• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.06.2024 03:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Калихти - общи въпроси

Започната от bobbyboy00, 04.05.2008 17:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bobbyboy00

04.05.2008 17:12 Last Edit: 11.12.2013 14:02 by Desmoria
възможно ли е сомовете ми Калихт,на около 2 год.да ми изядат хелерите и молинезиите на около 1 месец,ако ги смеся или да почакам за по сигурно?

bobbyboy00

ок,ще изчакам или ще ги махна.

blagoy

Ако младите рибки са достатъчно големи, че да не могат сомовете да ги погълнат, може да ги пуснеш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs118.photobucket.com%2Falbums%2Fo91%2Ffisherman__2007%2FAkva%2Fth_r006a-1.jpg&hash=15041450eb78136ccea645b645f2993ca57c3ba3
70l, 2x18W

Nedospivko

на работа гледаме рибки и имаме 3 сома на около 2 години (около 12-13см са) в общ аквариум са с живораждащи( главно молинезийки)  до сега сме нямали проблеми ,нито ги гонят нито им обръщат внимание :) лежът си кротко на дъното и от време на време скачат до повърхноста да си поемат въздух :) кротки са като пиленца

siGma

момчета явно никой от вас не си е направил труда да загаси лампата и да погледа КАЛИХТ :) това са най кръвожадните сомове след фусилиус, с малката разлика че са по големи, калихта е нощна риба хишник , а за две години с тубифекс и 100 литра аквариум ако ще и 200 рибки да са вътре тези сомове могат да издат и обикновен вълнист папагал......... ако някой се интересува от размножаването му да попита

Violeta

Хахаха! Много оригинално! Отдавна се каня да набутам пернатия в аквариума, но не знаех, че ще става на храна за сома!
Майтапът настрана, той (сомът) вече е поне 2-годишен, живее заедно с гупи и ако пропусна да извадя поредното младо поколение дори има по няколко оцелели. Да прибавя ли, че аквариумът е 30-литров?
Би ли могъл да ми кажеш една риба, която да не е хищник? Само една...
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

zambo

   *spam   "Сладководната акула вегетарианец "
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

siGma

Цитат на: Violeta - 28.05.2008 11:38
Хахаха! Много оригинално! Отдавна се каня да набутам пернатия в аквариума, но не знаех, че ще става на храна за сома!
Майтапът настрана, той (сомът) вече е поне 2-годишен, живее заедно с гупи и ако пропусна да извадя поредното младо поколение дори има по няколко оцелели. Да прибавя ли, че аквариумът е 30-литров?
Би ли могъл да ми кажеш една риба, която да не е хищник? Само една...

гупи, неон, повечето стадни, стиклени сомчета, молинезия, хелер, и най-уважаваните от мен щото ядат алгите плати... за друго масово разпространено не се сещам в момента :)

Violeta

Мда. Това, че си "закусват" собственото поколение, сигурно означава, че не са хищни. Или че поколението им фотосинтезира... вероятно  :-D
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Kochev

Колеги степента на хишничество на сомовете е в съответствие с какво се хранят. Както казахте по-горе в 100л аквариум ако го храниш с тубифекс полудява. В предишния ми аквариум ги хранех с жива храна и като станаха 10-11 см хвърлих 4см хлебарка. Нямате на идея какво меле стана.... след 2 мин имаше само парчета от кората на хлебарката.

acho

Имам такъв сом и е около 18 см..Гледам при него гупи и молинезии и не виждам да има проблем,дори и че живородките са на около месец,два.Така че пробвай  и ги пусни при сома.

Лично мое мнение.

