• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Препоръчайте ми хубав комбиниран тор

Започната от rumburak, 14.04.2014 19:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rumburak

Здравейте приятели бих искал, ако може да ми препоръчате някакъв хубав комбиниран тор с нужните макро и микро елементи.Аквариума ми е новостартиран смятам още да не торя,но искам да бъда подготвен.Залесил съм здраво с:1 x Anubias barteri var. nana
1 x Anubias congensis
20 x Bacopa caroliniana
20 x Elodea densa
5 x Heteranthera zosterifolia
Аквата е 100 литра,светя с една 40ватова пл лампа на сунсунс хдд
5 x Hydrocotyle leucocephala
5 x Hygrophila polysperma "Rosanervis"
5 x Ludwigia palustris
5 x Ludwigia repens
20 x Lysimachia nummularia

vesso_vv

Профито или Акваформуластандарт са добри торове за микроелементи и не съдържат нитрати и фосфати ... има и други,но за тези двата е писано доста из форума
Според мен осветлението ти е слабо и някой от растенията ще вървят трудно.
В раздел химия има много полезни статии за торовете и торенето.

rumburak

разбирам,макро елементи трябва отделно да си добавям така ли?Смятам да си взема още едно тяло с 40 вата лампа на сунсун,но за момента съм само с тази *DRINK*

sVGNsali

Цитат на: rumburak - 14.04.2014 20:57
разбирам,макро елементи трябва отделно да си добавям така ли?Смятам да си взема още едно тяло с 40 вата лампа на сунсун,но за момента съм само с тази *DRINK*
+ за Профито.
Макро елементи - тук има колеги, ще ти направят готови разтвори. Даваш им описание на аквата (колко вода има реално; ако си правил тестове-параметри; колко градуса държи и др.) , ведно със снимки и даже и схема за прилагане ще ти дадат. Сумата е направо символична. Тествано лично. Но ако ще ториш и ще увеличаваш светлината, няма да се разминеш с СО2 - било мая и захар, било под налягане или др.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

hunter

Колега ще ти кажа как процедирам аз. За микро си добавям профито, допълнително хакам и желязо а за макрото според зависи. Макрото никога не го меша нитрат и фосфат са ми на 2 отделни разтвора. Защото съм имал случай във който не ми е достигал само нитрат и ако са на едно смесени става тъпо. Ти сам си прецени но аз като комбиниран тор ползвам основно профито другото ми е разбито в отделни шишета и при нужда на даден елемент добавям. За мен това е по доброто решение. С комплексни торове като набухаш всичко и ако има завишен елемент и ти го вдигаш още, което е кофти  ;-)

Барбарон

По спецификация EasyLife Profito и Акваформула стандарт са многокомпонентни торове, съдържащи както микроелементи, така и макроелементи. При положение, че нямаш опит с торенето, съвета ми е да избереш един от двата продукта и да започнеш с 1/3 или 1/2 от препоръчаната доза. Възможно е след седмица-две да забележиш липса на желязо или друг елемент. Увеличаването му е възможно или с увеличаване количеството подаван тор или с добавяне само на този елемент (ако ти е възможно). Внимавай да не преторяваш, защото това ще се отрази негативно върху растежа на растенията, което пък води след себе си до поява на водорасли. Следва да следиш растенията и според нуждите им да коригираш количеството тор. Според EasyLife ако новите листа на зелените растения израстват първоначално жълтеникави, следва да увеличиш дозата.

Ако искаш да имаш красиви и разнообразни растения, които да растат здрави и да те пазят от водорасли, мисля, че няма да минеш без Со2. Но това при положение, че пипнеш и осветлението. За да нямаш ядове, използвай фирмено осветление.

Цитат на: hunter - 14.04.2014 21:28
...За микро си добавям профито, допълнително хакам и желязо...
От EasyLife препоръчват ако слагаш допълнително желязо да добавяш същото количество калий. Дали е рекламен трик за продажбата на още един продукт незнам. Аз го спазвам и за сега излишък на калий не съм имал.

petko

Цитат на: Барбарон - 14.04.2014 22:46
По спецификация EasyLife Profito и Акваформула стандарт са многокомпонентни торове, съдържащи както микроелементи, така и макроелементи.
Колега недей да пишеш глупости.Къде го видя това?

zariio

Една от причините да почна да добавям и урея е за да намаля калиевия нитрат с който колкото и малко да е се добавя и калий.В Profito има доста калий.Не виждам и логика при добавяне на още желязо да препоръчват и още калий.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

iivs

нито един от двата колега не съдържа макро елементи

evgeni200

Цитат на: iivs - 14.04.2014 23:19
нито един от двата колега не съдържа макро елементи

Калий и Магнезий са макро елементи.
EasyLife Profito - много добро.

