• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 18:57

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Направи си сам система за СО2

Започната от Longanlon, 15.04.2004 13:35

« назад - напред »

0 Потребители и 17 Гости преглежда(т) тази тема.

dido

Ако е с мая - препълнил си бутилката и ти е преляла течност в аквариума. След такъв инцидент обикновено последствията са тежки. Писано е във форума от потърпевши, потърси.. Трябва да смениш цялата вода и да промиеш грунта в общи линии.

basketboy

имам 17,5 литра аквариум с доста растения вътре.1 ехинодорус,1 валисинерия,3 корена от някакво бързорастящо растение,2 корена от едно растение,което прилича на бакопа,2 дъбчета,и още няколко дребни растения.имам 1 анцитрус и много гупи на 2 месеца и половина(като порастнат ще оставя само 10-тина).искам да си сложа системата с маята,но не знам колко разтвор до направя.колко мехурчета трябва да излизат за да им е добре на рибките?
http://www.prize.bg/klikomaniqk кликнете и отговорете на въпроса

zambo

Системата с мая е неконтролируема . Неможеш да определяш броя на мехурчетата .
Но знай , че не е важно колко мехурчета ще пускаш , а колко от тях ще се разтворят.
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

ryhdvy

Здравейте! От около седмица съм с така наречената самоделка и забелязах че растенията ми започнаха да кипят.Самоделката я направих с бутилка от кола половин литрова и маркучето което излиза от нея направо свързах с едно камъче от тези които се изпозват за аераторните помпички.Пуска си ситни мехурчета но незнам до колко е ефективно разтварянето.Дайте съвети.

kamos

Недостатъка на половин литровата бутилка е, че свършва доста бързо. Иначе камъчето е добро за начало.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

onyxman

Току що направих система с мая и захар.Имам 63 л. аквариум.Сложих 1,5л бутилка от минерална вода с 1 чаена чаша захар, 1 чаена лъжичка сода за хляб и едно малко пакетче мая.Няма и 20 минути и вече от камъчето се отделят доста мехурчета ( все едно съм включил аератора).Въпросът ми е дали толкова обилно отделяне на газ не е опасно за рибите?

discus

Цитат на: onyxman - 27.01.2009 20:35
Току що направих система с мая и захар.Имам 63 л. аквариум.Сложих 1,5л бутилка от минерална вода с 1 чаена чаша захар, 1 чаена лъжичка сода за хляб и едно малко пакетче мая.Няма и 20 минути и вече от камъчето се отделят доста мехурчета ( все едно съм включил аератора).Въпросът ми е дали толкова обилно отделяне на газ не е опасно за рибите?

ДА, може да бъде и опасно, особено след като изгаснат лампите.

onyxman

Нещастието вече ме сполетя.Има няма за 2 часа работа на системата и всички риби са с намалена жизненост.Всички плуват на повърхността.Най-зле е единия анциструс и двата водораслояда.Много зле им се отразява.Спрях системата, включих на Мax аератора.Какво може да се направи още за да им се помогне на бедните рибки.Направо ги изтрових горките с тая самоделка.Появиха се и 2 малки рибки, видимо са на поне 5-6 дена,явно рязката промяна в средата ги е накарала да се покажат от скривалището си.

Лора

Може да смениш част от водата с прясна.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

marty1993

Може би проблема е в многото мая, която си сложил.
Слагай повече захар и по-малко мая и би трябвало всичко да е наред  ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg6.imageshack.us%2Fimg6%2F1820%2Fp1000065lg5.th.jpg&hash=d0773189cf3274070a4c013797672ef27a4a73d9

kapacitet

Цитати едно малко пакетче мая

С това количество мая, ако говорим за стандартно пакетче мая примерно на Dr. Oetker, на 63 литра аквариум си направил един малък АЕЦ. Направо късмет, че рибите са изплували толкова бързо и нещата ще се стабилизират без проблеми. До утре водата щеше да има цвят на мляко и мирис на бъчва, а от там следва .....  :duvar:

igenov

Маята ти е проблема. Предизвикал си бурна ферментация и отделяне на голямо количество СО2. Слагай една чаена лъжичка и нямаш грижи.

onyxman

Ами сложих мая за хляб, не суха а в пакетче.И мен мн ме изуми това бурно отделяне на газ.Добре, че бързо ги видях и го махнах.Тази сутрин всички риби са добре.Няма жертви.Довечера ще сменя малко вода, че нямах снощи престояла.В цялата тази история има и добра страна.Открих и отделих първите си малки рибки.Мисля повече да не рискувам с тези неща.

Лора

Цялото пакетче ли сложи?
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

onyxman

Да  *dontknow* То беше малко, сега не си спомням колко грама беше.  :buff:

Similar topics (5)

6612

Публикации: 39
Прегледи: 51980

14935

Публикации: 15
Прегледи: 18049

22291

Публикации: 76
Прегледи: 76155