Valadorn

Привет
в един от аквариумите си имам 2 калихта по 15 сантиметра .. не съм сигурен за поля им но се държат по различен начин .. докато единия е по мързелив и не се движи толкова .. другия напоследък изготвя някаква гъста бяла пяна в единия край на аквариума .
Това нормално ли е защото не успях да намеря инфо?
Има ли лесен начин за определяне на пола ?
И тъй като са в общ аквариум ако се готвят за размножаване да ги местя ли или да не ги барам ?

devil111

23.07.2010 18:37 #12 Last Edit: 23.07.2010 19:27 by AbaddoN
местиш ги веднага в друг аквариум аз моите ги размножавам в 30 литра но ако имаш по голям още по добре
взимаш парче стиропор, по голямо го пускаш в аквариума заедно с двете риби, пълниш вода 3 пръста под ръба  и спираш аерацията за да се избегне движение на водата, за да се оплоди  хайвера.След като приключи хвърлянето на хайвера мъжкия ще започне да охранява и ще нахапе женската, но ако не си вадил до сега с тоя чифт, по добре махай и 2-те след като свърши хвърлянето и оплождането на хайвера.След това можеш да пуснеш аератор. След няколко дни се излюпват, храниш с артемия или микрочервей.
Пола се различава по перките най лесно мъжкия, има големи гръдни перки и големи костни плочки на корема, а женксата къси гръдни перки и малки плочки на корема и на мъжкия перките са грапави като шкурка :)
Всеки луд с номера си.....

usmy1

Здравей, Мия . Имам вече малки калихтчета  Ехааа , но пак имам малък пролем.Излюпих ги по странен начин , като извадих тарелката в малък аквариум с обилна аерация , както при скалариителПървия път се получи , но следващите два пъти нищо не стана.Последния път ,  се опитах да ги излюпя по класическия начин - като оставих само мъжкия да люпи хайвера и тук идва проблема Не знам.
   При изваждането на женската , мъжкият започна яростно да блъска гнездото и до вечерта нямаше хайвер нито в гнездото , нито по дъното на аквариума. Маам си главътъ у стенътъ
     Дайте ми някаква идея за следващия път.

usmy1

 :'(
никои ли ниама да ми пише за този проблем
моля помогнете :'(

mitko464

В момента аз правя експеримент с 2 бети. Имам подобен на твоят случай - откакто извадих женската, мъжкия просто направи всичко на мармалад. Сега съм намислил след като си свършат работата, да не оставям мъжкия сам, а просто да отделя женската в същия аквариум (в една прозрачна, надупчена  кофичка от сладолед). Ще видя дали ще проработи. Знам, че тук не е мястото да споменавам бетите си, но просто давам идея :) Успех!

Nikiengi

Когато извади женската бета беше ли сигурен, че са приключили с хвърлянето на хайвера! Може да си ги прекъснал и за това да е постъпил така. Винаги съм вадил женските, защото мъжкия може да я убие, в твоя случай пак да разбърка всичко. Анциструсите са друга работа. Те са по-грижовни като двойка, виждал съм една 2 седмици след едното гнездо, да хвърлят хайвер в друга делва в същия аквариум и за едните се грижи мъжкия, а за другите - женската. Природа, какво да ги правиш, всяка двойка се подчинява на общи правила, но и си създава свои собствени  =-O.

mitko464

Да, сигурн съм, че не съм ги прекъсвал ;) Оставих ги около 2 часа заедно след като всичко приключи, това ми коства половината от плавниците на женската бета :( А и по-всичко личеше, че мъжкия вече пази и не иска нищо общо с жена си ^^

usmy1

ок
ама мен ме инрересуват калихтите
немога да излюпя хаивера :-(

mitko464

Цитат на: usmy1 - 04.07.2011 12:56
ок
ама мен ме инрересуват калихтите
немога да излюпя хаивера :-(
Следващият път пробвай да отделиш женската в същия аквариум, тогава мисля, че мъжкия няма да има време да "маа" понеже тя достатъчно ще го притеснява с присъствието си ;)
Може и да не съм прав, само давам идея

Виктор

имам 2 калихта  дали могат да ми изядат новородени гупи плс кажете ми
:)

Nikiengi

Цитат на: Виктор - 22.01.2012 22:15
имам 2 калихта  дали могат да ми изядат новородени гупи плс кажете ми

Не само ще ги изядат, но и ще се облизват! Пускал съм им цяла муха и в първия момент, в който я забележат - изчезва!  :-)

Виктор

ок мс много ми помогна иначе 50-60 бебета щяха да заминат
:)

diso

На мен така ми заминаха 20-на. За две нощи. Интересното е, че през деня сякаш "не ги забелязваше".