Барбарон

Цитат на: petko - 14.04.2014 22:50
Колега недей да пишеш глупости.Къде го видя това?
Може ли да имаш близо 600 мнения в този хубав форум и да не знаеш какво съдържат двата най-често използваните от потребителите тук (вероятно и от теб) готови торове? Всъщност, дори и да не знаеш, да беше прочел преди да пуснеш мнението. Или ти куца макро и микро? Няма да ти смилам информацията, ползвай търсачката. Ако въпреки това не се справиш, пиши, ще ти дам линковете. След което, както публично ме обиждаш, така очаквам и публично да се извиниш, в тази тема!

zariio

Цитат на: Барбарон - 15.04.2014 07:52
Може ли да имаш близо 600 мнения в този хубав форум и да не знаеш какво съдържат двата най-често използваните от потребителите тук (вероятно и от теб) готови торове? Всъщност, дори и да не знаеш, да беше прочел преди да пуснеш мнението. Или ти куца макро и микро? Няма да ти смилам информацията, ползвай търсачката. Ако въпреки това не се справиш, пиши, ще ти дам линковете. След което, както публично ме обиждаш, така очаквам и публично да се извиниш, в тази тема!

В интерес на истината не беше много лесно да открия съдържанието на Profito.Което може и да не е вярно но е единственото което успях да намеря.
А ти понеже говориш толкова уверено може ли да ни кажеш съдържанието на двата най-често използвани готови торове.
Ако може и линка за връзката между допълнителното желязо и калий.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

petko

Цитат на: Барбарон - 15.04.2014 07:52
Може ли да имаш близо 600 мнения в този хубав форум и да не знаеш какво са макро и микроелелемнти, както и да не знаеш какво съдържат двата най-често използваните от потребителите тук (вероятно и от теб) готови торове? Няма да ти смилам информацията, ползвай търсачката. Ако въпреки това не се справиш, пиши, ще ти дам линковете. След което, както публично ме обиждаш, така очаквам и публично да се извиниш, в тази тема!
Приеми извиненията ми ,не съм искал да те засегна. *DRINK*
Неправилно се изразих.В по-голямата си част от постовете си,цитираш брошури на производителите,а не неща от опит.
Много добре знам ,кои са макроелементите.
Обикновенно двата тора се използват за набавяне на микроелементи.
Колегата създал темата предполагам под макроелементи има предвит нитрат и фосфат.
П.С. Твоя пост също ме обиди.

rumburak

Благодаря на всички за бързите отговори измежду които има и много полезна за мен информация *thanks

hunter

До сега където и да съм чел не съм срещнал профитото да съдържа макро освен Калий. Както каза колегата petko във доста от мненията си Барбарон натъртва за производители и описания. Това за мен е твърде ориентировачно и  на база общо ползване така да се каже. От там на сетне всеки си гледа според другите фактори и поведение на растения дали да увеличи или намали дозата на тора. Както написа zariio добре би било да се даде линк към съдържанието на профито. Защото така само голословия се поучават. И едно пояснение към Барбарон. petko не гледа растения от вчера за да му пише подобен пост. Надявам се да дадеш линк към съдържанието на профитото  ;-)

Борис Христов

Никога не съм ползвал този тор ,но ми стана интересно и намерих това.
http://www.thegreenmachineonline.com/shop/aquatics/liquid-fertilisers/easy-life-liquid-fertilisers/easy-life-profito-500ml

The presence of high concentrations of especially iron, potassium and magnesium in ProFito, the need of the plants is fullfilled to take up large amounts of these nutrients. Moreover this plant nourishment product consists of many additional socalled micronutrients such as manganese, boron, cobalt, lithium, molybdenum, copper, tin, nickel, fluorine, iodine, aluminium, zinc, selenium and vanadium. These substances in combination with a number of rare minerals give the plants just what they need to grow up easily. The plants are stimulated to form cytokinines (plant hormones) in greater quantities so that cell division proceeds more rapidly. Leaves grow bigger and wider, and additionally the leaves show a more intensive colouration.

