• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Не всеки може да отглежда червенобузи костенурки

Започната от FHM, 11.02.2013 15:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

FHM


Гледането на водна костенурка от друг климатичен пояс е доста сложно занимание и не е за всекиго.

Малки, зеленички, много симпатични - продават ги в повечето зоомагазини за около 10 лв. За тях ви връчват един мъничък аквариум, а ако са в добро настроение - и малък нагревател. После ви обясняват по колко сушени скариди на ден да им давате. Ако костенурката ви остане жива повече от половин година, можете да я смятате за животно с късмет.

Първото нещо, което трябва да знаете, когато вземате костенурка вкъщи, е, че тя е студенокръвно животно и здравето й зависи изцяло от средата, в която ще я гледате. Това ще рече, че водата трябва да е топла, въздухът влажен, а терариумът голям и с място за слънчеви бани.

Второто нещо е, че ако не се грижите добре за водната костенурка, тя смърди ужасно, което значи, че трябва да сменяте водата редовно и да осигурите нужните филтри за нейното пречистване.

Третото е, че костенурките са неподходящ любимец за деца. Освен че не обичат да ги пипат, те хапят, при това доста силно. Да не говорим за невероятните способности на децата да чупят стъкло.

Четвърто, пето и шесто - костенурките не са играчки. Те са доста сложни за отглеждане животни, които стават големи, живеят до 30 години и лесно започват да боледуват, ако нещо в отглеждането им е неправилно.

Червенобузата костенурка живее на свобода в САЩ и Мексико. Идеалната температура на водата им е 27С. По-ниски или по-високи от средните температури забавят или ускоряват метаболизма им, което може да се окаже смъртоносно. В пленничество се хранят с живи храни, което е доста мръсно занимание, сушени скариди, което е доста нездравословно, или гранулирана храна, която е балансирана и единствено подходяща, ако не сте вещ по земноводните. Обичат и марули, и водорасли.

За да бъде здрава костенурката, трябва да има къде да плува. За целта водната част на терариума трябва да е дълбока поне две дължини на корубата й. Сухата част трябва да е свързана с водата със стълбичка и да дава възможност костенурката да е изцяло извън водата по време на слънчевите й бани. Повечето хора слагат обикновена крушка в терариума, но за да бъде всичко по правилата, трябва да й предоставите ултравиолетови лъчи със специална лампа.

Ако се отглеждат правилно, червенобузите костенурки се размножават лесно. Женската снася и заравя от 4 до 20 яйца до три пъти годишно.


Попаднах случайно на тази статия и реших да я копирам и постна тук мисля че би била полезна .

Genadig

Статията ви е много стара. Вече цената им е по 20-30лв и в повечето магазини са забранени.
Знам знам...от истината боли и за това не ме харесвате...Много истини казах... :)))))

Peakone

Вече са забранени за внос изобщо. По магазините обаче все още се намират екземпляри за продан.

billy93

Намират се и то почти навсякаде в Плевенско .

FHM

Статията ми наистина е по старичка от 2003 година се оказа а ето че то 2009 са и забранени официално http://news.ibox.bg/news/id_41887244
Макар да има забрана все още масово се продават аксесоари за костенурки , а сигурно има места където да се сдобиете и с жива малка костенурка .

Асен Евгениев

Цитат на: FHM - 17.02.2013 16:16
а сигурно има места където да се сдобиете и с жива малка костенурка .
Има, има, водоемите ни са пълни с тях. *CRAZY*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Peakone

Има и други видове костенурки на пазара за животни, не са само червенобузите американски, за това има и аксесоари за тях и както казах забранен е вноса, а не продажбата на вече внесени животни... не че няма и контрабандни де.

михи

От къде може да си закупя водна костенурка в град Пловдив?

DirtyHarryRock

От зоомагазина срещу търговската гимназия

lord_vetinari

Здравейте, искам да попитам забраната само за червенобузи костенурки ли е? И законно ли е да се продаван например жълтобузи костенурки в зоомагазин.

Стоян Михов

Забраната е само за червенобузи костенурки.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

lord_vetinari


alleyesonme

Съжалявам, че пиша в стара тема, но е много спешно.
Костенурката ми спря да се храни, и й е омекнала черупката и не знам как да и дам калций като не се храни, една люспа е тръгнала вече да се бели, как да й дам калций да се оправи ? :(((((((((((((( Знам как се гледа (спестявам въпроси), на 2 години е, на 27 градуса я гледам, храня я 2 пъти в седмицата с месо и 1-2 пъти в месеца със жива храна, във 112 литров аквариум е, има лампа. Не е яла от края на октомври, помислих, че е нормално защото и миналата година спря по това време, но стана по-сложно - омекна и черупката и се подуха очите, сега правя бани с бледо розов разтвор от калиев перманганат за очите, но черупката е по-големия проблем ... Сложил съм 1 калциево блокче в аквариума и стои там от 2-3 дни, не знам въобще има ли някакъв ефект, но трябваше да опитам все пак .... Дали да взема още едно и да и слагам по малко в устата (на сила,разбира се, няма друг вариант :(((  ) ?

Hishnika

Moje li nqkoi da mi pomogne imam 4ervenobuza kostenurka smenq si 4erupkata na edno mqsto 4erupkata i e malko vdlabnata kvo da pravq ms predvaritelno
На КИРИЛИЦА моля!

alleyesonme

Ако се храни редовно и слагай калций с витамин Д (като прах се продава) във храната, за да не стигнеш до моето положение !!! Също и живи риби и давай. Ако имаш възможност сложи УВБ лампа 5%, а лятото я изкарвай да се пече на слънце (но не през стъкло).

Similar topics (5)

44273

Публикации: 42
Прегледи: 34297

46315

Публикации: 80
Прегледи: 42763

37164

Публикации: 5
Прегледи: 6812

58155

Публикации: 2
Прегледи: 3214

57989

Започната от marshall322


Публикации: 5
Прегледи: 4211