• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 07:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помощ за костенурче

Започната от Babolat, 19.09.2010 21:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Babolat

Каква лампа да купя за костенурче на 8 месеца 4-5 сантиметра корубка. Досега беше на обикновена халогенна лампичка (използвам я за четене привечер). Моля обяснете точно и просто че съм си баш начинаещ.

nikolaytoshev

Аз съм гледал червенобуза костенурка преди години и имах островче, на което да излиза и да се пече, а осветлението, което й бях сложил се състоеше само от една обикновена 40W крушка. Иначе мисля, че имаше и специални крушки, които са на доста високи цени и се използват обикновено в терариуми.

Caxapa

За предпочитане е да се вземе от тези крушки за терариуми. Но понеже излъчва топлина, то трябва  да се постави на достатъчно растояние от повърхноста на аквариума за да не опечем животинчето или пък да не му действа топлинката.

izida

Цитат на: Caxapa - 03.10.2010 16:56
да не му действа топлинката.

Защо да не му действа. Костенурките обичат да се пекат. Не съм ползвала терариумна лампа, а само обикновена. Важното е да е на такова разстояние от островчето, че като си сложиш ръката отдолу да е топло, а не да ти пари.
Вярно, че терариумните лампи са по-скъпи, но нали спряха продажбата на такива с нажежаеми жички. Още повече, че специалните лампи светят в спектъра, който е подходящ за кожата и правилното развитие на черупката на животинките.

deem

В момента отглеждам 2  костенурки , светя  им  с обикновенна  енергоспетяваще лампа, миналата година си купих инфрачевена лампа но тя изгоря .. Важното е да имаш награвател във водата  темпетатурата  да е  27-28 градуса.
Начимаещ :).

Caxapa

До Изида! Писал съм: ИЛИ ДА НЕ МУ ДЕЙСТВА ТОПЛИНКАТА:.....  Четете и анализирайте и едва тогава пишете опровержения..

aptucta

Енергоспестяваща?  Че има ли такива крушки за костенурки? Аз си купих една, която е специално за терариуми и струваше към 4-5 лева, 50вата. Костенурката ми е влюбена в нея и се пече всеки ден. А нагревател във водата мисля че е абсолютно излишен. Даже е по-добре да е студена водата и костенурката излиза много икономична. Цяла зима не я храня по този начин. Вече повече от 10 години я имам тази костенурка.

Caxapa

Цитат на: deem - 09.10.2010 18:21
В момента отглеждам 2  костенурки , светя  им  с обикновенна  енергоспетяваще лампа, миналата година си купих инфрачевена лампа но тя изгоря .. Важното е да имаш награвател във водата  темпетатурата  да е  27-28 градуса.
Енергоспестяващите лампи  не дават нужната топлина на животните отглеждани в терариуми.  Друг е въпроса за изцяло водните където осигуряваме светлина а топлината набавяме с нагреватели.

belqta

aptucta,
Ще споделиш ли марката с нас на тази лампа?
Ти правиш някакъв вид летаргия. Която за мен лично не е много подходяща за костенурката ти. Разбира се ако не я държиш на терасата в дълбок аквариум или нещо голямо и дълбоко и с пясък или тиня да може да се зарови.
Ако я гледаш в апартамента, водата ме съмнява да пада под 18-20 градуса.

Аз мойте ги гледах 10-11 години преди да ги продам.
Гледал съм ги през целия период с обикновенни лампи. Нищо специално. На костенурките им харесваше и си се прeпичаха. Но всяко лято изнасях акваримчето им на терсата и ги гледах там заради слънцето.
Хубаво е да си има нагревател и да се поддържа около 26 градуса на водата (през зимата). За лятото колкото е топло навън.
Не препоръчвам на никой да си прави експерименти с Летаргията на тези животинки. Малко хора могат да им подсигурят необходимото място и условия.

За костенурката е важно:
Храна: разнообразна:
Живи рибки (от тези които се продават за стръв по риболовните магазини), Пилешко месо, Гранули на някоя извесна фирма (не от тези за по 50 стотинки или левче в прозрачните пликчета), зеленчуци (грах, морков, чушка, краставица и т.н.) Някои от тях трябва да се топнат за малко във вряла вода да омекнат. другите може и сурови, Маруля/Къдрава салата, Листенца от глухарче, Мухи, растения от аквариума и др.
Осветление:
Да, хубаво е да е специализирано, но може и с обикновенна крушка. Само трябва да се внима за разстоянието от крушката до островчето (да не ги изгорите).
Нагревател:
За зимата е почти задължителен, освен ако температурата не пада под 22 градуса. Ако е над тези градуси може и без нагревател.
Вода:
В зависимост от големината на костенурките, трябва да се мсеня водата. Ако са малки, може и на седмица, но ако са големички трябва да е 2-3 пъти в седмицата. Защото доста бързо я замърсяват. Ако водата не се сменя, може да се получи проблем с очите (най-малко) след това започва да мирише и може да се стигне и до по-сериозни неща. Аз мойте ги гледах с 2 вътрешни филтъра и ги чистех 1-2 пъти в седмицата и на 1 седмица сменях водата.

Това е в общи линии за костенурките (може да съм пропуснал нещо)
*DRINK*

aptucta

Тъкмо мислех да питам с какво да я храня моята костенурка защото воъбще не си харесва храната, но според мен е защото температурата е малко ниска - може би тука е към 20 градуса, и с това си обяснявам намаленият и апетит, все пак всяка година става така. Наистина ми се изка да и давам някаква разнообразна храна, особенно зеленчуци, но веднъж пробвах да и дам някакъв зеленчук и въобще не го хареса, затова си мисля че само месо яде.
Това  е моя басейн за костенурчо - тези легени ги продават в Метро по 20 лева, супер удобни са. Допреди година я държах в един лиген където ги продават по домашни потреби, но по-голям от този не съм намирал. Мисля че има поне 100 литра вътре. Направо се преродих със Системата за филтрация която сложих, направи си сам разбира се (мисля че съм сложил към 2 - 3 кг сипоракс вътре). Водата си стои кристално чиста, независимо с какво я храня костенурката, като избягвам разни мазнотии разбира се. Изпарява се много вода. Сега ме нямаше 2 седмици и може би налях към 20 литра.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi53.tinypic.com%2F25s6cer.jpg&hash=a5b2b42c752719d818f8e82f62cc64a25b58aa8c


Това е лампата:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F351scas.jpg&hash=390106eb415b3dc9584259f66bf841c4d79077bd

Similar topics (5)

55547

Публикации: 9
Прегледи: 4938

27777

Публикации: 16
Прегледи: 12228

37164

Публикации: 5
Прегледи: 6841

47541

Публикации: 3
Прегледи: 3711

32187

Публикации: 11
Прегледи: 6671