• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

15.07.2025 18:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Anubias

Започната от kimb, 20.01.2009 11:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kimb

Здр. интересува ме с какви торове трябва да торя и по-колко за да се развиват добре няколкото вида Анубиаси който имам в аквариума си.Ето и малко информация за него : 130*60*55 = 429 л ,4*36W=144W аквастар и гролукс ,филтър Тетра тек 1200 ,грунда е бял кварцов от кривина едричък около 7-8см е дебелината на слоя може и повече.Благодаря предварително!

Raven

Ако имаш достатъчно количество риби и охлюви които да захранят дъното няма нужда да ториш с течни торове.
Потреблението на анубиасите е много по ниско от това на другите растения.
Най добре се развиват като пуснат корени в добре захранено дъно- тогава дърпат и не се нуждаят от други торове.
Ако имаш по бързи растения те ще подяждат анубиасите,а преторяването е много вредно защото лесно обрастват с водорасли.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

kimb

Казвали са ми че е добре да им се слагат торове с калии като калиев нитрат и др. за да имат добре развити и голени листа.

Raven

Ако в аквариума има само или предимно анубиаси ,по добре тори съвсем малко или никак ,особено ако има риби и естествено захранване на дъното.
Всеки аквариумен тор става за тях- най нормални растения са си,просто трябва да е в много малки количества заради бавният им ръст и опасността от водорасли.

kimb

Добре а какво точно представлява това захранване на дъното моето е бял кварцов пясък

SkyNer

когато рибките акат го захранват  *ROFL*
Прохождащия

kimb

E много смешно  :-) че откаде да знам ! А кото е стартиран скоро аквата и рибите все още не са си свършили работата достатъчно  :-D какво правим

zambo

Чакаме .
Не ти препоръчвам да слагаш коренови таблетки или глинени топчета .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

SkyNer

тези глинени топчета са напаст сложих од тях и ми пратиха нови растения и да ги засея стана едно .... не е за разправяне
Прохождащия

kimb

А докато чакаме растенията да не идат на кино  *dontknow*

zambo

Нищо няма да им стане . Не се притеснявай .
Анатоли
175л. Rainbow Fish

Raven

По скоро ще отидат на кино ако започнеш да ториш- водораслите ще ги нападнат и ще ги съсипят.
Сложи съобразено количество рибки за да правят естественото торене и чакай- анубиасите са растения за търпеливи- при тях всичко става по бавно.

kimb

ами благодаря много за ценната информация като всичко е готово ще снимам и ще ви покажа ,а и още един въпрос добре ли е по 8 часа осветление на ден.

zambo

Първия месец може и по 6 ч. да светиш . От втория месец увеличи но 7 ч . и чак към края на втория месец може да осветяваш 8-10 ч. дневно
Анатоли
175л. Rainbow Fish

kimb

добре но от едната страна на няколко метра от аквата има прозорец от които докато е изгасено осветлението влиза слънчева светлина да затъмня ли тази страна и още един ? някой от растенията имат цвят и то по няколко да го откъсна ли

Similar topics (5)

59368

Публикации: 1
Прегледи: 7502

11990

Започната от viktor_jor

Публикации: 12
Прегледи: 8954

18825

Започната от zaeka

Публикации: 1
Прегледи: 3243