• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 02:11

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помощ за костенурка

Започната от Babolat, 17.09.2010 16:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Babolat

Имам костенурка от януари месец. Очите и се зачервиха и доколкото съм наясно има възпаление. Капя и капки и съм я преместил в друг аквариум. Питането ми е следното: прочетох че трябва да и се дезинфекцира аквариума със калиев перманганат, белина или гореща вода. С кое от тези неща да го дезинфекцирам защото казаха ми че с калиевия щяло да бъде най-добре... Само гореща вода ще свърши ли работа, че ме е страх да не умора животинчето ми...

MeTogu

Само гореща вода и калиев перманганат.После обилно само с вода.Никакви белини и други перилни препарати.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

ico

Силен разтвор на калиев перманганат, ще изгори всичко. А после лесно се изплаква обилно с вода. Не виждам смисъл от гореща вода след това, пък и не бих рискувал и разчитал на аквариум мит с гореща вода.
Белината също би свършила работа, но мирише много неприятно и иска повече плакнене.
Ползвай ръкавици за всеки случай, когато работиш с разтвора на калиев перманганат.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Babolat

Пишеше че разтвора на перманганата трябвало да бъде слаб...?

ico

Какъв би бил проблема, ако е концентриран разтвора? После нали хубаво ще се изплакнат съда и разните декорации...  ;-)
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Babolat

Да,... Имаш право. А на костенурчето му капя капки за очетата и като че ли се оправят от това отвратително възпаление. Като я извадя от водата ги отваря, но като е във водата ги държи затворени и не иска да се храни. Какво да направя?


P.S. Като е на сушата си чопли едното оче - в него има бяло петънце... как да го излекувам

ico

Подобри условията и хигиената в терариума на костенурката и няма да има такива проблеми.
Опиши съда, техниката и диетата на костенурката.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Babolat

Тази вечер и прочиствам нейния аквариум и я връщам там - 40 литров преголям за костенурче около 5 сантиметра като моето. Сега живее в 1 малък 5 литров докато стане готов нейния. Менюто е риба, когато има пилешко или някакво друго месо и храна на JBL Pro Baby за бебета костенурчета. Как да променя хигиенните условия - има си филтър има си постоянни 27 градуса, има си и лампичка, но не ув а обикновена. Лампата работи сутрин до вечер и животинчето се храни всяка вечер - не иска повече...

P.S. Капките който капя са Taberaqua Ocular достатъчно добри ли са? В Плевен само такива намерих...

ico

В 40 литровия преголям аквариум, колко вода има, колко често я сменяш? Костенурките цапат много и искат много чистене. Щом има проблеми с очите, значи хигиената не е както трябва.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Babolat

Хигиената беше смяна на водата всяка седмица в неделя, сега е на 3-4 дни. Вода има горе-долу 1 педя, сиреч 20-тина сантиметра. Как да я храня - очите и се подобриха но още във вода стой със затворени очи и не иска да яде :х

ico

Значи имаш към петнайсетина литра вода, а костенурката яде яко и яко цапа. Виж какво се препоръчва за нивото на водата и другите условия, докато има проблем с очите:
ЦитатКакто всички животни чевенобузите костенурки също страдат от болести. По-често срещаните обикновено са впоследствие от неправилни условиа на отглеждане: - Гъбично възпаление на очите – предизвиква се от неправилно и еднообразно хранене с храни, бедни на Вит А (сушени скариди и други подобни) и мръсна вода. Болната костенурка е с подути, почти напълно затворени очи, спира да се храни и е малко подвижна, като без навременно лечение в крайна сметка умира (за съжаление това се случва с много костенурки поради невежество или немарливост на стопаните). В начален стадий заболяването е лечимо. Костенурката се изважда от терариума, които се дезинфекцира с гореща вода, калиев перманганат (от аптеката) или разтвор на белина. Ако има други костенурки те се изкъпват в силно разреден разтвор на калиев перманганат (водата да е бледо розова) за няколко минути и се връщат в основно дезинфекцирания терариум и се хранят главно с риба с добавка на Вит А (рибено масло върху суха котешка храна например). Болната костенурка се поставя в дезинфекциран съд със съвсем малко преварена вода – така че да може да пие, но не и да си мокри очите. Включва се денонощно лампа, като температурата трябва да е по-висока от обикновено – 30°С на водата и на въздуха 40°С под лампата. В очите и се капят 3 пъти на ден (в по-напреднал стадий и по-често) капки за очи Сулфацетамид – от хуманната аптека, но когато окото е поне частично отворено. В по-тежки случаи можете да се опитате да отворите окото с помощта на нещо меко така че да можете да капнете лекарството в него. Може също да се използва и антибиотиков мехлем за очи – пак от хуманната медицина. Отделно животното се храни насила (устата се отваря с помощта на пластмасова пластинка) с малки парченца риба с добавка от Вит А. Всички тези процедури са много трудни, когато се касае за малко костенурче, но това е еднинствения шанс то да бъде спасено. За да не се стига до там трябва да храните костенурките си разнообразно и пълноценно, а водата да се поддържа чиста.

Цитата е от http://bg.wikipedia.org/wiki/Червенобуза_костенурка . Прочети цялата статия.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Babolat

опитах да и отворя очичките с памуче - абсурд е :х просто не става..... не иска да яде, не си отваря очите, не се движи..

Ant0n86

Първо казваш, че се храни всяка вечер, после казваш, че не се храни. Ако все пак хапва, значи е в сравнително добро състояние и вероятно просто трябва да изчакаш, за да се излекува напълно.

belqta

ico е прав, всичко идва от хигиената. Това е най-често срещаната болест при лоша хигиена.,

(в друга ти тема съм написал нещичко)
http://aquariumbg.com/forum/vlechugi-i-zemnovodni/pomosht-za-kostenurche/

fenjy

Аз имах подобен проблем преди 5-6 години с една от моите костенурки - първо не искаше да яде, след това очите и се затвориха и тогава направих най-разумното - заведох я на лекар, който й изписа метиленово синьо в едно малко шишенце - прави се слаб разтвор и костенурчето се кисне в него по 20 минути 2 пъти дневно и за около седмица се оправи и сега е зверюга с почти една педя коруба :)
Човек се учи докато е прост

Similar topics (5)

43116

Публикации: 1
Прегледи: 2710

27584

Публикации: 2
Прегледи: 2982

56824

Публикации: 3
Прегледи: 3110

51114

Публикации: 3
Прегледи: 3195