• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

12.07.2025 14:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Направи си сам система за СО2

Започната от Longanlon, 15.04.2004 13:35

« назад - напред »

0 Потребители и 17 Гости преглежда(т) тази тема.

klarinet

*STOP*  *thanks  120лв. ?!? тя ти е излезла без пари :) имайки предвид, че някой части сруват само 150 лв. ( ако не е китайски ) и това ми казаха цена директно от вносител и на едро. Но явно има и по - евтин вариант.  *THUMBS UP*  ако взимам по - голямо аквариумче сигурно ще се прави :)
50л.

Candinoo

много интересно, CO2  сестемата на Методи я видях вчера каквото е написъл е 1 към 1 с това което видях  :-P

kristian111

Цитат на: Longanlon - 11.09.2005 20:58
Как да свържеш вътрешната си помпа с бутилката СО2 съм обяснил в тази тема:

http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?p=26763&highlight=#26763
Извинявам се но линка не ми отваря конкретна тема.

MeTogu

А ходи доказваи.Човека не си е правил и не знае по колко пуска.Ще четем колкото можем.Но аз си падам по практиката.Кучето гледало касапина - ама не станало касапин.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

heineken_ps

моят е един руски и аз ли4но го жзех скапо оба4е и е стар нп тази система е преоритет *DRINK*

applejack

Здравейте, прочетох доста относно системите за CO2, наистина профисионалните системи ( с бутилка, редуцир вентили, че дори и контролери) са си доста скъпо решение и въобще не съм убеден, че си заслужават за аквариуми като моя - 120 л cayman 80 na ferplast, но много ме загъделичкахте на тема самоделки... Това което мога да обобщя, е че имаме лесно производство на CO2 (мая + захар и тн) и следните проблеми - трудно регулиране на подаването поради променливото налягане, опасност от изцапване на тапетите, загуба на произведен CO2 при нощен режим (не може да се спира процеса)...Мислейки относно проблемите днес ми се роди следната идея (не съм се занимавал никога с такова нещо и отскоро имам аквариума, така че ако кажа глупост, моля да не ме псувате много :). Значи от тези системи с хапчетата на СЕРА и разни други на прахчета подобни, четох че генерират около 2500 мехурчета, за моя аквариум се слага една таблетка на 48 часа, така от тук горе долу с малко сметки (обем на сфера  (приемам диаметър на мехурчето 3 мм) умножено по бр. на мехурчетата) мисля да определя горе долу какъв дебит газ ми е необходим, от някой колега запознат по-добре с този вид дейност очаквам помощ за грубо ориентиране с какво отношение смесени мая и захар (повече мая по - интензивен процес и тн) мога да получа горе-долу необходимият ми дебит газ, като искам да направя следното уточнение - трябва ми доста бавен процес, тъй като няма да се нуждая от високо налягане в генератора, необходимо за преодоляване на водния стълб и на съпротивлението на камънчето (евентуално реактор). Идеята ми е следната - вече разглобих въздушната си помпичка (китайска - Атек нещо си - 7-8 лв) и останах безкрайно очарован колко лесно ще се справя с преработката... където е клапанчето за засмукване на въздух (миниатюрно отворче) залепям херметически маркучето от стандартния генератор (описан тук) бутилка от кока кола, пускам помпичката да си работи и тя ще нагнетява газа в аквариума, ако няма такъв тя просто ще работи на празен ход, след като постигне определено подналягане в бутилката считам, че поради падането на парциалните налягания  над сместта ще се ускори процеса на отделяне на CO2... Така нощно време просто спирам помпичката и какво се получава, ако налягането се повиши повече от съпротивлението на маркуча, водния стълб и това на камънчето просто в аквариума ще се подаде малко газ но предполагам, че при правилно дозиране то ще е много малко. С две думи идеята ми е следната, малко количество мая, повече захар за дълъг и бавен процес, голям обем празно пространство за акумулиране на газа през нощта и за работа при ниски налягания, а основното налягане да се получи от обикновена въздушна помпичка, която може да позволи и използване на реактор вместо камънче... С това ми се струва, че мога да се справя с проблемите на самоделките... Очаквам идеи и коментари...и то скоро, че утре май ще се човъркам с това :).

