• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 14:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Готови посадъчни субстанции

Започната от stefan_doc, 11.04.2008 10:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stefan_doc

Някой ползвал ли е обогатен дънен субстрат /този, който се слага под грунда - Sera floredepot, TetraPlant CompleteSubstrate и др./ при стартиране на аквариума? Чудя се, дали има смисъл при стартирането да се вкарват веднага микроелементи по този начин, или да си остана на изпитания начин с няколко топчета печена глина и нищо друго.

Raven

От тези депа има смисъл само ако посадиж наведнъж много растения,иначе започват да се отделят  веднага хранителни вещества и най честият резултата е бум на водорасли.
За да ползваш такъв субстрат трябва да имаш достатъчно количество почвопокривни растения примерно за много гъста посадка.
Аз съм ползвал един такъв субстрат- не останах доволен,винаги се завъждаха нишковидни и се захващаха именно за частиците от този субстрат.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

stefan_doc

Така предполагах и аз. Благодаря за съвета. Няма да го ползвам.

ceco

Аз ползвах точно този субстрат.Направих така,както препоръчва Raven- засадих още в самото начало много растения.Не съм имал проблеми с водорасли.

botan

До колкото знам този тип субстрати трябва да се сменят от време на време...

stefan_doc

На мен идеята ми се видя, че е да отдават хранителни вещества /предимно микроелементи/ по време на стартирането и първите няколко месеца, пък после остават отдолу, без да отделят нищо и се почва торене по някой от другите начини /пръчици и таблетки, разтвор и т. н./. Едва ли някой ще си обърне аквариума наопаки, за да ги сменя... ;-)

Raven

Точно това им е смисълът,за това и ги наричат "стартов субстрат" по някога.След това или има допълнително торене ,или се разчита на естествена минерализация и захранване на грунта.
Просто трябва да се внимава с тях защото в някой случаи идват прекалено силни и става неприятно.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

iek

За дъно  използвам почва, покрита с кварцов пясък 2-3мм. Ако в България можеше да се достави на нормални цени "Aqua Soil - Amazonia", бих използвал именно този субстрат ( само доставка на 3х9литра ми излизаше US$187, без митническите сборове ). 

bgangler

"One who cannot love her smallest creations, cannot claim to stand in front of Nature"

iek

Цитат на: bgangler - 14.04.2008 21:43
Ами може да си го вземеш от тук: http://www.adaeuro.com/articoli.asp?id_f=SUBSY
Да, малко са понамалили цените-преди беше 35евро/9л (срещу $24 в щатско ), но не съм видял цена на доставката, нито начин на плащане, ако въобще продават онлайн.