• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.05.2024 03:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съвет за торене

Започната от Pac, 28.03.2006 21:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Миналата седмица премерих 1,20м - метър и двадесет сантиметра дължина на листото само за две седмици и няколко дни неподрязване. :oops:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Тони

Цитат на: "dido"Ludwigia repens и всичките и вариации е дългостеблено с по-твърди от хигрофилата листа.

Ще я постригвам тия дни. Ако на някой му трябва, да свирка.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Pac

"Свирнах" на Тони и сега си имам няколко разновидности лудвигия, едно хидрокотиле, малко хотония и бакопа, както и още няколко неща които не мога да определя. Сега се чудя как да ги подреждам толкоз видове. Ако имате някакви идеи може да ги споделите. Освен това се съмнявам, че хотонията и бакопата ще оцелеят при скалариите и си мисля да пусна едно малко (20 литра) аквариумче където да се опитам да ги завъдя. Кажете какво мислите, кои растения ще оцелеят в настоящия ми аквариум и къде да ги садя?

Stas

Скрий си нагревателя и филтъра с растения!
Бакопата едва ли ще допадне на скалариите.

Pac

Сега растенията вървят сравнитено добре, особено валиснерията. Но и водораслите вървят много добре!!! Лонги в темата за отзиви от продукти беше се изказал отрицателно за флорената. Дали тя е причината за проблема с водораслите. Иначе вече знаете с какво светя (18W Aquarelle + 18W 840 по 7 часа). Нямам СО2 система. Сменям водата 1/4 всяка седмица. Другото което смятам за евентуална причина е повечкото органика. Намам как да я тествам, но рибите ми не са малко. А и от тоя филтър на AquaEL не съм много доволен. Може би аз не съм го монтирал като хората, но имам чувството че прави някаква циркулация, която не минава през него! В смисъл: наблюдавам една плуваща частица в близост до филтъра, вместо да отиде надолу и да бъде засмукана, тя се устремява към горната част на филтъра, увлича се от струята и се изстрелва към средата на аквариума (иначе си смуче и отдолу но по-малко). Това нормално ли е?! Все пак сутрин водата е бистра, но почне ли да рови хоплостернума, става ебати супичката. Аз бих го махнал тоя сом, но е любимец на майка ми, а и 10 години го гледам.
Като обобщим имам следните 2 проблема: много боклуци плуващи из водата и водорасли. Дайте някакви съвети! Какви според вас са причините и какво да направя?

Longanlon

След като имаш повече риби и не подаваш СО2, да ториш допълнително си е живо предизвикателство тип "Я да видим тия водорасли колко бързо могат да растат". Мнението ми за флорената си е лично мое, но това, че аквариум без СО2 и много светлина си е по-бавен и няма нужда от допълнително торене е основна истина. Рибите ти торят растенията повече от достатъчно за един нормален темп на растеж. Естествено, да имаш няколко водораслояда също помага, ако не стават прекалено много рибите с тях.

За филтъра - моят е абсолютно същия. Добър е, но дунапрена му е много малко, затова съм го префасонирал - махнах му цялата долна част, мушнах една 6-7 см тръба в отвора отдолу и нахлузих на нея голяма гъба  (за помпичка, сещаш се). Това увеличи десетина пъти обеме филтрираща материя и аз лично съм много доволен от резултата.

Eто една грозна рисунка на творението ми:
http://longy.hit.bg/DIY%20powerhead.jpg
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Pac

В крайна сметка май ще хвана да си направя самоделка за СО2. Да видим тогава как ще тръгнат нещата. Досега не ми се занимаваше, но май си е наложително, ако искам всичко да е наред. Разбира се и фирмена система няма да ми дойде зле, ама бюджета е ограничен...
И това с гъбата ще хвана да го направя, не е голяма философия, но ще развали малко фасона на филтъра. Е, той така или иначе в скоро време няма изобщо да се вижда от валиснерии.

lz3cv

Не съм съгласен с Лонги че не трябва да се тори ако няма СО2 и че Флорена предизвиква растеж на водорасли. Аз не подавам СО2, рибите са достатъчно но въпреки това растенията линееха от глад. (Вярно че нямах и коренова подхранка) Водораслите си растяха на воля :(  След започване на торене с Флорена за седмица растенията дръпнаха а водораслите изчезнаха.
Разбира се ако се прекали с тора ще има водорасли, за това няма спор. При мен дозата Флорена е разделена на 2 и така карах месец. Сега забелязвам вече, че това не стига на растенията и ще трябва да се подпре и с нещо друго. Тези дни ще пека топчета от глина.

Similar topics (5)

35703

Публикации: 8
Прегледи: 5358

21293

Публикации: 26
Прегледи: 13931

17722

Публикации: 1
Прегледи: 3124

3299

Публикации: 55
Прегледи: 24697

51826

Публикации: 22
Прегледи: 16010