• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

15.07.2025 16:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Течен тор

Започната от spun, 16.03.2008 01:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

spun

здр. на всички.
Както виждате съм нов в форума искам да ви кажа че наистина форума е супер браво.  ;-)
Значи аквариума ми е около 260лт. Като го стартирах всичко си беше наред докато не ми се появиха кафяви водорасли. Тъй като е доста висок 60см. добавих още някоя пура сега сам с 4 х 36W светят по 9ч. на ден. Кафявите почти изчезнаха останаха много малко по стъклата ниско до грунда но се появиха зелените не са много но растенията ми спряха да растат и изглеждат ужасно. Нямам много растения защото сам от провинцията / Валиснерия,Криптокорина,Дъбче, и още няколко вида не знам какви са / Прочетох целия раздел химия и реших маи е време за малко тор. Така да кажа че "Тезнзо коктеил" не можах да намеря . Един продавач даже ми вика "Епаааа.. таково животно нема"  :-D  , а друга ми продаваше "Тензо желязо" 10кг. за 600лв.  :karamse:  :-D     аве кво да ви кажа луди хора еииии.....  Е намерих "Калиев сулфат" и течен тор за листно-декоративни цветя без фосфати :
Състав: Азот 6.0% /  Калий 3.0% / Магнезий 1.0%  / Желязо 0.3%   Микроелементи - бор,калций,молибден,цинк/  дали става.....? имам риби не са много 10барбуса ,6 анцитруса, 2данио и 3сомчета . Ако става по колко да слагам.
Някои ще каже "Еми смятай трябва да докараш Нитратите до 20" Ама как се смята от три дена се мача и не мога да го сметна  :duvar:   Аиде някои да даде пример как се смята всичко това....... ама по подробно като за  ....... :-D   еми това е............

kamos

Вземи си фирмен тор и се замисли за подаване на СО2.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Живко

Здравей и добре дошъл във форума!
Малко е опасно да те посъветва човек!
Ако имаш моного фосвор, а малко нитрати? С този комплексен тор ще докараш нитратите, но фосфора лошо.
По-добре първо опиши състоянието на растенията. Цвят на листата, формата нормална ли е? Има ли някакви поражения по тях, загниване?
Никой не се е родил научен.

Joro Vn

Здравей и от мен!
     Сметките не са толкова трудни за усвояване, но без опит в растенията пак няма да ти свършат работа. Чрез тях ще може да отчитеш каква концентрация на даден елемент ще имаш непосредствено след вкарването му в аквариума. Говорим за течен тор. Но по-нататък имаш ли идея как ще проследиш "движението" му- усвоява ли се от растенията и от кои, получава ли се натрупване или липса във водата. Излишъкът или липса на елемент доста често води до неусвояването на друг/ги. Ще трябва добре да познаваш растенията, които имаш, и да следиш за конкретни липси на даден емемент при всяко от тях. Доста често те са индикатор за даден елемент. Въпросът с водораслите пък става доста инфарктен за много акваристи. Почти на 100 % е сигурно, че ще минеш и през тази фаза. По-важно е дали ще успееш да я преодолееш без особени "щети" или тя ще бъде финал. Въпроси много, на които е много трудно да се даде конкретен и еднозначен отговор.
    Не пишеш от колко време е аквариума ти, откога започна проблема с растенията и водораслите. Водата, която добавяш след подмяна, твърда ли е? Не пишеш и откъде си, имаш ли възможност да закупиш тестове? Ако ще оставаш на тази течна тор, бих казал, че на фона на всички елементи в нея желязото може да дайде малко, калият също. Магнезият пък може да е в излишък, особено при добавяне на твърда вода. За да не дълбая в момента повече и ако си убеден, че ще се справяш успешно за в бъдеще, ще ти препоръчам да започнеш пробно с 1 ml през ден. След около седмица може да започнеш да го добавяш всеки ден, но тогава пиши до къде си. Ако всичко върви добре, при този обем, осветление, брой риби и растения ще ти трябва може би не-повече от 2-2,5 ml всеки ден.
    Ами, успех!  :-)

