• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Кили рибките - противоположността на земноводните

Започната от killiman, 23.11.2005 21:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

killiman

Кили рибките - противоположността на земноводните

Марк Махлин
(превод Васко Гогов)



Кои са земноводните знаят всички, които са изучавали биология в училище. Това са първите гръбначни сухопътни животни на нашата планета. Впрочем, самото название на тази група животни показва, че те са усвоили сушата едва половинчато. И кожата им трябва да бъде влажна (значи трябва вода!), и размножаването им протича във водата.

А става ли така, че някои от животните, които живеят във водата, да се размножават на сушата? Разбира се! Например крокодилите, водните костенурки. Най-яркият пример за такава "обратна" земноводност се явяват морските костенурки. Те напускат водата само веднъж в годината за да снесат яйцата си през някоя лунна нощ в топлия крайбрежен пясък.

А има ли риби живеещи във водата, а размножаващи се на сушата? Май ще се окаже, че това е нелеп въпрос, но.........риби, размножаващи се на сушата все пак съществуват!
В тропическите райони на Африка и Централна Америка има много и най-разнообразни сладководни водоеми. В това число вадички, локви, даже езерца, които със завършването на дъждовния период по-бързо или по-бавно пресъхват. Много обитатели на тези водоеми са се приспособили към този режим: инфузориите образуват цисти, малките ракообразни снасят яйцата си в калта, насекомите просто отлитат към други водоеми, а водните охлюви се заравят дълбоко в тинята. Има даже риби, които нощем пропълзяват по росната трева към реките или прекарват сухия период дълбоко заровени във влажната кал. В пресъхващите езерца тази кал запазва влажността си под сухата горна кора до дъждовния сезон. А какво става в локвичките? Те пресъхват напълно, само прахоляк остава на бившето дъно. Такива водоемчета се наричат ефемерни, т. е. временни, с кратка жизнена фаза.
Но настъпват първите дъждове и те се изпълват със.......стотици красиви рибки! Кислородният режим във водата е великолепен и рибките напълно нормално живеят. Само че, къде бяха през дългите сухи месеци?! Никъде! През това време тях просто ги няма в природата. От къде тогава се взеха след като се напълниха локвите? От хайвера. Що за хайвер е този в сухия прахоляк?! Ето в това се крие удивителната тайна на обитателите на ефемерните водоеми. Тези рибки са едногодишни - живеят три-четири месеца. Излюпват се и скоро загиват. Но за този кратък миг те успяват да пробягат през целия си живот - от раждането си до момента на продължаването на рода. В ефемерните водоеми ефемерни се оказват и рибите. Три месеца живот на първото поколение - девет месеца пауза, три месеца живот на второто поколение - девет месеца пауза......И така нататък. Ежегодно. Безкрайно.

Естествено възниква въпросът: как са се приспособили рибките да преживяват тези дълги паузи.
Не едно десетилетие отне на ихтиолозите изясняването на тази загадка. От самото начало било ясно, че сухата пауза преминава в хайвера. Но какъв необичаен хайвер! Не стига това, че се намира в прахта, по него стъпват не само грациозните антилопи, но и огромните слонове и носорози! И след това - девет месеца консервация!!!
Хайде да проследим заедно жизненият цикъл на самите рибки, а това могат да бъдат някои афиосемиони, нотобранхиуси или други хайверополагащи шаранозъби.

Идва дъжда, локвата е пълна с вода. И след три до пет часа тя вече гъмжи от малки рибки! Обърнете внимание на скороста на растежа им! Както знаем, обикновено от хайвера се излюпват безпомощни личинки. Те висят на растенията, крият се под камъните докато не укрепнат и не усвоят жълтъчното си мехурче. Само след това малките рибки могат да плуват нормално и да се хранят активно. Но това е при другите рибки. А в нашия случай всичко е съвсем иначе. Вече оформените малки като стрели излитат от напоената с вода прах станала дъно на локвата. И веднага започват да преследват всяка подходяща за тях храна.
След два - три месеца те са вече възрастни рибки. Мъжките са ярко окрасени, имат дълги и разкошни плавници и започват да се оглеждат за скромните невидими женски. При това самците трябва да завоюват на територията на локвата своя зона - свой ъгъл от дъното и водното пространство над него. Трябва да я завоюват в борба със съперниците си. Сблъсъците за изясняване на взаимоотношенията следват един след друг, но обикновено без трагични резултати. Побеждава най-силният, с най-разкошните плавници. В това природата е заложила своята целесъобразност; поколението ще бъде по-добро ако е от по-добри родители.

Победеният мъжки свива плавниците си и напуска мястото си. Много бързо победителят намира полагащата му се женска и я отвежда на своята територия. Започва процес на ухажване, в който голяма роля играе не само силата и пищността на плавниците на мъжкия, но и неговата окраска. Брачните танци, перченето, позирането на мъжкия - това не са танци или игра, това са пускови дразнители. Благодарение на тях в женската тече ускорен хормонален процес, подпомагащ бързото узряване на хайвера.