Наличието на високи концентраций най-вече на желязо, калий и магнезий в ProFito, задоволява нуждите на растенията да поемат голямо количество от тези  хранители вещества . Освен това продукта съдържа и множество допълнителни т. нар. микроелементи като манган, бор, кобалт, литий, молибден, мед, калай, никел, флуор, йод, алуминий, цинк, селен и ванадий. Тези вещества в комбинация с редица редки минерали  дават на растенията точно това,  от което те се нуждаят, за да растат лесно. Растенията се стимулират да образуват цитокинини (растителни хормони) в по-големи количества, така че клетъчно деление протича по-бързо. Листата растат по-големи и по-широк, като в допълнение  показват по-интензивно оцветяване.

И още нещо:

Of course ProFito does not contain nitrate or phosphate

Разбира се ProFito не съдържа нитрати и фосфат

hunter

Да си дойдем на думата  *THUMBS UP* Благодаря Bobby_Bobby  *DRINK*

vanko77777

Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

Барбарон

Цитат на: petko - 15.04.2014 08:15
Приеми извиненията ми ,не съм искал да те засегна. *DRINK*
Неправилно се изразих...
...П.С. Твоя пост също ме обиди.
Приемам и също се извинявам за грубия тон. Провокиран е от това, че мнозина приемате мненията ми за неуместни, в частност некомпетентни. Пиша в още няколко форума и до сега никога не съм си позволявал да напиша нещо, което да е лъжа или да подвежда друг потребител. Ако не съм сигурен в нещо или не пиша или първо чета, а после се опитвам да помогна. Може би отношението ви се базира на малкия на брой постове, които имам тук, но държа да подчертая, че съм изчел много материал (нямам предвид само този форум) и съм провел много, според моите нужди и желания, опити и експериметни. Затова голяма част от малкото ми постове са на база личен опит. Не отричам, че за някои неща не съм имал възможността да тествам лично, но това с пълна сила важи и за всеки или почти всеки от вас. Затова и четем, нали?

Цитат на: petko - 15.04.2014 08:15
...В по-голямата си част от постовете си,цитираш брошури на производителите,а не неща от опит...
Не си прав. По спомен единствената фирмена информация (не брошури), която съм посочвал е тази на JBL Manado и информация от страницата на EasyLife. Не виждам нищо подвеждащо в това, което двата производителя посочват, не намирам и опит за рекламен трик в тяхното описание. В допълнение - колко от вас са изхвърляли 25 литра Manado и след това са си купували нови 25 литра в името на личния опит? Отделил съм адски много време на този грунд, затова не мисля, че посочването на информация от сайта на производителя е 100% обвързано с липса на личен опит. Относно EasyLife, опита ми с техните продукти е до толкова, до колкото успях да направя вярната за моя аквариум доза и честота на подаване, като за старт използвах техните препоръки, което не се оказа лъжа. В допълнение установих и дозата желязо/калий, пак техен продукт, които ми се наложи да добавям. Основният ми проблем, свързан с EasyLife беше, че често сменях концепцията на аквариума, което водеше след себе си до периодична смяна на растения. А те от своя страна изразходваха по различен начин елементите на тора (това важи и за Акваформула стандарт).

Цитат на: zariio - 15.04.2014 08:10
А ти понеже говориш толкова уверено може ли да ни кажеш съдържанието на двата най-често използвани готови торове. Ако може и линка за връзката между допълнителното желязо и калий.
Ако говорим за химически анализ на Profito, може да се направи, но не виждам причина това да интересува масовия потребител, какъвто е автора на тази тема, какъвто съм аз и сигурно 90% от пишещите по форумите. Напълно достатъчна е информацията на производителя. И тя е общодостъпна на страницата на EasyLife. За връзката между добавяне на желязо и калий, която препоръчват от EasyLife съм допуснал грешка, за което се извинявам. От този линк може да се свали PDF файл, на страница 12 в описанието за калий пише заедно с него да се добавя и желязо.

За Акваформула стандарт. Съдържанието в % на всеки елемент си го пише на етикета на опаковката. Мога да ти го снимам, ако желаеш, като междувременно можеш да прочетеш какво има вътре в тази тема.

