• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.05.2021 20:08

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Помогнете да спасим 5 малки salamandurcheta !!

Започната от Vandalism, 18.04.2016 01:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Vandalism

Здравейте ,моля за съвет !
Преди около 2 часа , мой познат се върна от "риболов" и ми се похвали какво е хванал ... Извади от колата кофа , но не с риба , а с 5 малки гущерчета ..!!  Взех кофата с юалките животинки , след което се разтърсих в интернет и се оказа , че вие сте единствените към които мога да се обърна за съвет ..
По всичко личи , че са 2 момиченца и 3 момченца (можеби огнено-коремен тритон??)
Нямам аквариум и за това съм ги сложил в леген (без хлорирана вода , нахраних ги , но само толкова мога да направя за момента ...)
  Някой ако желае да се грижи за тях ? Ако не , някой да разполага със стара техника , която да продава ?
МОЛЯ ПИШЕТЕ !

Публикациите са слети: [time]18.04.2016г 01:01ч[/time]

Прочетох , всичко каквото можах да намеря и искам да се грижа за тях ! Опитът не е опция , притеснява ме фактът че са уловени с въдица !и незная дали са добре :( ..
  Единият мъжки не е много активен за разлика от другият ...стои легнал на дъното и не мърда много много , нито съм забелязъл да се храни .
Двете дами изглеждат спокойни засега ..сложил съм им червейчета , има все още няколко на дъното , надявам се няма да е проблем ...  Сега ще ги сложа на терасата на хладно и си лягаме .
Утре ще пиша пак !

Caxapa

Влечуги и земноводни във всякакъв вид са защитени от закона в България. Това което сте направили си е направо престъпление без да се обиждате. Говорим си в прав текст за което съм и толкова прям. Единственото добро което можете да направите е да пуснете там където са били уловени.
цитат: "Разред Опашати земноводни (Caudata)
Семейство Саламандрови (Salamandridae)
Природозащитен статус: в България: уязвим VU [A4C], ЗБР-III; международен: IUCN-NT; БеК-II; ДХ-II.

Повярвайте, това е единственото добро за тях и за тяхното опазване на територия България.

zub4e

Брато, върнете ги от къдете сте ги взели. Твоя приятел като е нямал намерение да  се грижи за саламндрите тогава защо ги е взел въобще. 8-)

Стоян Михов

Това са балкански гребенести тритони Triturus ivanbureschi (кръстен на големия наш учен Иван Буреш) или Triturus karelinii. Най-добре е да ги пуснеш близо до мястото, където са уловени, сега им е размножителния сезон и е добре да си свъшат работата, защото стават все по-редки.