• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 21:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

NatureSoil от Оливър Нот

Започната от Raven, 21.01.2010 12:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

http://www.oliver-knott.com/naturesoil-bodengrund-aquarien.html

NatureSoil - новият продукт на Оливър Нот.Идентичен е с аква сойл на Амано.
5 евро за литър, не се майтапи човека.
А ето и как се прави:

http://www.pbase.com/plantella/naturesoil_production

Смятайте колко евра са в купчината с акита!

Изобщо като се замисля - едва ли технологията е нещо по сложно от глинените топчета които ние си правим.
Интересно ще е дали можем сами да си направим и нещо подобно вместо да даваме десетки евра за такива продукти.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Becko

 :-) Малко ще е трудно да се вземе почва от о.Кюшу, но пък защо да не се опита със наша почва ...от майката Земя :-)

dok70

Цитат на: Raven - 21.01.2010 12:04
Изобщо като се замисля - едва ли технологията е нещо по сложно от глинените топчета които ние си правим.
Виждам една съществена разлика - акитата и еврата ги мести фадрома!
:-P
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

miTko

Опит да отсея просото от плявата(доколкото съм разбрал от текста):

1.Може би трябва да се завъртим около някой изкоп на подходящо, чисто място и да си вземем "изходен материал". Дали трябва да се добавя накяква фракция от лава не знам.
2. Пресява се нещото от най-едрите буци и може би от най-ситната фракция. Зависи кой какво му трябва конкретно.
3.Пече се при 400 градуса неизвестно колко време. Трябва да се пробва.
4.Може би се охлажда и после се пече на 200 градуса неизвестно колко време. Трябва да се пробва.
5.Калибриращо пресяване на фракции.
Тези температури се постигат в обикновена електрическа пещ без проблем според мен, дори самоделна. Във фурна няма да стане, до 300 е обикновено терморегулатора, а и аз не му вярвам много. Освен това е необходим по-малък обем за проба - съответно по-малко енергия.
Според мен и с нашенска пръст резултата ще е поне добър.
Абе няма ли някой спец във форума разбиращ от керамики, печене и др. да проясни теорията?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

Точно за това пуснах и аз темата- ако можем да избистрим процеса.

Пръстта няма значение дали е от Кюшу или от Куртово конаре, важното е да е минерализирана, със слабо съдържание на хумус и органика, глинеста и постна.

След това има един много специфичен момент- гранулирането и.

Мисля че се прави в барабани- овлажнява се и се върти в барабан за да се получат гранулки.
Така се прави керамзит или шоколадови стафиди примерно, процесът не е сложен но не се сещам в момента как може да се имитира.
После тези гранулки се пекът за да се запечатат.

Цените на тези субстрати са безбожни, ако искам да си захраня 600 л. аквариум ще трябва да си ипотекирам вилата.
А като гледам техниката и технологията на снимките- не ми се виждат някакви космически иновации, по скоро е тип мини Бобов дол.

За това се чудя дали не може да побългарим процеса.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Predator

Въпреки, че процеса изглежда лесен на пръв поглед едва ли нещата са толкова прости, иначе цената на тези субстрати едва ли щеше да е толкова висока и самите субстрати да са толкова малко.

Всъщност дори калцинираните глини, които се нещо подобно, се произвеждат само от няколко (а май е само една) компании в САЩ, които използват няколко специални находища на Fuller's Earth или Palygorskite (специфичен тип глина с много примеси) във Флорида и Джорджия и обработват глината по патентована технология и висока температура.

Така че, най-вероятно не става въпрос за проста земя взета от където и да е, а за доста комплексни материали и съответната технология (същото важи и за акадамата, която се произвежда само в Япония и това не е случайно).

А иначе има и по-евтин вариант - природен Зеолит за 1-2 лв. килограма - който върши същата работа, но не е много декоративен. В момента аз съм именно със Зеолит и растенията ми вървят много добре (без никакви признаци на недостиг), като вече над месец и половина не торя с нищо друго освен с Калиев сулфат.

Иначе този нов субстрат изглежда интересен, ще проверя какви са отзивите и данните за него и евентуално ще го добавя в статията за субстратите с висок СЕС. 

