• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Стартиране на безпроблемен растителен аквариум

Започната от kraltchev, 18.10.2008 17:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Penta

Ако не ти се впуска в бъркане на химични разтвори има и готови смеси Микро и Макро, само добавяш вода. Предвидени са конкретно за Estimated Index и се дозира с брой натискане на помпичка - each pump action (1.2ml) . Варианти за бърз и бавен аквариум.
http://www.co2art.co.uk/collections/fertilizer
В момента са намалени от 12.50 лири на 2.50.
Фирмените продукти са по-скъпи от "направи си сам", няма друг начин :)



fam

Занимава ми се.. ще си ги бъркам. От една страна е финансово по- изгодно като е "направи си сам" както ти каза, но от друга- по- важна за мен, е да съм наясно с процеса. Обичам да влезна в детайлите и да мога да си правя всичко от нищо :) Макар че точно в този момент съм на много "сенчесто" място относно  "светлината" на познанието в сферата на отглеждането на  растения в аквариума и поддържане на равновесието.. Но така е с всичко ново..скоро вярвам това ще се промени, но ще е по- бързо, ефективно и с по- малко главоболия, нерви и строшени пари ако получа малко помощ... в този контекст  *thanks a lot :)
A за Ca може ли  CaSO4...?
Обаче...четох че Mg и Ca влияят върху твърдостта на водата... водата тук е твърда... като много  твърда. Правя тест на водата с лентички 6 в 1 и  винаги Kh and GH са високи.. Тогава да не добавям ли? И ако  не добавям какво се случва със подробно описания  процес от Kraltchev.?

petko

Така е, Mg и Ca влияят на твърдостта на водата.Докато не знаеш на какво,се дължи вашата твърдост по-добре не добавяй калций и магнезий.Мисля,че отношението беше 4:1 Са:Мg.
Това не би повлияло на описания процес от Kraltchev.
Твърдата вода също може да е проблем за растенията,но не казваш колко е твърда.
СО2 си е СО2 ,няма значение от бутилката за растенията,само това,колко газ събира.

Това ,което Penta ти е дал в последния си пост е много изгодно и ще ти свърши работа.

Penta

Цитат на: petko - 31.08.2015 19:45
Това ,което Penta ти е дал в последния си пост е много изгодно и ще ти свърши работа.
От обяд, когато го гледах, до сега цената се е вдигнала с една лира - в момента е 3.42 :(
Както каза petko зависи от какво е твърда водата ви, нашата във Варна е предимно Ca и аз добавях само Магнезий, което се отразяваше много добре. Точно колко е би било много скъпо да се измери с тестове, но се целта е да се приближи до съотношението 4:1
Софийската е "гола вода" - да си слагат и калций  :-D
Най-вероятно няма да ти се налага да добавяш допълнително Ca и Mg, само това което е в Микрото. (Макар че Том Бар от всичко слага с лъжицата)

fam

Ето това намерих на сайта на местното "ВиК " :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs13.postimg.cc%2F6ul66f6uf%2FWater_Substance.png&hash=40ad51e4e045fef2dea45c9aa8b14b1887de099d
Благодаря много за съветите и насоката. Всяка иноформция е добре дошла, като  междувременно аз не спирам да ровя из сайта и с еопитвам да сглобя картината..просто  има толкова информация, че е лесно да се "удавя" в нея...
Може би трябва да се прехвърля и д апиша в друга тема, че тази да си остане чистичка и подредена за да информира и други авантюристи...
За сега идеята ми е да започна стъпка по стъпка да събирам всички неща които са ми нужни.
Ние в къщи имаме няколко аквариума. всичките пълни с обитатели и  всичко стана като на шега- от един 45л с 3 студеноводни вътре и 2 костенурки.  За сега (около година) всички и  студеноводните и тропическите  живеят добре. Обаче идеята да се създаде малко напълно хармонично и уравновесене кътче..малко малко , идеята е за около  200+ литра, в които  се наявам в последствие да преместя молинезиите и платите от сегашния им 80 литров. От всичко което до сега прочетох за растенията може би на-  най- важно е осветлението, което ще с еопиам да си слобя самичка също. Причината е, че като понасъбрах малко инфо сега, виждам, че стандартните, които продават обиновено  са с недостатъчно светлина предвидена. За пример имаме AquaOne 980  с размери ДхВхШ = 98х53х45см и  на светлинния модул има място за 2х36"+1х30" пури, коеето я добутва до 85W и това в съотношение с литража е около 1W на 3л вода...това далеч не е 0.4-0.5 W/l както срещнах изисквания на повечето  растения.
Та за това сега съм отворила проект: Нов аквариум с СО2 и да видим до къде ще я докарам :)
Благодаря за търпението и разбирането.
Ще продължавам да ви държа в течение :) и да питам (не обещавам само умни въпроси, но ..  :-[)