Цитат на: hunter - 15.04.2014 09:44
До сега където и да съм чел не съм срещнал профитото да съдържа макро освен Калий...
Не знам къде си чел, но информация има. Магнезий? Виж линка по-горе.

Цитат на: hunter - 15.04.2014 09:44
Както каза колегата petko във доста от мненията си Барбарон натъртва за производители и описания. Това за мен е твърде ориентировачно и  на база общо ползване така да се каже.
Да съм написал нещо различно по-горе? Написах на човека, че и двата вида тор са комбинирани. Нещо, което така усърдно отричате. Излъгах ли го, че да се получи такава реакция? Написах му да си следи растенията за липси и най-общо как да ги премахне, ако се появят. И за това ли съм го подвел?

Пределно ми е ясно, че може да се задълбае на доста по ниско ниво в състава на отделните торове. И някои сред пишещите в този форум със сигурност го правят. Други разбират материята с микро и макро елементите и влиянието им върху растенията в изключителна детайлност. Но това са единични хора. А всички останали разчитаме на противоречиви форумни мнения и препоръки на производители, на база на което нагаждаме нещата спрямо своите аквариуми.

Факт е, че EasyLife Profito и Акваформула стандарт са комбинирани торове, съдържащи както макроелементи, така и микроелементи. Същото важи и за JBL Ferropol, например. Нужно ли беше да се препъваме за да стане ясно това? Автора на темата не я е озаглавил "Детайлна информация за съдържанието на торовете", а е задал елементарен въпрос - кой тор е комбиниран.

hunter

Никъде не съм написал, че си го подвел. Имах предвид това как споменаваш за производителите и ми се струва, че основно се базираш на това. За това и поисках линк към това което твърдиш. Вярно е, че макрото също е Калий и Магнезий но в повечето случаи предполагам когато се попита за макро се набляга на нитрата и фосфата. Именно от там може би и дойде не доразбирането. Както и да е. Предполагам колегата иска комплексен тор поради 2 причини или не знае как да движи нещата все още или не му се занимава да съм ги прави сам. И за по-лесно иска да е готов тор, така мисля аз. И ако съм прав за това дадох мнение как е по добре понякога тора специално макрото да не е комплексен а да се добавя според нуждата на растенията. Сега се зачетох по-нагоре и там си писал нещо за постовете ти, че може би отношението ни (не знам кои сме и дали аз съм в това число но няма значение) се базирало на броя им. Бъди сигурен, че не е така и никои не пише за да засегне другия. Просто понякога малко се спори за да изпъкне резултат. Но не бива да се приема по този начин. Лично аз мисля да даваме по темата вече ако автора и има други въпроси и тн.  *DRINK*

Барбарон

Нямах представа, че под въпрос за макро се разбират основно нитрати и фосфати. Но ще го имам предвид занапред, за което ти благодаря. Всъщност всички фирмени комбинирани торове, които познавам, не включват именно тези два елемента. Най-вероятно защото се предполага, че ще се използват в населен с риби аквариум, какъвто е масовия случай. Автора на темата не е писал, че ще пуска риби, но и не е писал, че няма да го прави. Което смятам за неточност и за една от причините за текущата "дискусия".

За причината за избор на тор си прав, подкрепям мнението ти. Аз също все още не съм се решил в тази насока, затова използвам готови продукти. Излиза по-скъпо, но за момента нямам избор - на тема торове имам още много да чета, така че всичко с времето си.

Надявам се да е така, както си написал последното. Защото това е най-добрия български форум за акваристика и с радост бих участвал в негови дискусии.
*DRINK*


rumburak

Градски точно това имах в предвид,което си писал.Нямам опит с торовете  и исках съвет и помощ за комбиниран тор,който да ми даде възможност по лесно да работя с него без да правя комбинация от различни елементи и да експериментирам още в началото.Постовете ви са много разгорещени,но и интересни същевременно за мен.Благодаря за информацията,вече си поръчах от профито и ще допълвам с макро,ако има нужда *DRINK*

hunter

Профитото ти е напълно достатъчно на този етап. За Нитрат и Фосфат има време а може и да не се наложи според зависи колко риби ще гледаш и по колко ще ги храниш. Както и какви растения ще гледаш. Слагай за сега само профито и почни със някакви минимални дози даже под предписаното за седмица. Тори всеки ден по малко а не веднъж седмично. Може евентуално да си купиш малко магнезий (английска сол от аптека) но това с нашата Бургаска вода се налага рядко. За сега това е, но тори само при нужда а не за спорта. Изчакай да покажат лек признак и тогава. Не бързай да ги зориш да не те налазят водорасли.