Асен Евгениев

Със сигурност няма да се окаже кой знае колко сложно. Много важно е обаче кой
и как продава. Аз ако се напъна, ще измисля и ушия по-хубави дрехи от Жени Живкова,
но ако изляза на пазара, познайте кой ще продаде повече дрехи. 100 на 0% в полза
на Ж. Ж. Колкото до топенето, преди двадесетина години бачках за кратко в леярен
цех и си спомням, че там топяха цинк в керамични пещи /във вид на кръгли казани/,
опасани с ел. реотани. Става на ток.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

miTko

Зеолита обаче не доставя нищо.
Този елемент с предварителното гранулиране май съм го изтървал при четенето... :-[ Мислех си, че при печенето се заформят гранулки и после само се сортират. Убеден съм, че и с нашенска пръст резултата няма да е много различен от този с оригинала на Амано. Мен ме човърка самия процес, не толкова да си направя субстрат. Допускам, че иска доста продължително печене, особено второто печене. Ако е енергоемко, това му повишава цената. После не се правят огромни количества и цената се натоварва с коефициент "уникалност". Ще разпитам човек, който работи в тухларната да ме светне за някои основни положения, макар, че там нещата са по-различни и температурите по-високи.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Predator

Цитат на: miTko - 22.01.2010 20:45
Зеолита обаче не доставя нищо...
То и целта му не е да доставя нещо сам по себе си, а да задържа голяма част от вече сложените торове (тези изпускани от органиката в субстрата или директно добавени във водата) в себе си и да ги освобождава директно в корените на растенията, а не във водата, където са достъпни за водораслите. Това е принципа на работа и основното приложение, както на калцинираните глини, така и на повечето от гранулираните субстрати.

Освен това зеолита може и да се зарежда предварително в наситен воден разтвор на микро или макроелементи (трябва да кисне 24 или повече часа) и тогава ще доставя и тях за определен период от време, докато растенията не ги изчерпят, а след това се презарежда от органиката в субстрата или от торовете във водата. Някои хора твърдят, че и Амано предварително "зарежда" субстратите си с определени елементи (най-вече AquaSoil-а), но как и с какво само той може да каже  :-)...

tishovsx

Зеолита е камък, доколкото съм запознат,минерал ;-)
Зеолитът е порест минерал с бял цвят, съставен предимно от алуминий, силиций и кислород. При допир с вода придобива зелен цвят, в акваристиката се използва за изсмукване на амоняк.
Зеолитът представлява фино сито, което задържа в себе си вещества с определена големина на молекулите, а пропуска други. При попадането на зеолитите в друга среда, най-вече течности, между техните йони и йоните на продукта, в който се намират, започва активен йонообмен.

- много висок катионообменен капацитет към калций, магнезий, натрий и калий;
- високи сорбционни свойства към амония и някои органични съединения;
- абсорбция спрямо радиоактивни елементи като цезий 134, цезий 137, стронций 90;
- абсорбция спрямо тежки метали - олово, цинк, хром и др.;
- способност да разделя газовете по принципа на молекулните сита;
- способност да изсушава газовете.

*privet*
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

ФГЗ

Цитат на: Raven - 21.01.2010 12:04
http://www.oliver-knott.com/naturesoil-bodengrund-aquarien.html

NatureSoil - новият продукт на Оливър Нот.Идентичен е с аква сойл на Амано.
5 евро за литър, не се майтапи човека.
А ето и как се прави:

http://www.pbase.com/plantella/naturesoil_production

Смятайте колко евра са в купчината с акита!

Изобщо като се замисля - едва ли технологията е нещо по сложно от глинените топчета които ние си правим.
Интересно ще е дали можем сами да си направим и нещо подобно вместо да даваме десетки евра за такива продукти.
а информация за тези самоделни топчета къде може да се намери .. ако ти е удобно метни линк :)
не съм ровил назад в темите но някой ползвал ли е  бентонит (котешка талетна) за основа на грунда ? гледам по чужди форуми масово ползват такава подложка точно заради цената ...  от друга страна знам че бентонита е много готин природен материал молекулярен филтър , използва се за филтрация и стабилизиране на вината :)

gecatax

Цитат на: ФГЗ - 30.01.2010 10:57
а информация за тези самоделни топчета къде може да се намери .. ако ти е удобно метни линк :)
не съм ровил назад в темите но някой ползвал ли е  бентонит (котешка талетна) за основа на грунда ? гледам по чужди форуми масово ползват такава подложка точно заради цената ...  от друга страна знам че бентонита е много готин природен материал молекулярен филтър , използва се за филтрация и стабилизиране на вината :)
За виното не се ли ползва серниста киселина?
Поздрави!