theater

От другите неща, които си писал не разбирам, но ще ти споделя за маята и захарта. Няма лошо да сложиш много захар, но колкото и малко мая да сложиш след около 3-5 дни при стайна температура работния обем на дрождите е пълен с бактерии. Стартирането с по-малко мая не води до трайни резултати. Иначе  *THUMBS UP* с това, което си намислил и не забравяй да споделиш.
140л - харацини
http://starividri.org

klarinet

Не искам да влизам в спорове, но тиатър не си прав.  От 2 години ползвам само тази система. много е важно с каква мая зареждаш системата моя аквариум е 50 литра. използвам бутилка от 1.25л. слагам  по - малко от една кафена лъжичка мая на прах и по - точно  на Д-р Йоткер. пробвах с една друга на прах но не беше добра. когато сложа повече - процеса е мног опо - интензивен и не съм съгласен, че няма значение куличеството мая. Ако разклащаш бутилката периодически - тогава е друго нещо но аз не я пипам  и нямам никакъв проблем. аз лично не я изключвам през ноща ако процеса е много бурен -  тогава я изключвам. другото което съм махнал  от ошисаната система ( в началот она темата  ) е СОдата и желатина от тях - аз не слагам. Разтварям захарта и след това маята във хладка вода и готово :)   :-D
50л.

besom

applejack не знам от какво се притесняваш. Няма как маята да гръмне шишето - това е тествано вече. (справка стр.22 по средата) Слагаш си едно иглено клапанче и нещата са готови.

п.п. Високото налягане подтиска развитието на дрождите - в бутилката никога не става над 2 атм. каквато и да е околната температура  ;-). Маята не произвежда толкова качествен ЦО2 (според мен) и ако подаваш умерено не е нужно да изключваш през нощта. Ако държиш да спира през нощта вържи електромагнитен клапан на часовника за осветлението.

Електомагнития клапан обаче обезсмисля самоделката - по добре събери бутилка.  *THUMBS UP*

applejack

Вече си преправих старата въздушна помпа и тя има щуцерчета за смукателната и нагнетателната страна. Идеята ми е следната смукателната страна връзвам с бутилката от кока-кола а нагнетателната в аквариума... това го правя с цел да имам съвсем малко количество смес в бутилката примерно от порядъка на 0.5 л а останалия обем от бутилката 1.5 л да го ползвам като резервоар за CO2, поради големия обем налягането ще се покачва бавно (поне така предполагам никога не съм забърквал такъв разтвор) и ще е значително по малко от това при бутилка напълнена на 3/4 от обема и...Акумулирания газ чрез помпата ще се нагнетява в аквариума ,поради бавното повишаване на налягането помпата ще работи при относително постоянни налягания при което ще може да се регулира дебита подаван газ, чрез промяна на съпротивлението на нагнетателната страна. Предполагам, че при стандартния метод една от причините да се пълни бутилката  с 1.5 л разтвор е за да се повиши по бързо налягането и да започне подаването на CO2. Докато при това, което аз предлагам дори едно мехурче газ да се отдели помпата ще го засмуче и право в аквариума. При нощен режим просто помпата спира и газа се акумулира до сутринта когато се пуска помпата, идеалния вариант е през деня да се изразходва толкова газ, колкото се е акумулирал през нощта...Абе не знам... просто това ми хрумна като идея може и да бъркам някъде с теорията :)... Но ще пробвам :). Благодаря за коментарите. Отностно реактора идеята ми е следната с една спринцовка да удължа подаващата тръба на филтъра (BLUWAVE05 - Ferplast), да отрежа по подходящ начин щуцера (оттам ще излиза филтрираната и обогатена на CO2 вода) и някъде в началото да забия една игла от спринцовка от която да излизат мехурчетата...

applejack

Ето го и резултата, получих изключително фини мехури, когато филтъра е спрян мога да ги броя в момента са около 1 бр/сек, но струята ги разбива по удивителен начин дори рибите мислят мехурите за храна, на снимката не е излязло добре но все едно от филтъра излизат трохи :), въпреки че вече бутилката е вакуумирана и пука от време на време мисля, че не се е променил броя на мехурите. В момента експериментирам до колко ще се вакуумира бутилката за да знам колко количество разтвор да правя, за да не се напълни помпата, но дори и един малък отвор да направя в бутилката откъдето да влиза малко въздух, няма да е проблем при достатъчно праизводство на CO2.
http://
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV1CcmrJ.jpg&hash=f1b0a76241231ff22374d7800eb771106faa2920
http://

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV1CdKKJ.jpg&hash=7856e20bab526e40c5b16b3ab53d1152f6423a9e

sali

Вчера (около 10 часа сутринта ) си направих системата и го пуснах в 11 литров аквариум (по точно контейнер) сега сутринта гледам че цвета на водата в аквариума е станало почти бяло (системата през ноща също работеше).
Дали 2л система му идва много или вечерта да си спирам системата ?

igenov

За каква система става въпрос - с мая и захар, или с бутилка под налягане?

sali

с мая и захар
: 07.07.2008г 14:02ч
Никой ли не може да ми кажи защо става така.  :-(

Ant0n86

Не знам със сигурност от какво ти е побеляла водата, но 2 литра бутилка определено са много за това аквариумче.

Similar topics (5)

6612

Публикации: 39
Прегледи: 51729

14935

Публикации: 15
Прегледи: 17915

22291

Публикации: 76
Прегледи: 75652

2770

Публикации: 8