rumburak

Да да,разбира се ,ще изчакам за сега.Все пак аквариума ми е на 1 седмица още.Ако има нужда ще си слагам само от това профи,надявам се растенията ми да потръгнат.Вече си закупих 500мл от един колега тук от форума и съм се запасил :-D,но ще слагам само ако има нужда,не искам водорасли *NO*.Ще си жзема и малко английска сол да имам

Барбарон

И помисли за Со2, няма да сбъркаш ;)

rumburak

сега пускам с мая и захар,по 1 балон в секунда,но ще трябва да си купя нещо по сериозно като система.Всичко с времето си :-)

M14iro

Сега като пусна Цо-то ,помисли и за нитрати и фосфати. Растенията ще ти растат по- бързо и лапат.

rumburak

батка ,казаха ми първия месеца да не торя с нищо.купил съм си профито,ще взема и макро,но дали е препоръчително да торя аква на 10 дни =-O

Caxapa

Со2 върви ръка за ръка с торенето. Щом са ти казали да не ториш, значи че и Со2-то не е необходимо в момента.

hunter

Може да се тори но с минимални дози да се види как ще тръгнат растенията. И ако си поискат още се надува дозата. Лично аз в началото пускам СО и не торя. Чакам първи признаци на липси и се мятам с минималните дози. После ако се наложи надувам дозата и така. Но всеки си решава според аквата.

Борис Христов

Teмата е за съвсем друго нещо ,но понеже видях това...
Цитат на: Caxapa - 20.04.2014 18:48
Со2 върви ръка за ръка с торенето. Щом са ти казали да не ториш, значи че и Со2-то не е необходимо в момента.
CO2 е за препочитане да подаваш от ден 1 и НЕ върви ръка за ръка с торенето.
Въглероден диоксид се подава в началото, и не се препоръчва торене.Когато обаче растенията започнат да се развиват (около 15-20 ден след засаждането им)и са на лице липси, се препоръчва да се започне торене с торове, в който няма наличие на нитрати и фосфати.Обикновено в началото само 1/2 от предписната доза.
Постепено дозата се завиша, в завимост от нуждите на растенията.
Не съм го измислил аз, а ако някой има желание, или съмнения , ще предложа линк към сайта на водеща световна компания в пройзводството на аквариумни растение, за да го прочете.

rumburak

разбирам,подавам още от първия ден на старта цо2,вече 11 дена.засега растенията си вървят,бързо растящите дръпнаха с по 5-7 см за това време.Имам достатъчно запас от желязо в грунда,защото сложих подложка от флоурапол.Бих могъл да започна да торя с по1 млтр профито на ден,но смятам да изчакам още малко.За момента не мисля,че растенията ми гладуват :-)

Nebunu

Ако мога да си позволя да активирам отново темата, научих много полезна информация от тука. Понеже тези дни стартирам аква 100 литра. Поръчах си торове от kuvert ( микро, макро и калий ), 6-7 вида бързорастящи растения и мисля утре или други ден да стартирам. ЦО2 ще пусна мая и захар, нямам възможност за сега за професионална система. Като гледам ЦО2 се подава от ден 1, след това се следят растенията и само когато има липси тогава се добавят торове.

Правилно ли разбрах?  *dontknow*

evgeni200

Когато започнеш торовете внимаваш да не предозираш  :-)
Не когато има липси а когато растенията имат видим растеж.
Надупчат ли се листата от липса на калий после няма да се запълнят дупките

Nebunu

Разбрах, тогава да ги слагам всяка седмица само че по малко от препоръчаната доза, да кажем 3/4 от дозата. На малкия ми аквариум, 40 литров, растенията вече имат дупки. Днеска пристигат торовете от kuvert, да добавя малко калий тогава.

Similar topics (5)

9777

Публикации: 14
Прегледи: 7882

12183

Публикации: 11
Прегледи: 7104

7335

Публикации: 5
Прегледи: 3421

2006

Публикации: 8
Прегледи: 5915

21020

Публикации: 5
Прегледи: 3562