ПП: Ако модераторите решат че това е на неподходящото място, моля да го преместите където е по- удачно. И се извинявам за главоболието.

ППП: Кой е Том Бар? Някой корифей в акваристиката ли е?

danielm

Спокайно макро може да не си готвиш с тази вода дето пиете ...
:duvar:

petko

Твърдостта ти идва 17-18 градуса. Множко са си.

Penta

То верно от всичко по много има във вашата вода...
Осветление има то, просто трябва да гледаш от ~200 лири нагоре сектора :(

fam

Цитат на: danielm - 01.09.2015 04:44
Спокайно макро може да не си готвиш с тази вода дето пиете ...
:duvar:
Ох, говори ми... аз въобще не мога да я пия тук водата.. и  това беше първото нещо, което  ми липсваше от Бг.. взела съм си  една кана Брида да пооправя малко вкуса и си купуваме минерална от магазина...
Цитат на: petko - 01.09.2015 07:55
Твърдостта ти идва 17-18 градуса. Множко са си.
И какво сега?! Обратни осмози ли трябва да мисля?! :duvar: бегъл поглед в Амазона и  200 паунда, е система за Обратна осмоза...ауччччч
Цитат на: Penta - 01.09.2015 10:33
То верно от всичко по много има във вашата вода...
Осветление има то, просто трябва да гледаш от ~200 лири нагоре сектора :(
хммм ... малко  се обърках ..в една друга тема  от форума четох че препоръчвате лампите на Sylvania бели и в синия сектор, не толкова в червения и ги редувате с Philips ... (ако звуча уверено, е заблуда  *JOKINGLY*) Те Лампите не са ли  стандартни ватове за съответна  дължина на пурата?!
Иначе самия аквариум на AquaOne 980 ми харесва- и е  широк и  е дълбок, че повечето  да речем 4футови са само 40см широки и  около толкова дълбоки...пък тук от време на време излизат на хубава цена втора употреба разни..ние така се сдобихме с предните за 50 Паунда единия с осветление, с филтър  (те стандартно са с външен филтър отгоре, гледах някой от форума (извинявам се все още не помня всички никове )си беше сглобил такъв...както и а е отплснах се..
Значи  да мисля само за микро елементите и те се разтварят  в дестилирана вода...може ли във вода от обратна осмоза? Понеже в  близкия магазин за рибки, собственика има система та може да питам да ми продаде няколко литра. Може ли да  се съхранява продължително време?

Penta

Изглежда аз не съм те разбрал. Мислех че си видяла готови осветителни тела които са слаби и казвах че има и силни но скъпи. Да, с Philips и Osram най-често се прави осветлението, купуват се електронни запалвания, фасунги и лампи и се закрепват на капака (за фирмен аквариум трябва по-сериозна преработка на капака). "По книга" за  бърз аквариум на тази дължина се слагат 4 броя T5 от по 39W, но със три плюс рефлектори по мое мнение е по-безопасно от към бум на водорасли.
Дестилирана, дейонизирана, RO  т.е. Осмозна вода - всички стават за целта. За разтвора с микро елементи добавяш лимонена киселина или витамин С за да не се разпада желязото и трае доста дълго. Калиев Сорбат и в двата разтвора за да не плесеняса и така.
Филтъра ти се води Top Filter или wet-dry .

Lightning_boy

Темата е супер. Евала на автора. Не е изпаднал в излишни обяснения. Спретнато, точно и ясно, ще продължавам да я следя  *MODERATOR* *MODERATOR*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Similar topics (5)

2259

Публикации: 17
Прегледи: 99594

1447

Публикации: 25
Прегледи: 25848

22768

Публикации: 2
Прегледи: 3793

4103

Публикации: 58
Прегледи: 48402