• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Органичните вещества и връзката им с водораслите

Започната от Longanlon, 08.06.2005 22:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Органичните вещества и връзката им с водораслите

автор: kraltchev


В последно време излгежда че на много хора по едно и също време почна да им става ясно че съдържанието на оргнанични частици във водата е от особено значение за наличието на водорасли.  Става въпрос за видима и невидима органична материя.

Видимата органика е сравнително лесна за отстраняване чрез филтри и вакуумиране.  Но невидимата се състои от молекули неуловими дори от микронен или диатомен филтър. Тези молекули просто трябва да се премахват от аквариума чрез смяна на водата.

Съществуват изкуствени смоли които абсорбират само органични молекули но не и торове.  За съжаление тези смоли за сравнително скъпи, пък и не могат да пречистят водата от невидимата органика присъстваща в повечето аквариуми.  

Освен честата смяна на водата (50% всеки трети ден) борбата с органичните частици се води и със следните средства:

1. Снабдяване на бактериите в грунда с достатъчо кислород
Бактерийте преработват веществата много по бързо и ефективно в присъствие на кислород.  Снабдяването с кислород става главно чрез корените на растенията но малка част кислород се осигурява и чрез слабиа воден проток на водата през грунда.  Така че ако растенията кипят всеки ден може да кажем че вероятно бактериите получават достатъчно кислород.

2. Скариди
Аз лично забелязах интересен факт свързан със скаридите.  В акварима ми в които нямаше риби при ежеседмичната смяна на водата изсмуквах определено количество видими органични отпадъци под формата на "тиня".  След заселването на аквариума със скариди при смяната на водата видимите органични отпадъци почти отсъстват.  Аквариума е само 45 литра и в него има 15 4-5 сантиметрови японски скариди.  Ако това бяха 15 4-5 сантиметрови риби с увереност мога да кажа че видимата органика би била много повече от преди.  Изглежда че скаридите поглъщат не само водорасли, а всичко до което могат да се доберат. Така вероятно те спомагат за разпадането на органични остатъци в степен неимоверно по-висока от охлювите.

3. Ултравиолетов стерилизатор
Освен пречистването на водата от плаващи водорасли и паразити стерилизаторите имат и интересното свойство да пречистват водата до такава степен че тя изглежда "полирана", изключително чиста.  Това обаче се наблюдава само в аквариуми които са доста чисти и без стерилизатор. Ефекта е забележим но сравнително слабо изразен.

Смята се че стерилизаторите имат способността да разбиват органичните молекули до по-къси вериги, което разбира се води до по-лесното им усвояване от бактериите.

Някой факти:
В последните 3-4 седмици имах възможност лично да се убедя в ефективността на честите смени на водата комбинирани със засилено торене.  Аквариума за който говорих в точка (2) е кристално чист въпреки че азота е 10 мг/Л, фосфора е 0.5 мг/Л и светлината е около 1.1 вата на литър.  Поради липсата на видими органични остатъци, изключителната чистата вода, и изчезването на всички форми водорасли (включтелно и особено гъста брада) бих казал че органичните частици са важна част от борбата с водораслите.

Други източници на подобни данни са:
- Амано
Той винаги публикува количеството на органична материя във водата на аквариумите си ("COD").  Това неизменно е изключително ниско число.

- Братята Сенски
Основната работа по поддръжката на техните многобройни, големи (600 - 3200 литрови) растителни аквариуми е ежеседмичната голяма смяна на водата.  Торенето често е минимално, но смяната на водата е често първата им реакция на възникващи проблеми. Също така те използват големи стерилизатори работещи нон стоп и много скариди.

-Луис Наваро
Вече споменах за него - 50% смяна на водата два пъти седмично без никакви отклонения.  Стерилизатор работещ нонстоп.  Много скариди. Сменя финните гъби на филтрите Eheim всеки 2-3 седмици със чисто нови.

