• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

ТРИТОН

Започната от Mario, 06.12.2004 16:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Mario

06.12.2004 16:16 Last Edit: 18.12.2011 18:04 by Георги
"Среща се предимно в чисти и бистри води, но обитава и застояли. Широко разпространен вид за страната (до 1400 м. надморска височина).
  Обикновеният тритон има светъл жълто-кафяв или сиво-кафяв гръб с тъмни петна.
  Коремът е жълт с големи тъмни петна, а на главата има пет надлъжни червени ивици. През брачния период у мъжкия израства гръбен плавник, който се слива с опашния. На дължина достига 6-8 см.
  Размножителния му период е през май. Снася яйцата си по подводни растения и ги подрежда във формата на броеница. Храни се предимно с насекоми, червеи и др."

Веднъж отглеждах два тритона в аквариума с риби :) на рибите нищо им нямаше! Проблема беше ,че гущерите излязоха през ноща от аквариума и умряха на около два метра от него  :cry:  (отглеждах ги два месеца )
Според вас подходящи ли са за отглеждане ?

Според мен стават :)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.zooclub.ru%2Famfib%2Fimages%2F97.jpg&hash=fc8e39fd29b0937459623047616e4191c8bd24d6

Boby_

Само за сведение - тритоните не са гущери, а земноводни. Гущерите са влечуги. Не е зле човек да прави разликата все пак - тя не е никак малка.  :wink:

Mario

Цитат на: "Boby_"Само за сведение - тритоните не са гущери, а земноводни. Гущерите са влечуги. Не е зле човек да прави разликата все пак - тя не е никак малка.  :wink:

Извинявам се! Не бях много сигурен  :oops:

Radi

Не ти стигат сиамските косатки, тритони ще си взимаш :) След месец и някоя друга патица може да си купиш та езерото да е пълно на пролет :) Между другото Марио аре утре да ходим до Интер Зоо, че не ми се чака до сряда.

Boby_

:lol: Сега по темата - според мен не са много подходящи за отглеждане в аквариум, поне не и заедно с рибките - имат по-различни изисквания към температурата, на всичко отгоре спят зимен сън. Като дете и аз съм хващал и съм се пробвал да отгелждам, но без особен успех. Сигурно е възможно, но трябва някой с личен опит да ти даде повече инфо.

Mario

ХАХАХАХ ами така е гледам да разнообразя аквариума :)

Ще ходим споко  :wink:

miTko

Наистина предпочитат по-хладна вода, макар че и на топла(като в троп. аквариум) биха устискали за кратко.Поне тези от нашите водоеми.То тогава и нашенски жаби щеше да можеш да гледаш в аквариума.
Някоя по-едра риба може да ги употреби за храна, освен ако...Не си спомням какви защитни механизми имаха тия гадинки. :?
Разни мои АКВАРИУМИ 

NikolaV

И аз да дам малко некомпетентно мнение...
Една приятелка гледа тритони заедно с нек'ви рибета. Имала и макроподи, които им изпапали очите.  Иначе май са и още живи...
Някой знае ли, трабва ли му и малко суша на това чудо?
А, за жабите... То не звучи лошо, но ако нещо почне и да квака в стаята, на жена ми ще и дойде малко много :-)

Radi

Според мен ако се гледат тритони в аквариум той трябва да е доста голям(150 най-малко), второ тритона е земноводно, та както терариумите за костенурките така и в аквариума дето ще се гледа тритон трябва да има възвишения за да излиза изцяло на "сушата".  Напоследък започнаха много нестандартни животинки да бъдат в дискусиите дали да ги гледаме с останалите риби-тритони, скаридки...и т.н. :) Няма лошо!

Vlado

И още нещо, което според мен е важно да се знае. Тритоните са защитени видове и тяхното улавяме, убиване, отглеждане се наказва.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Mario

Цитат на: "Vlado"И още нещо, което според мен е важно да се знае. Тритоните са защитени видове и тяхното улавяме, убиване, отглеждане се наказва.

E мойта цел е да си хвана двечки и да ги развъдя за да не изчезват  :D  :D  :D

По принцип наблюденията от двумесечния ми опит с тритоните е ,че са миролюбиви, доста мързеливи, обичат да стоят най-много на повърхността на водата дишайки кислород и най-вече обожават да си похапват дребна вива храна. От страна на рибите, понеже не гледах хищтни риби нямаше никакви проблеми ! Вярно е, че естествената им температура на живеене е средно от 2-3 до 24 градуса. Огромната разлика в температурата е заради смяната на сезоните  :wink:

Radi

Мммм определено Владо е прав, че тритоните са от застрашен вид в България и не само. Така, че по-добре си останат във собствените си води, а не да ги мориме в някой аквариум.

Longanlon

освен гореизброените, тритоните имат и други недостатъци като домашни любимци - не знам колко големи са тези, които възнамеряваш да гледаш, но те стигат до около 20 см (хващал съм такъв) и повече, и при условие че са хищници да ги държиш заедно с риби не е твърде препоръчително. ако пък рибите ти са по-големи и агресивни, т.е. напълно способни да употребят тритона не по предназначението, което ти си му замислил, неговият защитен механизъм да отделя от кожата си отровна течност при опасност може сериозно да навреди не само на нападналата го риба, но и на всички останалив аквариума.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Mario

Да големички са ;)  ,но съм гледал два тритона при други риби и нямаше никакви единоборства по между им  :)  Проблема беше,че самите тритони не им понася много дълго време топлата вода. Както спомена по горе Boby_ те се нуждаят от зимен сън. А зимния сън го започват, когато температурата на водата започва да пада. А в аквариума такива екстри няма  :roll:

Radi

Пеха стига с тия тритони бе  :D  Са вече знам какво да ти зема за Коледа-една игуана, ок :?:  :-)))