spun

16.03.2008 22:17 #4 Last Edit: 16.03.2008 22:24 by spun
какво да ви кажа ..
от Видин съм, аквариума е пуснат преди 4 месеца. Кафявите водорасли се появиха на 2-3 седмица от тогава
съм с 4х36W започнаха да изчезват леко по леко, но от няколко седмици се появиха и зелените. Растенията ми  спряха.
Младите листата на Валиснерията са почти прозрачни "имам и две листа са свити като тръбички направо" , а на дъбчето направо бели/старите направо ми загниват/, малко дупчици тука там по някое листо  :-D  аве картинката е "мацано д...пе с тикви" да сипя цялото шише и да разбъркам с черпака  :-D .
Общо взето аз съм човек на експеримента намя да се притеснявате и да сгафим с много торове не ми пука.... вадя всичко мия и пак наново докато се науча трудно се отказвам  >:o 
Цитат на: Joro Vn - 16.03.2008 19:30
   да започнеш пробно с 1 ml през ден. След около седмица може да започнеш да го добавяш всеки ден, но тогава пиши до къде си. Ако всичко върви добре, при този обем, осветление, брой риби и растения ще ти трябва може би не-повече от 2-2,5 ml всеки ден.

Joro как го сметна??? Ама направо от шишето ли смуча без да го разреждам във вода.Дайте пример как се смятат дозите...
Тестове ще търся в София  ама какви?
Системата за CO2 е почти готова за да не отварям друга тема този
смесител да ли ще ми свърши работа http://bg-pet.com/Fish/Equipment/mixer.htm "СО2 ENERGY MIXER"
Ами това е ......... ааа водата ми много твърда аве както се казва "с нож да е режеш."
Ще тествам на тези растения нарочно си взех по евтини ще е жалко да дам 200лв. за хубави растения и да ги съсипя.
Ако знае някои къде се продава "Тензо" в София нека даде адреса.

Ant0n86

Цитат от форума : "дозиране:  1 грам разтворен в 100 литра вода повишава съдържанието на: калий К с 4.49 мг/л, сулфати SO4 с 5.51 мг/л, сяра S със 1.84 мг/л"
Т.е. можеш да разториш 5 грама в 50 мл вода и като добавиш 10 мл от този разтвор в аквариума ще си добавил ок. 0.9 мг/л калий. И както са ти писали по-горе - просто пробвай, за да нацелиш точната доза.

Joro Vn

ЦитатJoro как го сметна??? Дайте пример как се смятат дозите
Може да не ти се вярва или да прозвучи несериозно, но не съм го смятал.  :-) Просто към момента стъпвам на опита си. Не търси под вола теле. Не е проблем да ти сметна с точност до милиграм каква ще бъде концентрацията на даден елементи или съединение в аквариума ти към момента на разтварянето. Но, дотук, и на теория. После какво? След това ПОСЛЕ няма сметки и точни науки. Системата е динамична, което значи, че не е константа във времето. Имаш растения, които усвояват- зависи от вида им, количеството, състоянието им, общите условия, при които пребивават. Освен биохимични, имаш и чисто химични реакции, както и физически процеси. Някои елементи или съединения е възможно веднага да влязат в съединение помежду си, други след разпадане на хелатните връзки. Влияние има и на pH на средата, в случая водата. СО2, осветление, особено UV, движение на водата. Количество и състав на грунд, камъни, черупки, коренища, добавяната вода. Всичко, което не е пластмаса, стъкло или специален метал. Няма сметки тук. Разчита се на знания, опит и рутина, или на метода "проба- грешка". Това е истината.
    Без опит с тестове ще ти бъде по- лесно да се ориентираш. Не очаквай обаче кардинално решаване на въпросите. Друг облекчаващ момент може да бъде разделното дозиране по метода "направи си сам". И тук може да се очакват проблеми- с доставки, хелиране и т.н. Това е, трудничко е, но чета, че:
ЦитатОбщо взето аз съм човек на експеримента намя да се притеснявате и да сгафим с много торове не ми пука.... вадя всичко мия и пак наново докато се науча трудно се отказвам 
Приемам го за достоверно! *THUMBS UP*