-Том Барр
Хората които следват неговата система без промени изглежда че имат много чисти аквариуми.  Системата му се състои в седмична смяна на 40-50% вода и силно торене. В много сериозните си статии за биохимическата страна на нещата Том говори точно за органичните частици и ролята им в развитието на бактерии и водорасли.

-Павлос
Един познат от Гърция. В последните 2 месеца той успя да пречисти всичките си аквариуми (включтелно и от брада) като с магия  чрез смяна на водата всеки 3 дни, силно торене и абсолютна липса на органика.

--Николай
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Longanlon

Допълнения от Кралчев:

Поради някаква причина честите смени на водата карат водораслите да узчезват.  

Едно обяснение е че органичните вежества които замърсяват водата - особено тия дето не можем да видим, дето са молекули органични киселини и т.п. - спомагат за развитието на водораслите.  Факт е че органиката в аквариума поема част от желязото и микроелементите и може да ги отдава на растения и водорасли когато си иска под влияние на физико-химични фактори най-вероятно (рН, светлина и т.п).  Амано е единствения човек дето дава сведениа за т. нар. "COD" - мярка за количеството органика в аквариума.  И неговото COD все е супер ниско. Ние тук в Америка за такива неща рядко говориме щото се по-умни се пишеме:

http://www.deepforestaquatics.com/aqua/misc/cod.jpg

Органика или не защо тогава и растенията не страдат ако няма много органика запасена с желязо и микроелементи?

Друго обяснение е че честите смени на водата не позволяват натрупване на амноняк.  Обаче не виждам как така ще се натрупва амоняк ако бактерийте си вършат работата.  Ако става въпрос за малки спорадични количества амоняк (да речем от момента на отделянето от рибата до момента на преработката от бактерийте) то как тогава смяна на водата веднъж на 3 дни може да помогне?

Всички подобни обяснения имат слаби страни, но ако се хване човек да сменя водата и яко да тори както нарежда бат Том изглежда че резултата неизменно е пречистване на аквариума от алги.  Това отнема няколко седмици но е общо взето гарантирано.  При това торенето с желязо изглежда да има нужда от повишаване - вероятно поради силно намалената органика желязото се поддържа в хелатна форма (усвоима от растенията) само от хелиращия елемент предоставен от човека, а не от естествени фактори.

Изобщо тук може би му е мястото да кажа че ако човек почне да се задълбава как точно и какво точно става в аквариума се оказва че протичат адски сложни и динамични процеси.  Така че идеята е да се намери лесен и прост начин да се поддържа аквариума чист от алги, без много прецизна наука, торене и труд.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

iuli

цитат:
"Органика или не защо тогава и растенията не страдат ако няма много органика запасена с желязо и микроелементи?"
Предполагам,че става въпрос за хуминовите киселини, които се образуват от полезните аеробни бактерии. Това са готови органични вещества, необходими и на растенията, за здравословното им състояние. Вкоренените растения ги взимат и от грунта, а водораслите и плаващите растения - само от водата. Вероятно брадата се храни в много голяма степен хетероторфно, т.е. не от самосинтезирани органични вещества, в резултат на фотосинтеза, а именно от хуминовите киселини, като същевременно и фотосинтезира но в много по-малка степен. За това и издържа на полутъмно продължително време. Плаващите растения имат голям запас от натрупана храна. При ограничаване на светлината те биха имали предимство пред брадата, но само ако се изчистват хуминовите киселини във водата. Това е свързано в много голяма степен с по-честото почистване на филтъра.

Аз имах един столитров аквариум, където сменях 50% от водата и същевременно почиствах филтъра всяка седмица. Имах брада, но тя бързо изчезна. Тогава го отдадох на ограничението на осветлението, което същевременно правех.
В сегашия ми 360 литров не сменям много водата и не чистя филтъра и брада имам. Слагал съм торф във филтъра. Резултатът е бърз растеж на растенията, но и на брадата. Торфът е отличен източник на хуминови киселини. Ограничавал съм осветлението всякак - брада все още имам.


Similar topics (2)

1428

Публикации: 4
Прегледи: 7286

201

Публикации: 17
Прегледи: 19943