• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.05.2024 02:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съвет за тор "Амино Куелант-К"

Започната от denbosch, 23.04.2009 22:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

denbosch

Попаднах на този течен тор :

http://www.zenitinvest.com/bg/pd.php?name=%C1%C8%CE%D1%D2%C8%CC%D3%CB%C0%D2%CE%D0%C8&nm=9.%C0%CC%C8%CD%CE%20%CA%D3%C5%CB%C0%CD%D2-K

Като гледам има основно калий и аминокиселини и съвсем малко азот.На пръв поглед мога да го използвам вместо калиев нитрат при недостиг на калий,обаче ми се иска да прочета и някое друго мнение.

iek

Притеснява ме наличието на органичен азот, при вас няма ли магазин за химикали? Най-добрия вариант за внасяне на калий е чрез калиев сулфат.

denbosch

Във Варна няма чист калиев сулфат,сега се мъча да си намеря по втория начин.Иначе калиев сулфат като тор има,обаче това ми е последния вариант.

А защо те притеснява органичния азот ? Чета,че той е :
ЦитатВажно хранително вещество за растенията и животните. Животните си го набавят от азот-съдържащите съединения, предимно от амино-киселините.

Възможни са четири форми на азот в нитратен азот, амониев азот, водоразтворим органичен азот и водонеразтворим азот. Растенията могат да усвояват само нитратния и амониевия азот. Нитратния азот лесно се отмива от корените при поливането или при силни дъждове. Амониевият азот е по-устойчив на отмиване, той се преобразува в нитратен сравнително бързо, за около 2 до 4 седмици, под въздействието на почвените микроорганизми. При хибискусите се предпочита амониевият азот, заради устойчивостта му на отмиване и защото се отразява по-добре на цъфтежа. Водоразтворимия азот в почвата /урея/ се превръща в амониев за няколко дни, затова се приема за негов еквивалент.

Струва ми се,че е малък процент,а пък и би трябвало да го оползотворят растенията щом се превръща в амониев ?!Така си разсъждавам сега,ама дали е вярно-все пак преди малко научих,че има "четири форми на азот",никога не е късно да разбереш,колко много всъщност не знаеш :-[...

iek

Растенията със сигурност ще плеснат с ръце, опасенията са ми за рибите, въпреки че и във фирмените субстрати има органика http://www.aquajournal.net/na/notes/001/aqua_soil.html.
Два магазина има в София за химикали , звънни и попитай дали няма да ти изпратят по куриер, или някой колега софиянец може да ти направи тази услуга.

denbosch

Цитат на: iek - 23.04.2009 23:38опасенията са ми за рибите

Да се ....... :-| ! Нали сега растенията ми са зор,рибите кой да ги брои ?!
А ако не намеря чист калиев сулфат до седмица,след празниците може и да помоля някой колега или да звънна направо в магазините.

ceco

Вчера бях във:
http://www.valerus-bg.com/
Купих си калиев сулфат-12лв за кг.Не съм питал дали доставят, но в момента опаковаха разни химикали в куриерски пликове.
Обади им се.

denbosch

ceco , Благодаря! Обадих се на Валерус,изпращат по куриер и си поръчах *YAHOO*!

Similar topics (5)

24051

Публикации: 21
Прегледи: 12742

43759

Публикации: 8
Прегледи: 5142

40339

Публикации: 8
Прегледи: 4541

24166

Започната от ivan_251


Публикации: 30
Прегледи: 13409

21036

Публикации: 3
Прегледи: 3978