Гледах ги, четох профилите... и не забелязах друга разлика, освен основния цвят. Има ли друга?

enterprise

Аквариума ми е 250 литра.В него плуват 2 птеригоплихта малки,4 неона,3 боции клоун ,една бета,един рафаелов  -тракащ  сом и 4 калихти...последните  ги взех ,защото уж са спокойни   представители на сомови..изключителни риби са ,но са привидно спокойни,вече са 5-6 сантиметрови,успяха да изядат 6 неона,около 10  двумесечни хелери,убиха 2 хелера ,2  гупи,1  женска бета....само рафаеловия сом е по-голям от тях,но напоследък  тормозят и него,боциите  не могат да  ги докопат....няколко пъти светвах през нощите лампата внезапно и виждам  как   калихтите и четирите лежат  върху  хелера и буквално го кълват....напоследък    ловуват заедно групово и така през деня  убиха неон,легнаха върху трупа,убиват големите риби заедно,затова успяват...имам лошото предчувствие за  аквариума,че ще  останат само те....и лошото предчувстие за тях,че скоро ще плуват в язовир тракиец...днес  цял   ден   тормозеха рафаеловия  сом...аквариума не е пренаселен ,проблемите почнаха  според мен като почнах да  ги храня два пъти седмично със  замразен хирономус,но и преди това си бяха агресивни,но не толкова....да не са уплашени ,за да правят така -боциите са ми навряни под един камък и не излизат с дни....да не  би някой параметър на водата  да ги прави такива,абсолютни вандали са...човек с много по-голям опит от мен сподели,че  и той е попадал на  такива дефектни партиди-сега  си гледа 3 калихта 12 сантиметрови.... :-D  има ли начин да  стане  тази агресия по-малка?

Деян

Предполагам ако ги държиш постоянно сити, но това ще стане трудно. Абе лично тези които съм имал са си мършояди и хищници...  :-(

Асен Евгениев

Цитат на: enterprise - 12.04.2013 22:05
вече са 5-6 сантиметрови,успяха да изядат 6 неона,около 10  двумесечни хелери,убиха 2 хелера ,2  гупи,1  женска бета....
По-скоро рибите ти измират, след което ги налазват сомчетата.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

ido

Аз пък да си призная калихта ми е любимата риба.Точно заради това, че са супер енергични.На всичкото отгоре са и много издръжливи.В стария ми аквариум гледах към 5 години калихтчета.Имал съм случай, когато всички други рибки са ми измирали и само те са оставали.
Сега пак съм си взел два.Но и аз мисля, че не ядат рибите докато са живи.Даже не ми е правило впечатление да са агресивни.

Цитат на: enterprise - 12.04.2013 22:05
....няколко пъти светвах през нощите лампата внезапно...

Представям си как престъпаш тихо-тихо на пръсти към аквариума...и изведнъж РЯЗКО светваш лампата!!!   :-D

Деян

Само да добавим, че в масовия случай хората си гледат хоплостернуми, не калихти.  :-)

enterprise

за жалост не успях да ги снимам-калихти плуват в ромбоидна формация,калихти в група =-O,вече нямам неони :'(,не искам да ги подарявам,защото са готини,те не са виновни животинчетата-просто общия им размер е голям и властват...днес обаче им подготвих изненада-почти 15 сантиметров техен събрат,който си щъка миролюбиво в аквариума...нов шеф -идеята ми е да се стреснат и да не се опитват да завземат аквариума ....големия го взех назаем от един приятел -както си ги зяпаме след половин час  веднага опитаха атака,и нъцки-дебелака е в пъти по тежък от тях ...после легнаха на дъното и даже не се опитват да хванат бавната мъжка бета...лежат и гледат бих казал объркано :-D да видим идеята ми дали е добра....

