• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

06.09.2025 01:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за аквариум за костенурки

Започната от rogue88, 30.05.2025 14:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rogue88

Ами уж да, като изключим, че този аквариум взе да им умалява :) Беше предвидено чисто теоретично от мен, че ще изкарам една година с него. Ами няма да мога :D
Купих малко импулсивно един сунсун втора употреба с шкаф и канистър, би трябвало да се води към 260-300л със заоблени стъкла, много е готин и огромен. Само че не прецених, че жена ми ще мрънка, къде искам да го сложим. Та сега ще почвам ремонт, за да му направя място :) Отделно по аквариума има работа, ремонт и предбоядисване на капака, вътре трябва да махна един стъклен остров, осветлението  и т.н. Обмислям да си направя плаващи само закотвени острови, не знам, доколко ще се получи. Но това не е нещо толкова важно.
Скоро до месец, най-много два се надявам, да има ъпдейт.
гледа костенурки

Lightning_boy

Звучи доста интересно. Чакаме търпеливо *THUMBS UP*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Супер е ,че ти се занимава , с каквото можем ще помагаме .
Показвай ги как се арзвиват , аз винаги съм си мислиил,че бавно растат констенурките , но явно не е чак толкова :-D

rogue88

Ще снимам по-късно, за 2 или 3 месеца са почти 3 пъти по-големи, бяха между 1 и 2 лева като диаметър, сега са "огромни", иначе има накъде да растат още много явно :)
гледа костенурки

mushroom

Внимавай колега, гледам че и тебе крастата започва да те хваща. : - D
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

rogue88

Бях писал преди време, ама ремонтът си върви. Лошото е, че ми хареса да е широко, като срутих стената и сега продължавам да търся друго място в стаята за аквариума. То и самият аквариум има нужда от почистване и освежаване, та бавно вървят нещата, защото имам не повече от час всеки ден :)
Бях обещал да снимам костенуркитe, тук е разликата за няма и три месеца.
гледа костенурки

_Kirilov

mushroom

Прасета... още малко и ще стават за коледа.  ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

rogue88

ЦитатПрасета... още малко и ще стават за коледа.  ( - :
За тази не знам, дали ще сколасат, ама догодина .... мммм *ROFL*
гледа костенурки

rogue88

Скоро не съм си ъпдейтвал темата. Да кажа малко за прогреса до момента, надявам се до дни да почвам да качвам и снимки. Първо почистих аквариума от декора/някакво фолио, залепено с доста гадно лепило/, то може да реша и аз да сложа, но засега ще е стената на заден план. После счупих площадката за печене, че беше направена от стъкло, голям зор, докато изчистя силикона. Ревизирах канистъра, оказа се Сунсун 303А, разглобих, смазах, подмених ротора, засега запазих филтър медията, която е вътре по две причини, чисто финансова и не съм го видял, как работи, за да не купувам някои неща по няколко пъти. Смених и входните маркучи, заедно с пластмасите за вход/изход в аквариума. Сложих аквариума в банята, превъртях водата всичко си е наред. Имам една UV лампа за стеризация, която в момента работи на филтъра на mushroom /още веднъж благодаря/, мисля да я закача на сунсуна, диаметрите не съвпадат, разбира се. Иска ми се обаче да пусна системата и тогава да преправям :) Тази т.н. флейта може ли да е под вода? Така и така ще удължавам заради лампата ;)

Разглобих и капака. Условно се състои от 3 части, предна капак за хранене, чистене, средна лампи, задна някога е била филтър, само че са само пластмосови сандъчета без никаква връзка едно с друго. Така предната част ясно остава:) Със средната явно предстои да променям нещата, едната не свети / не е от пурата/. Чудя се защо имат захранвания, по означенията не мога да разбера на колко волта са. Та там имам чисто ел проблем. Трябва да купя тънък плексиглас, вероятно такова стъкло няма да намеря, защото настоящото е пукнато и лепено с тиксо. Със задната част имам чисто пространствен проблем. Там като се махнат сандъчетата за бившия филтър си остава един капак като предния, само че пак възникват 2 проблема :) Първо аквариума с шкафа ще стои под един прозорец и няма да мога да отварям прозореца, само да го събарям и второ, не знам, дали в средната част ако сложа пура за UVB няма да се блокира лъчението от плексигласа за да играя на сигурно, ще гледам да сложа външна открита лампа в тази /задна/ част. Това предполага цялостно препроектиране и респективно изпечатване на тази задна част и ... това ще се случва постепено.

За островите, които писах, направих един, сега ще правя по-малък, ще ги снимам, като са вече пуснати в действие. Общо взето идеята е кухи с предвидено тегло отгоре от 4 кг. Тъй като костенурките ми са доста по-малки засега, сложих пробка да ги пълня донякъде с вода. Ще ги вързвам за стените с вакуми, ако не държат, ще закотвям.

На практика до няколко дни се надявам да пусна аквариума с един категорично недостигащ нагревател, с настоящата лампа и филтъра на сунсун, островите ясни. Постепено ще оправям нещата. Капака ще се случва във времето.

Та това е прогреса засега. Бавно става, ама толкова.
Хубав ден
гледа костенурки

Lightning_boy

Активизирал си се, това е супер  *THUMBS UP* .

Относно флейтата на филтъра, може да я сложиш както си искаш. Моите са под водата, за да не шуми.
При рибетата е малко по-различно, понеже флейтата трябва да насочва водата, така че да движи повърхността за да вкарва кислород.
При теб това не е проблем.

Чакаме снимки! *bg*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Similar topics (5)

38052

Публикации: 15
Прегледи: 13546

40029

Публикации: 2
Прегледи: 4325

60050

Публикации: 15
Прегледи: 24186

52657

Публикации: 7