• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Борба с водораслите чрез затъмняване

Започната от Longanlon, 27.08.2004 15:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Редакция 2006 г.: През призмата на опита и прочетеното през последната година от написването на тази статия съм длъжен да кажа, че вече не се чувствам толкова убеден в резултатността на гореописания метод за аквариуми с растения - ако днес имам водораслов проблем в растителния си аквариум, ще се опитам да го реша с други методи, не с този. Оставям статията само като информативна


Борба с водораслите чрез затъмняване



В настоящата статийка ще се постарая да предам собствения си положителен опит в изтреблението на алгите чрез тъмнина, който се гради на унищожаването на най-гадното от гадните аквариумни водорасли – черната брада в собствения ми съд

Както всички знаете, водораслите се развиват перфектно и при липса на някои от необходимите за растенията условия – дори в аквариума да не достигат микроелементи и СО2, дори светлината да не е достатъчна (само за кафявите водорасли това) те растат перфектно, усвоявайки каквото могат от средата. Има два елемента, без които те обаче не могат – нитрати/фосфати и светлина. Растенията, разбира се, също жизнено се нуждаят от тях, както и от преждеспоменатите условия, но за разлика от водораслите те са по-висши форми на живот и макар да не са толкова адаптивни, те са по-издръжливи на някои резки промени.

Именно на тази издръжливост се базира методът на тъмнината. Той е описан в доста сайтове за акваристика, но не му е отделено необходимото внимание.

Неговата същност е да прекратите всякакъв достъп до светлина в аквариума за няколко дни. Ако времето е точно определено растенията ви няма да пострадат, но водораслите няма да оцелеят на такъв геноцид. Това е така, тъй като по време на тъмната фаза на денонощието растенията и водораслите не фотосинтезират, т.е. не произвеждат необходимата за живота им енергия. Растенията обаче имат известни запаси от такава, която им е достатъчна за да не умрат през няколкото дни мрак. Водораслите обаче често се състоят от едва няколко клетки, и нямат капацитета за подобно нещо.

Нека кажа още от сега, че ако отглеждате някои капризни към светлината видове като някои редки Ехинодоруси например, също Кабомба и др., трябва да знаете, че затъмнението се отразява на тяхното развитие доста негативно. Освен това докато светлина липсва, растенията не отделят кислород, а СО2, така, че подаването на въглероден диоксид трябва да се преустанови за периода.

А сега на същината, която е много кратка всъщност: ако сте решили да требите алгите с тъмнина, трябва да ограничите достъпа на светлина до аквариума, както и да ограничите количеството на нитрати и фосфати във водата. Това се прави чрез затъмняване на стаята или увиване на одеало около аквариума и с редовни смени на част от водата. Според някои автори, пълното затъмнение не е необходимо – достатъчно е да пуснете щорите на прозореца си, без да пускате аквариумното или стайното осветление. Според други пък абсолютно никаква светлина не бива да прониква в аквариума.

Аз съм привърженик на първия метод, който прилагам в продължение на 4-5 дни, като правя през ден смяна на 1/5 от водата. Единственият недостатък, който забелязах е изкривяването на растенията по посока на минималната светлина от прозореца, но това се оправя за няколко дни нормална осветеност после. През това време не бива да храните рибите си – те няма да изядат храната, тъй като само сомчетата се хранят на тъмно, а тя ще се разложи и замърси водата.

След прилагане на метода, черната брада в моя аквариум, която неуспешно се опитвах до сега да унищожа с различни методи изчезна напълно. Направо не можах да повярвам – нали тя е напастта за акваристите...

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

VassetZ

Браво пич.  :D
напастта трябва да бъде унищожена!!! :evil:

VassetZ

Добре де, тоя метод действа ли в крайна сметка?!?
Защо някои го  отричат, а други не?

