• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.05.2024 16:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Тухла вместо топчета

Започната от archer, 01.06.2010 07:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

archer

Здравейте.
Доста се порових из сайта , но не намерих отговор на този казус. . И така,  общо взето идеята на топчетата е да са от глина коят да не е много изпечена за да може с времето да се разлага отдавайки от веществата в нея. А няма ли да може да върши същата работа парчета от тухла или керемида,  НО при една малка уговорка, да са от тези които не са добри за строеж = не добре изпечените. Сетих се за това съвсем наскоро, докато помагах на един строеж и там такива тухли просто ги изхвърлях ( само че после ходих да ги събирам)   :buff: И така отделих си малко избирайки най-червените отчупих си няколко парчета измих ги и зарових из корените (това е от преди 10 дни ) . За сега нямам жертви из плаващите или растящите обитатели .
Само една добавка , която е за по-начинаещите, не трябва да има остатъци от вар по парчетата за да не си ...... =-O ..... аквариума.
Ще ми е интересно да прочета мненията на спецовете.


Човек вижда толкова, колкото знае . :coffee:


Човек вижда толкова, колкото знае !     *DONTWORRY*

Raven

Няма особен смисъл да слагаш тухли, първо те са печени при много високи температури и много продължително и всички активни вещества в тях са се запечатали.
Второ в глината няма кой знае колко активни вещества, за това при правенето на топчета аз слагах кристалон и тензо коктейл и печех по малко, опитвах се да имитирам субстратите на Амано.
Те са сравнително меки, като твърд маджун и хранителните вещества се отделят бавно без да се размиват на каша.

Така че с тези парчета тухли надали си направил нещо полезно, хубавото е че в никакъв случай не е вредно стига да не е тухла от строеж с варовата мазилка по нея.

Напоследък просто замразявам каша от тор от калифорнийски червей в формички за лед и бутам ледените кубчета в корените на растенията.
Според мен е много ефективно, минусът е че малко се затлачва дъното с течение на времето , освен това трябва да се внимава да не се сложи много защото веднъж едни млади криптокорини направо изгниха като им сложих пълната доза.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

barabata

archer, пропуснал си един малък момент. Глината сама по себе сис се използва само за да запечата торовете в обема на топчето и като се разтваря малко по малко да освобождава от торовете във водата. В тухлата не са добавяни никакви торове и си е изпечена здравичко макар и недопечена за целите на строителството.
Освен като камък друга роля в аквариума ти няма.

Глината се купува , купуват се и подходящите торове. Смесват се в подходящото съотношение и се умесват с глината. Изпичането е за да се забави разтварянето на глината във водата. Ако не се изпече за 2-3 дена глината ще стане на кашичка и всичките торове ще се освободят наведнъж - файда никаква. Същото като да ги изсипеш в аквариума или със спринцовка да инжектираш в грунда ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

mojiganga

Цитат на: Raven - 01.06.2010 10:25


Напоследък просто замразявам каша от тор от калифорнийски червей в формички за лед и бутам ледените кубчета в корените на растенията.
Според мен е много ефективно, минусът е че малко се затлачва дъното с течение на времето , освен това трябва да се внимава да не се сложи много защото веднъж едни млади криптокорини направо изгниха като им сложих пълната доза.
Добавки към тора от калифорн. червей слагаш ли?

archer

Благодаря много за отговора и съвета RAVEN . Ще потърся такава тор във Варна и ще пробвам да си подхраня зеленчуците. 
Ето и снимка на туФлата  кято използвах:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2Fs5hdeb.jpg&hash=b454043a70f32ae347edd631eb12d197f1c61b73
Незная как е печена но се троши сравнително лесно ( само с ръце) , и не се разкашква във аквариума.
Идва ми още една ИДЕЯ че да попитам? 
" Няма ли да има подобен ефект на бавно отделяне на допълнителните торове, които слагате в глината , ако парчетата тухлата се оставят за определено време в разтвор от тези торове ???????  Тя тухлата си е доста хигроскопична.....???????? 
Само дето не съм съгласен с barabata за това че:
" Глината сама по себе сис се използва само за да запечата торовете в обема на топчето " 
За това се разрових пак  из форумите, за да се подплатя с аргументи, и ето какво извадих:

   В природата глината се среща в няколко цвята – бяла (каолин), зелена, жълта, синя и червена. Глините съдържат жизненоважни елементи - желязо, магнезий, алуминий.
- Бялата глина (каолин) е най-популярна. Тя съдържа цинк и магнезий, . Богата е още на минерални соли и силиций. Известна е още под името каолин, благодарение на минерала каолинит, който влиза в нейния състав. Съдържанието  на силиций и помага за унищожаване на токсините
- Синята глина съдържа всички минерални соли и микроелементи
- Червената хума (червена глина) има високо съдържание на силикон и железен окис , на него се дължи цвета и
  - Жълта хума (жълта глина) Богата е на минерали
  - Розовата хума (розова глина) е богата на железни окиси


Длъжен съм да отбележа че повечето инфо е от форуми на основните потребители на глина  :)  козметиците . Но това не прави съдържанието и по-различно нали ?
Човек вижда толкова, колкото знае !     *DONTWORRY*

Similar topics (3)

51374

Публикации: 6
Прегледи: 4457

18277

Започната от mi6ka


Публикации: 1
Прегледи: 3575

10246

Публикации: 12
Прегледи: 8774