-250л.

valnata

Цитат на: gecatax - 30.01.2010 12:13
За виното не се ли ползва серниста киселина?
Поздрави!

Ползва се за виното.

dok70

30.01.2010 18:04 #13 Last Edit: 30.01.2010 18:39 by NO CARRIER
http://bg.wikipedia.org/wiki/Бентонит
http://bg.wikipedia.org/wiki/Зеолит
Бентонит, зеолит се в Г...з.
Свойството му да абсорбира вещества, които бавно излъчва след това е
основна за използването му за нашите цели/според мен/.
Във винарството се прилага като бистрител.
Прилага се агент, който свързва неутаените твърди частици, а бентонита
абсорбира утаеното вече съединение.
От тухларната не мисля, че ще добием полезна информация.
Печенето е при много висока температура към 800 гр.С за няколко часа.
След това тухлата /само качествената ;-) /вече е практически неразтворима,
инак щяхме да си ръгаме парчета и готово.
Толкова се сещам за сега.
*DRINK*

ModEdit NO CARRIER: оправих връзките
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Лора

Цитат на: ФГЗ - 30.01.2010 10:57
а информация за тези самоделни топчета къде може да се намери .. ако ти е удобно метни линк :)
не съм ровил назад в темите но някой ползвал ли е  бентонит (котешка талетна) за основа на грунда ? гледам по чужди форуми масово ползват такава подложка точно заради цената ...  от друга страна знам че бентонита е много готин природен материал молекулярен филтър , използва се за филтрация и стабилизиране на вината :)

Ето линк към глинените топчета.

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=23
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

barabata

Какво пречи с първото печене на 400 градуса да се оформят самите топчета като размер и плътност - така де да са здрави с други думи. Следва изстиване и примерно леко напояване с подходящия разтвор. Понеже са изпечени те няма да се разпаднат веднага и се изсушават при 200 градуса.
Така се получава минерализирането с други думи.
Аз така си го обяснявам и хич не ми се вижда нито сложно, нито трудоемко.

В любителски условия проблема ще е първото изпичане - 400 градуса без специален термометър и подходящото управление на реотан трудно се постига.

Сещам се за изпълнение на малка пещ със няколко отделни нагревателя като всеки се управлява с тиристор (подобно на врътка за осветление) и така да си правиш необходимата температура. Така може и 400 да си направиш и 200 после. Те 200 и в домакинска фурна лесно се постигат.

Най-лесния вариант - отиваш някъде сред природата на едно барбекю - палиш два огъня. На единия скарата , а на другия един метален цилиндър окачен над огъня и си го връткаш. пръст навсякъде около теб , вода си носиш в тубичката , само цилиндъра от бойлер или нещо по-малко. Вътре в цилиндъра по принцип се слагат прегради или вериги копито при въртенето се опират в стените и се трият.  По този начин не се позволява залепване по стените.

Едит: Преди малко жена ми спомена че от баща си знае че едно време бабите на село като подготвяли разсада зима-пролет изпичали пръста във фурната . Предполага се че се правило това за избиване на микроорганизмите , но не е ясно всъщност защо ....
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

ФГЗ

най скъпото нещо на тоя свят е know how- то .. така че с мислене едва ли ще стане ... трябва да се действа :)  .. малко да се постопли напролет и ще има яко алхимия  :coffee:

miTko

Да, прав си. Иначе ако трябва да се прави минипещ за проба, не е проблем да се направи с 8-9 термотухли дори става. Ще стане с малък обем 1-2 литра, но като за проба е достатъчно. Нагреватели в канали и терморегулатор и това е. Ако някога ми се занимава може да се напъна. Сега обаче не ми е хич до това.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Ilianidis