Неколкодневно такова поведение и двойката е готова за хайверене. Сега, приближавайки се странично един до друг, те стремително се спускат с главата надолу, в тинята. Проникват не много дълбоко, но все пак хайверните зрънца се откриват на 35 см под най-горната част на дъното. А имено от повърхността на дънния слой през сухия период вятърът ще вдига прахта, ще я носи надалеч от това място, където отново, почти след година, ще се появи локва.

Втори, трети, десети път се забива двойката в грунта. Накрая, хвърлянето на хайвера е приключило. Рибките изпълниха своите жизнени функции. По-нататък те ще доживеят своя кратък "век" - вяло ще плуват, лошо ще се хранят. Така или иначе ще чакат водоема да пресъхне. А той може да пресъхне след седмица, или след шест седмици - та нали и в тропиците понякога се случват по-дъждовни години. Но когато и да се случи това, все едно, рибките така или иначе са обречени, въпреки че, имат все още неизчерпана жизнена енергия - в аквариумите те живеят по две - три години.
А какво става с хайвера? Както и рибките, бързо живее: бурно вървят процеси на формиране на зародиша, хайверчето усилено диша. От четирите фази на развитие на ембриона три протичат много бързо, без задръжки. И изведнъж стоп!, четвъртата фаза даже и не започва.
Защо?

И това си има своето обяснение. Обикновено при другите риби в завършващата четвърта фаза оформената вече личинка разкъсва хайверната обвивка и излиза във водата. Но къде да излязат "нашите" личинки? Та нали локвата всеки момент ще изсъхне и те ще загинат. И личинките не излизат. Не се излюпват.
А как те разбират, че още им е рано за излюпване? Работата е в това, че химическите качества на водата в края на съществуването на локвата служат като "стартер" за дългата пауза в развитието на хайверното зърно. Тези качества съществено се отличават от качествата на дъждовната вода, която ще напълни локвата в началото на дъждовния сезон. Ето и затова хайверчето чака около него да се запълни със свежа дъждовна вода. Това се явява сигналът за "оживяването" на "консервирания" зародиш. По време на паузата жизнените процеси, в това число и дишането, в хайверчето рязко спадат. С появяването на дъждовната вода тези процеси отново започват бурно. Сам съм наблюдавал как от хайвер, изпратен ми в писмо (то пътува три седмици, преди това хайверът също е бил без вода), след 45 минути от наводняването му започна излюпването на напълно здрави малки рибки.

И все пак най-удивителното нещо при "едногодишните" рибки не е паузата в развитието на хайвера, а самото хайверно зърно. То има особена структура на обвивката и здравина: в експериментални условия издържа натиск до 500 грама. Слон такова хайверче няма да размаже и птица няма да го изкълве от грунта. Работата е там, че на външния си слой хайверчето има лепливи власинки, към които се прилепя прах и ситен пясък, и хайверчето, покрито с плътна коричка, само заприличва на песъчинка.
Но по-интересното се случва още по-нататък. С настъпването на сухия период външната обвивка се разслоява и между здравата пясъчна и вътрешната обвивка се образува херметично балонче. Вътре в него се създава своеобразна водна среда, в която зародишът не зависи от външната среда, в частност и от засушаването.

Можем ли да назовем тази сложна конструкция хайвер? Та подобно устройство със здрава обвивка и влажна вътрешна среда е съвсем нехарактерно за рибите, а по-скоро за яйцата на сухопътните насекоми и влечуги. Намиращи се на еволюционната стълба по-ниско от земноводните, "едногодишните" рибки снасят яйца, които по сложност на конструкцията не отстъпват на яйцата на гущерите. Е, не са ли те тогава противоположността на земноводните?!


Dimitar

Бъркам ли, като си мисля, че има още 1 много съществена разлика между килирибките и земноводните: Нямат си крачета... Или пък използват перките...  :D  :)  :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg92.imageshack.us%2Fimg92%2F9615%2Faqaru20060809183411nn1.th.jpg&hash=b70347d06619c6977ec4f558c7cd8e0b32b58d46

killiman

Цитат на: "Dimitar"Бъркам ли, като си мисля, че има още 1 много съществена разлика между килирибките и земноводните: Нямат си крачета... Или пък използват перките...  :D  :)  :lol:

Ти пък сега....Подробности....И бели дробове си нямат. :D

NO CARRIER

Най сетне ми светна какво са тези прословути кили рибки и защо са толкова интересни. Благодаря за статията, изчетох я на един дъх.  :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Тони

Браво! Хубава статия :bravo
Те си и приличат малко на жаби.  :lol:
Преди имах чифт афиосемиони, виках им жабоци ( заради физиономията им)  дори излюпих и отгледах 5 малки . На този вид хайвера не се слагаше на сухо, но "озря" за около месец....  