Boby_

Със сигурност действа. Но мога да ти кажа лесно защо някои го отричат. Поради две основни причини. Нека допуснем, че си говорим за аквариум, обрасъл доста сериозно с водорасли (някакви). Когато умрат, те не изчезват, а започват да се разлагат, като бактериите ги превръщат в ... хранителни вещества за следващ бум на водораслите, които неминуемо ще се появят съвсем скоро след пускането на светлината. Втората причина всъщност е развитие на първата - за да имаме онзи сериозно обрасъл аквариум, трябва да имаме и причина за това. Спирането на светлината не премахва причината. Това е все едно да лекуваш туберкулоза със сироп за кашлица - може да намалиш симптомите, но причината няма да изчезне.
Този метод може да се прилага с успех при водорасли, които няма да се появят след това, а именно прословутата и крайно упорита черна брада, за която говори Longanlon.

miTko

Ако не сте виждали този сайт http://www.greenstouch.com/gallery.htm на Jay Luto, освен че има
какво да се види обърнете внимание  на тази снимка:
http://www.greenstouch.com/images/gallery_fish/Paracheirodon%20Axelrodi.jpg
Това по листата не е ли черна брада? Май не е трагедия и големите майстори не се вживяват толкова от нея... :(
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

ivo

Този метод за ликвидиране на черната брада - чрез затъмняване, изпробван ли е т.е. дали наистина е ефективен.
Защото сериозно смятам да си преинсталирам целия аквариум заради черната брада. Тези водорасли може и да не пречат, но определено са грозна картинка.

Boby_

Цитат на: "ivo"Този метод за ликвидиране на черната брада - чрез затъмняване, изпробван ли е т.е. дали наистина е ефективен.
Защото сериозно смятам да си преинсталирам целия аквариум заради черната брада. Тези водорасли може и да не пречат, но определено са грозна картинка.

Да, не са красиви. И аз в момента съм се обзавел с тях и се чудя кога ще ми писне и ще дезинфекцирам всичко.  :lol:

ivo

Аз точно това мисля да направя в скоро време - до месец може би.
Лошото в случая е, че няма никаква гаранция за ново появяване на черната брада... Не ми се иска да се разочаровам, особено след всичкия труд, който ще вложа.

Boby_

Цитат на: "ivo"Аз точно това мисля да направя в скоро време - до месец може би.
Лошото в случая е, че няма никаква гаранция за ново появяване на черната брада... Не ми се иска да се разочаровам, особено след всичкия труд, който ще вложа.

Мдам, гаранция никой не може да ти даде.

ivo

Така или иначе това, което съм решил, ще го направя. От мен работата, а искренно се надявам Longanlon да се окаже прав. Ще пробвам и неговия метод. :?
Надявам се да съм  :D  :D  :D накрая.

Longanlon

методът със затъмняването, също както и този с белината, е много рисков и никак не го препоръчвам, освен при критични ситуации.

освен това, затъмняването няма да премахне условията за развитие на водораслите и ако вие не вземете мерки в тази насока след пускане на осветлението нещата много бързо ще се върнат както са били, че и по-зле.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Цитат на: "Longanlon"...освен това, затъмняването няма да премахне условията за развитие на водораслите и ако вие не вземете мерки в тази насока след пускане на осветлението нещата много бързо ще се върнат както са били, че и по-зле.

Longanlon е прав за това.

След затъмнение на растенията им трябва поне 1 седмица докато влязат в час. На водораслите - 1-2 дена. Демек поне 5 дена гадините ще се вихрят без конкуренция в аквариума и нещата определено могат да станат доста по-зле.

miTko

Дидо е прав, веднъж след затъмняване анубиаса ми изглеждаше като осланен!А това беше само за няколко дена! Е имаше и други фактори, все пак беше на друго място, не в аквариума, където беше свикнал.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

мисля че брадата на Лонганлон е изчезнала по някаква друга причина,а не от затъмняване.
затъмняването изобщо не бърка брадата а напратив отслабва растението и съвсем затруднява премахването на напаста.
изобщо за брадата важният фактор е хранителни вещества а не светлина.
а това горе на снимката на анубиаса е ксенококус но тъмно зелен,и тои не се лекува особено успешно със затъмняване,но при анубиасите за съжаление обикновенно си е комплект.все пак се е получил от силна светлина ,като гледам добре вървящата лудвигия аркуата до него- двете растения са несъвместими като светови изисквания.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (3)

1406

Публикации: 2
Прегледи: 6806

1378

Публикации: 18
Прегледи: 12005

1428

Публикации: 4
Прегледи: 7178