ЦитатПредполага се че се правило това за избиване на микроорганизмите , но не е ясно всъщност защо ....
Аз мисля,че освен да се изтребят микроорганизмите се постига и минерализация на органиката,опепеляване или както и да е там.Така после няма да мирише на тиня от гниенето,а освен това превърнато само в минерални вещества е необходимото условие за усвояване от растенията.

miTko

Ето руснаците са чепкали същото:

http://www.aqa.ru/forum/vt142458

Един дори пробвал, забъркал бентонит(!?) с чернозем(!?), пекъл 3 часа на 380 градуса, после охладил и пекъл 3 часа на 400, охладил сипал вода и на сутринта било каша...
Някакъв разбирач предполага, че трябва да се пече 6-8 часа!

Абе прочетете си сами, има интересни неща.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

Това че почвата е вулканична може да е проблем за нас,  вулканичните почви са много богати на микроелементи и за това по склоновете на Везувий има толкова хубави лозя и градини примерно.

Не се сещам откъде може да се намери такава почва наоколо.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

spun

02.02.2010 19:38 #21 Last Edit: 03.02.2010 07:27 by spun
Определено това с бентонита би трябвало да свърши работа
Аз съм си взимал глина от тук :
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg9.imageshack.us%2Fimg9%2F881%2Fdscn0528a.th.jpg&hash=2e5dad86d3d5f62d0fa35437d912c7ddc8f89f84
Глината се вадеше от 60-80 метра. Докато се дълбаеше дупката в един резервоар се смесваше вода с огромни количества бентонит и с нея се промиваше самата дупка. Целта е да се слепва глината за да не се срутват стените.
С тази глина съм си правил топчета "40% глина - 60% калифорнийски червей. Става като пластелин направо, изобщо не се лепи по ръцете е ако не се прекали с водата. После си правех разни опити.  :-D
Взимам 5 топчета и ги пека с пистолет за топъл въздух 620 градуса.
1-во то 5мин. ,2-то 6мин и т.н. После отиваха в 5 чаши с вода, 1-2-3-то топче се разпаднаха(не напълно), но 5-то седя седмица напълно цяло и твърдо ,полсе го разчупих с нокът на няколко малки парчета и пак в чашата.
Както ги оставих така си и останаха.
Единственото което се образуваше кафеникав цвят на водата близо до дъното иначе на горе си е бистра.
Но само с бентонит и земя не знам дали ще стане,може би ще трябва някакъв процент глина.
За гранулирането може би такова нещо ще свърши работа  http://www.bezplatno.net/listing-466845-Mashina_za_granuli.html ,доста скъпо.
А на какъв принцип работи ... ???

ФГЗ

Цитат на: Raven - 02.02.2010 15:29
Това че почвата е вулканична може да е проблем за нас,  вулканичните почви са много богати на микроелементи и за това по склоновете на Везувий има толкова хубави лозя и градини примерно.

Не се сещам откъде може да се намери такава почва наоколо.
аз си мисля че проблема с микроелементите не голям защото могат да се добавят без проблем в "тестото" ...проблема е технологията на спойката  и на главния носител (почва глина)
да не мъти и разкашква ... във всеки случай няколко неуспешни експеримента ще са по нерентабилни от закупуването на готовия продукт, ноо то тва е тръпката да си начешеш крастата  :-D

miTko

Цитат на: Raven - 02.02.2010 15:29
Това че почвата е вулканична може да е проблем за нас,  вулканичните почви са много богати на микроелементи и за това по склоновете на Везувий има толкова хубави лозя и градини примерно.

Не се сещам откъде може да се намери такава почва наоколо.
Честно да ти кажа, по нашите склонове има(ШЕ) не по-лоши лозя, без да са вулканични, но това е друга тема.
Питах един познат, разбирач. Той ми разказа, че чушкопек постига без проблем исканите температури, само дето му е по-кофти термоизолацията. Но за проба става. Само трябва да му се "имплантира" терморегулатор. Най, лесно в капачето. Това за ентусиасти.
Разни мои АКВАРИУМИ