vankata1205

Имам 2 калихта . Единият е 5 см  а другия 2.5 см .  От вчера са в отделен аквариум . Искам да попитам с какво мога да ги храня ?  Преместени са отделно , защото бяха нахапани по гръбните перки !! Сипах им чернодробна , но не искат да я ядат !  Ако може някой да ми помогне ?

Благодаря предварително !!  :-) :-) 

Marto99_mz

Не ги храни с чернодробна, по-добре си купи храна на някоя доказана марка като Sera,Tetra или JBL. :-)

vankata1205


germanteam

Здравейте, доколкото разбрах калихтитите могат да хапнат нещо живо, може и да пропуснат. Но все пак да питам, за да се успокоя или притесня - сутринта намерих една гупа (женска) умряла, нямаше видими белези нито рани, може ли калихта нещо да й е направил или някоя друга риба - 2 женски и един мъжки хелер, калихта и 1 анциструс, 2 женски и 2 мъжки гупи (вече), 3 даниота ; 37 литра е аквариума, ако има значение.
Мерси!

zambo

Здравей ,
едва ли някой ще ти даде точен отговор , дали има пръст в смъртта на рибката ти калихта , при положение , че няма рани .  За мен е малко вероятно , той да е причината . 
Този аквариум е малък за него . Калихтите стават доста едрички .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

germanteam

Цитат на: zambo - 17.02.2014 14:09
Здравей ,
едва ли някой ще ти даде точен отговор , дали има пръст в смъртта на рибката ти калихта , при положение , че няма рани .  За мен е малко вероятно , той да е причината . 
Този аквариум е малък за него . Калихтите стават доста едрички .

Благодаря ти! Ами като наедрее ще го продам, подаря или разменя. Той е още малък, не мога да преценя колко сантиметра, но си мисля, че е млад.

Асен Евгениев

Цитат на: germanteam - 17.02.2014 13:52
намерих една гупа умряла, нямаше видими белези нито рани, може ли калихта нещо да й е направил или някоя друга риба
Ти сам си разбрал, че гупите ти са болни, няма защо да търсиш причината за смъртта в
другите риби.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

naskoplovdiv

Може ли Калихт да живее в аквариум без помпичка?

Асен Евгениев

Ако визираш помпичка за въздух, може.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Костадин

Здравейте.Имам въпрос относно калихтите ми.От няколко дена единия се крие постоянно и не е активен както преди.Преди малко реших да го поогледам и забелязах , че голяма част от гръбната му перка липсва.Възможно ли е  другият калихт да му я е отгризал.Аквариума ми е 25л. и има още златна рибка,два сини неона и един червен неон.

Goldy

31.01.2021 22:04 #40 Last Edit: 01.02.2021 17:03 by Георги Reason: Дублиране на текста
Здравейте! Имам огромен калихт около 13 см. Едни хора спряха отглеждането на рибки и калихта щеше да замине в реката...
Имам го от вчера, но в аквариума имам и златна рибка, малко по-мъничка от калихта. Забелязвам как отвреме на време тя плува по него или той по нея и се притеснявам да не и навреди...
Ако някой го желае бих го разменила за някоя декорация, просто не искам да бъде изхвърлен.

https://i.postimg.cc/y3JntmRg/IMG-dd8bd792810cb5d5115b651114c50b42-V.jpg

Какъв пол е?

Similar topics (5)

6143

Публикации: 78
Прегледи: 47516

36961

Публикации: 46
Прегледи: 20418

1045

Публикации: 55
Прегледи: 59780