънце.

Расте според обемът на аквариума - при височина на аквариумът 65 см. ми изкарваше почти еднометрови листа,в момента ми е привързан на върхът на един корен на около 25 см. под повърхността на водата и изкарва къси гъсти кичести листа.

Като бавно растение си има период на покой след който започва да се развива- при засаждане първите един два месеца  не дава особени признаци на живот,след това започва да се развива все по ускорено и в един момент започва да расте със скороста на дългостеблено растение- за целта обаче му трябва пълен покой.
След първоначалното наместване не трябва да се пипа изобщо и в никакъв случай коренчетата му не трябва да се откъсват от подложката за която са се захванали.

Обича умерено торене  във водата и ако корените му са растлани по дъното е добре да не се сифонира изобщо около тях- с течени е на времето там се създава едно органично натрупване на гниещи остатъци което му действа много добре.

Пробвал съм го във влажен палудариум- развива се по бързо отколкото в аквариум и това стана проблем,в един момент ми отесня палудариумът.

Параметри при които расте при мен:

Кн-1-1.5
рн-6.5-7

N-15-30ppm
P-0.2-0.5ppm


Bolbitis heteroclita
семейство Lomariopsidaceae
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.acuafilia.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2008%2F02%2Fbolbitis-heteroclita-asiatico.jpg&hash=fe131c173c8220a9006876158368e4600b82a099

Много красив папрат,напълно непригоден за подводно отглеждане.
Придобих го случайно преди около три  години когато нямах палудариум и се опитах да го гледам подводно.
Вегетира в продължение на няколко месеца и постепенно бавно отмря- за съжаление защото е наистина уникално красиво растение и ще е украса на всеки палудариум,но в акварииум няма смисъл да се мъчи.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (3)

12048

Започната от rakim


Публикации: 3
Прегледи: 1904

39461

Започната от kostur


Публикации: 9
Прегледи: 2735

2635

Започната от tishovsx


Публикации: 1
Прегледи: 1723