"но все пак хайверните зрънца се откриват на 35 см под най-горната част на дъното." Това сериозно ли или е грешка !
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

NikolaV

Браво, Васко! Много хубава статия! :bravo  :bravo

dido

Браво Васко, много е интересна статията. Нищо чудно да запалиш доста хора ако пуснеш още някоя такава :-)

Всъщност любопитно ми е колко е издържлив хайвера на засушаване - т.е. ако миналогодишната локва се наводни не след една, а след две години, има ли шанс да се излюпи хайвера?

miTko

Уникално! И аз я прочетох цялата от раз!
А какво става ако няма засушаване изобщо?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Тони

Цитат на: "miTko"Уникално! И аз я прочетох цялата от раз!
А какво става ако няма засушаване изобщо?
Хайвера се излюпва, като почнат дъждовете. В застояла вода не ще...  :idea:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

miTko

Цитат на: "Тони"
Цитат на: "miTko"Уникално! И аз я прочетох цялата от раз!
А какво става ако няма засушаване изобщо?
Хайвера се излюпва, като почнат дъждовете. В застояла вода не ще...  :idea:
Значи в аквариум трябва да се имитира свежа дъждовна вода, т.е. мека?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Тони

Нещо такова беше. Хайвера като преседи известно време (не си спомням колко точно, но беше доста), се сменя водата и  след малко , рибките се излюпват.  

Когато взех моите афиосемиони, човекът който ми ги продаде, ми обясни и аз си записах на едно листче какво и кога да правя. Не си спомням точно , но си спомням, че ги бях сложил в един 12л аквариум с кладенчов мъх и нищо друго. Нямаше и грунд.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

niky


killiman

ЦитатТе си и приличат малко на жаби.

Да знаеш сега какви килища имам! Ако им гледаш само муцунката въобще няма и да си помислиш, че се рибки....Разположението на очите, формата на устата, дори и шарките по тялото наподобяват жабешките. То горе-долу и размера им е такъв - около 15 см стигат.


Цитат"но все пак хайверните зрънца се откриват на 35 см под най-горната част на дъното." Това сериозно ли или е грешка !

Предполагам, че е сериозно! Все пак проучванията са ги правили ихтиолози. Пък и 35 см не е чак толкова голямо разстояние. Личното ми мнение е, че е напълно възможно. Като гледам типично ануалните ми южноамерикански рибки как се опитват всячески да се заровят колкото се може по-дълбоко в торфа...


ЦитатВсъщност любопитно ми е колко е издържлив хайвера на засушаване - т.е. ако миналогодишната локва се наводни не след една, а след две години, има ли шанс да се излюпи хайвера?

Интересен въпрос, Дидо. Съвсем естествено е да има и такива случаи. Но кили рибките са се приспособили и за този вариант. В група хайверни зрънца никога всички не се развиват с едно и също темпо. Болшинството са готови за излюпване в нормалния за вида срок, но винаги се откриват и т.нар. "почиващи зърна". Точно те са "застраховката" срещу подобна ситуация. Такива зърна могат да преживеят до три години.
На някои видове кили, особено от род Nothobranchius, хайвера може да се развива и в много сух торф. Имал съм чувството, че ако напъхам този торф в някоя цигара ще го изпафкам без проблем. :)


ЦитатА какво става ако няма засушаване изобщо?

Много малък процент от хайвера на ануалните рибки може да се развива и изцяло във вода. Според изследователите - около от 1 на 1000 се излюпва нормална рибка. Експериментирал съм в тази посока - резултатите не са добри...По съвсем различен начин е при видовете със къс инкубационен период. При тях по-добрите резултати се получават при инкубация на хайвера във вода. Но ако се наложи, и те могат да изкарат къс сух период.

etg

Браво, много интересна статия.
На мен обаче ми е интересно как са се застраховали срещу изражданията в поколенията в резултат на близкородственото размножаване или хайвера се пренася по-някакъв начин. В крайна сметка излиза , че десетки поколения на едни и същи рибки се  :censored  hump

killiman

Цитат на: "etg"Браво, много интересна статия.
На мен обаче ми е интересно как са се застраховали срещу изражданията в поколенията в резултат на близкородственото размножаване или хайвера се пренася по-някакъв начин. В крайна сметка излиза , че десетки поколения на едни и същи рибки се  :censored  hump

Има го и този момент. Но то е и за добро. Трябва да се отбележи, че във водоемите не живеят само по 3-4 индивида, а голяма група, която все пак носи сравнително голямо генетично разнообразие.
Изолираността на отделните популации е част от причините за голямото разнообразие на видове кили рибки в природата. (Статия по темата има в последния ни бюлетин).
Но те (популациите) не са изолирани напълно една от друга. Птици газят в калта, полепва им хайвер по краката, отнасят го в друга локва и ето, обмяна на гени. Понякога падат обилни дъждове и рибките преминават от един водоем в друг. Или се получават големи разливи на реките, които свързват отделните популации. И нещо друго. Невъзможно е да не се получават "мутанти" от близкородственото кръстосване. Но както се знае, те трудно оцеляват в природата.

Boby_

Я, кой се е хванал да превежда! :lol:
Добре си се справил, а и статията е интересна.

killiman

Ами както се казва - в кръвта ми е. :D А автора на статията е един от "виновниците" да съм killiman. :wink:

Similar topics (2)

3305

Публикации: 7
Прегледи: 7433

2279

Публикации: 12
Прегледи: 9754