spun

Жорка много добре казано евала  *thanks ще тествам пък ще видя какво ще стане..
Цитат на: Ant0n86 - 16.03.2008 23:06
Цитат от форума : "дозиране:  1 грам разтворен в 100 литра вода повишава съдържанието на: калий К с 4.49 мг/л, сулфати SO4 с 5.51 мг/л, сяра S със 1.84 мг/л"
Т.е. можеш да разториш 5 грама в 50 мл вода и като добавиш 10 мл от този разтвор в аквариума ще си добавил ок. 0.9 мг/л калий. И както са ти писали по-горе - просто пробвай, за да нацелиш точната доза.
ако искаш ми вярвай чела съм го над 100 пъти това. Интересува ме как точно го сметна???
ще взема да запиша някои курс за виша-математика   :-D 

Живко

Цитат на: spun - 16.03.2008 01:07
Е намерих "Калиев сулфат" и течен тор за листно-декоративни цветя без фосфати :
Състав: Азот 6.0% /  Калий 3.0% / Магнезий 1.0%  / Желязо 0.3%   Микроелементи - бор,калций,молибден,цинк/  дали става.....?

Калий 3%. Означава, че съдържанието на калий, в един мл. тор, е 30 мг.
Сипваш един мл. тор в аквариума и получаваш концентрация на калий 30/260=0.12 мг./л.
Дидо се е постарал да направи екселска таблица:
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php/topic,6148.0.html
Промени съдържанието на някой от описаните торове, така, че да отговаря на твоя и таблицата ще изчисли по колко да слагаш.
В твоят случай е видно, че този тор е неподходящ за аквариумни цели. Добре е да ползваш тор с много по-високо съдържание на хранителни вещества.

Растенията ти показват, че гладуват яко. Това е нормално в нов аквариум. В случая не може да се каже какво точно липсва.
Колегите правилно са отбелязали. Някакъв комплексен тор.
Никой не се е родил научен.

Joro Vn

18.03.2008 18:31 #9 Last Edit: 18.03.2008 19:00 by Joro Vn
   Без малко да се заблудя, че Живко е сгрешил в примера със сметките. А по принцип и този тор е комплексен, но въпроса по-скоро стои колко добре е балансиран със съдържанието си. Затова ти казвам, че ако нямаш възможност да намериш по- подходящи или ти се виждат скъпи, може и с този да караш, но вероятно ще се наложи да добавяш допълнително елементи. Най- често допълнително и отделно се добавят калий и желязо. Също така е възможно да се наложи азот и фосфор. Калий в чист вид не можеш да намериш или по-точно е невероятно скъп, но се вкарва под формата на съединения- KNO3, K2SO4, KCL, KH2PO4, K2HPO4. С калиевият нитрат може да добавяш едновременно и азот /N/. С последните две съединения пък фосфор /Р/. Те по-скоро ще ги ползваш заради фосфора. Желязо може да намериш и във вид на съединение, напр. FeSO4 x 7H2O, но в този вид е безсмислено да го правиш на разтвор. Трябва да се хелира, но това ще бъде нова тема. :-) Готово хелирано желязо може да се закупи от цветарски борси или за торове- напр. "Тензо- желязо". Концентрацията му трябва да е около 6 %. За азота и фосфора вече споменах, азот може да вкараш още и с чист NH4NO3 /амониев нитрат/. С това съединение обаче лесно и много бързо може да вдигнеш съдържанието му, затова ще трябва да се внимава и е желателно да се вкарва след предварителни сметки.

spun

Мерси. Започнах да виждам май светлина в тунела  :-)
До два дена ще имам тестове после ще му мисля.

Similar topics (5)

54060

Публикации: 9
Прегледи: 7067

43759

Публикации: 8
Прегледи: 6114

46683

Публикации: 1
Прегледи: 2865

24166

Започната от ivan_251