• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 11:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

NatureSoil от Оливър Нот

Започната от Raven, 21.01.2010 12:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

barabata

Какво пречи с първото печене на 400 градуса да се оформят самите топчета като размер и плътност - така де да са здрави с други думи. Следва изстиване и примерно леко напояване с подходящия разтвор. Понеже са изпечени те няма да се разпаднат веднага и се изсушават при 200 градуса.
Така се получава минерализирането с други думи.
Аз така си го обяснявам и хич не ми се вижда нито сложно, нито трудоемко.

В любителски условия проблема ще е първото изпичане - 400 градуса без специален термометър и подходящото управление на реотан трудно се постига.

Сещам се за изпълнение на малка пещ със няколко отделни нагревателя като всеки се управлява с тиристор (подобно на врътка за осветление) и така да си правиш необходимата температура. Така може и 400 да си направиш и 200 после. Те 200 и в домакинска фурна лесно се постигат.

Най-лесния вариант - отиваш някъде сред природата на едно барбекю - палиш два огъня. На единия скарата , а на другия един метален цилиндър окачен над огъня и си го връткаш. пръст навсякъде около теб , вода си носиш в тубичката , само цилиндъра от бойлер или нещо по-малко. Вътре в цилиндъра по принцип се слагат прегради или вериги копито при въртенето се опират в стените и се трият.  По този начин не се позволява залепване по стените.

Едит: Преди малко жена ми спомена че от баща си знае че едно време бабите на село като подготвяли разсада зима-пролет изпичали пръста във фурната . Предполага се че се правило това за избиване на микроорганизмите , но не е ясно всъщност защо ....
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

ФГЗ

най скъпото нещо на тоя свят е know how- то .. така че с мислене едва ли ще стане ... трябва да се действа :)  .. малко да се постопли напролет и ще има яко алхимия  :coffee:

miTko

Да, прав си. Иначе ако трябва да се прави минипещ за проба, не е проблем да се направи с 8-9 термотухли дори става. Ще стане с малък обем 1-2 литра, но като за проба е достатъчно. Нагреватели в канали и терморегулатор и това е. Ако някога ми се занимава може да се напъна. Сега обаче не ми е хич до това.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Ilianidis

ЦитатПредполага се че се правило това за избиване на микроорганизмите , но не е ясно всъщност защо ....
Аз мисля,че освен да се изтребят микроорганизмите се постига и минерализация на органиката,опепеляване или както и да е там.Така после няма да мирише на тиня от гниенето,а освен това превърнато само в минерални вещества е необходимото условие за усвояване от растенията.

miTko

Ето руснаците са чепкали същото:

http://www.aqa.ru/forum/vt142458

Един дори пробвал, забъркал бентонит(!?) с чернозем(!?), пекъл 3 часа на 380 градуса, после охладил и пекъл 3 часа на 400, охладил сипал вода и на сутринта било каша...
Някакъв разбирач предполага, че трябва да се пече 6-8 часа!

Абе прочетете си сами, има интересни неща.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

Това че почвата е вулканична може да е проблем за нас,  вулканичните почви са много богати на микроелементи и за това по склоновете на Везувий има толкова хубави лозя и градини примерно.

Не се сещам откъде може да се намери такава почва наоколо.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

spun

02.02.2010 19:38 #21 Last Edit: 03.02.2010 07:27 by spun
Определено това с бентонита би трябвало да свърши работа
Аз съм си взимал глина от тук :
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg9.imageshack.us%2Fimg9%2F881%2Fdscn0528a.th.jpg&hash=2e5dad86d3d5f62d0fa35437d912c7ddc8f89f84
Глината се вадеше от 60-80 метра. Докато се дълбаеше дупката в един резервоар се смесваше вода с огромни количества бентонит и с нея се промиваше самата дупка. Целта е да се слепва глината за да не се срутват стените.
С тази глина съм си правил топчета "40% глина - 60% калифорнийски червей. Става като пластелин направо, изобщо не се лепи по ръцете е ако не се прекали с водата. После си правех разни опити.  :-D
Взимам 5 топчета и ги пека с пистолет за топъл въздух 620 градуса.
1-во то 5мин. ,2-то 6мин и т.н. После отиваха в 5 чаши с вода, 1-2-3-то топче се разпаднаха(не напълно), но 5-то седя седмица напълно цяло и твърдо ,полсе го разчупих с нокът на няколко малки парчета и пак в чашата.
Както ги оставих така си и останаха.
Единственото което се образуваше кафеникав цвят на водата близо до дъното иначе на горе си е бистра.
Но само с бентонит и земя не знам дали ще стане,може би ще трябва някакъв процент глина.
За гранулирането може би такова нещо ще свърши работа  http://www.bezplatno.net/listing-466845-Mashina_za_granuli.html ,доста скъпо.
А на какъв принцип работи ... ???

ФГЗ

Цитат на: Raven - 02.02.2010 15:29
Това че почвата е вулканична може да е проблем за нас,  вулканичните почви са много богати на микроелементи и за това по склоновете на Везувий има толкова хубави лозя и градини примерно.

Не се сещам откъде може да се намери такава почва наоколо.
аз си мисля че проблема с микроелементите не голям защото могат да се добавят без проблем в "тестото" ...проблема е технологията на спойката  и на главния носител (почва глина)
да не мъти и разкашква ... във всеки случай няколко неуспешни експеримента ще са по нерентабилни от закупуването на готовия продукт, ноо то тва е тръпката да си начешеш крастата  :-D

miTko

Цитат на: Raven - 02.02.2010 15:29
Това че почвата е вулканична може да е проблем за нас,  вулканичните почви са много богати на микроелементи и за това по склоновете на Везувий има толкова хубави лозя и градини примерно.

Не се сещам откъде може да се намери такава почва наоколо.
Честно да ти кажа, по нашите склонове има(ШЕ) не по-лоши лозя, без да са вулканични, но това е друга тема.
Питах един познат, разбирач. Той ми разказа, че чушкопек постига без проблем исканите температури, само дето му е по-кофти термоизолацията. Но за проба става. Само трябва да му се "имплантира" терморегулатор. Най, лесно в капачето. Това за ентусиасти.
Разни мои АКВАРИУМИ