• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 20:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Размножаване на Анциструси

Започната от Стамен, 20.06.2005 13:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

ЦитатПонеже получих лично съобщение с молба да дам рецептата, а се оказа, че си говорим за нея, но в този форум никой не я е пускал досега, ето я и нея:
Взимате половин кило риба с минимум мазнини (в никой случай да не е скумрия или паламуд, ами да е някаква бяла и много чиста риба - макроронус съм ползвал с успех), почиствате кожата и костите - да остане само съвсем бяло чисто месо. След това накълцвате рибата на ситно (зависи от това за какви рибки е - ако е за бебета, можете и да я пасирате). Слагате 5-6 скилидки чесън (това е доза за лечение, за нормално хранене и профилактика е 3-4), счукани много добре предварително. Чесънът трябва да е на кашица - да няма цели парченца. След това омесвате много добре рибата с чесъна. Ако месото не е сочно и чесънът не може да се разбърка добре, можете да капнете и малко вода. Като смесите всичко добре, разтилате го колкото може по-тънко (като кора за баница - за да можете да чупите после от него) и го пъхаш за няколко часа във фризера, след което е готово за употреба. Чупите парченце, размразявате и храните с него, като съхранявате осттъка във фризер.
Имайте предвид обаче, че не съм сигурен, че ще помогне срещу паразити. На мен ми помага за прочистване на рибките - малавийците имат много дълга храносмилателна система и често страдат от запек. Това съвсем сериозно.  Чесънът ги "отваря" много хубаво - започват да "точат" едни лайна, не е за приказване...  :lol:
ДА не забравя да добавя, че това не може и не трябва да е основна храна - не е добре да се дава повече от 2-3 пъти седмично. При лечение може и по-често, но го правете на собствен риск.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

joro_123456

Цитат на: NO CARRIER - 18.03.2012 12:40

Мерси много ето това ни трябваше.  *THUMBS UP* Остава да разберем как да ги избегнем  *ROFL*

gogikz

Случайно някой да знае дали малките анцитросчета си сменят цвета когато се излюпят понеже имам чувството че всичките които ги имаг бели сега са станали черни или просто не ги виждам в аквариума тъй като имам баща черен и три женски едната от които е златна.И се чудя дали просто не са се скрили някъде или пък в ранния си стадий на развитие са били прозрачно златни.

TiratroN

Цитат на: yasen_vn - 11.03.2012 18:49
Аз отделям таткото с хайвера или малките, като видя, че са се излюпили, в 20л аквариум с гъба. Там вече като излязат ги храня с таблетки или зеленчуци, а последния път направих следното за проба:
Сварих по едно парче черен дроб и сърце, пасирах ги и ги замразих на порциики във формите на шоколадови бонбони. От една седмица ги храня с парче от тази смес и нещо зеленчуково. Слагам им по 1-2 пъти на ден да имат обилно. Вода сменям поне 1 път в седмицата и при необходимост. Слава Богу до сега жертви несъм имал в предишните поколения. Сега ще видя как ще им се отрази месото.
Някой хранил ли е анциструси с месна храна по продължително? Поправете ме ако греша.
Хранил съм с тубифекс и нищо друго седмици наред. Слагам дневната им доза в една вертикална пластмасова прозрачна тръба надупчена отстрани и залепена за стъклото с вакуумче в аквариума и там стои жив цял ден.Рибите чоплят от него, а Анциструсите като се лепнат там и няма мърдане.
Хвърляха хайвер като съдрани. Трихогастерите също.

gogikz

За мой пълен ужас намерих къде са се скрили белите анцитросчета.Вчера си чистих вътрешния филтър и като го отворих вътре се бяха напъхали около 30 броя.Имаше 5 умрели другите благополучно ги върнах в аквариума.Сега дерта ми е че не мога да върна филтъра щото пак там ще се напъхат.

Асен Евгениев

Какви са тези филтри, дето се пълнят с риба? В моите филтри нищо не влиза.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

gogikz

Филтъра си е най-обикновен на Aquel el fan 3 май беше за аквариуми до 150л.Вдигнал съм го на високо,за да не опира в дъното и да не се чекнат рибоците по него и пак са се напъхали в него.Сега съм го махнал ще изчакам да пораснат че да не се пъхат през дупките и пак ще го сложа.

valnata

Аз започнах да храня малките основно с попарен спанак. Не цапа водата и сякаш повече му се кефят. От време на време им пускам по малко спирулина.


mupk0

Аз имам въпрос...доста спешен.През 2 седмици се прибирам в Стара Загора при аквариума и през това време майка и татко хранят рибите.Забелязох странно поведение на бащата и какво да видя в пещерата...пълно с бебета анцитруси.Как да ги отделя или какво да направя,защото на вид иразмер са 5-6мм,та дори и повече и бащата стой нон стоп а в аквариума има 1 женска бета и трихогастери....

Dakata85

Един път хвърлили хайвер ще имаш още. Не ги отделяй на принципа на естественият подбор. Това за мен е най-лесният и добър начин.

mupk0

То няма и как да ги отделя вече...прави ми впечатление,че носи таблетките от Tetra Waffer вътре в пещерата и ги дроби,а малките ядът :) Което ме успокоява малко или много.А с водата сега какво да направя...мисля да сменя 20 вместо 30л,а ми предстоеше и смяна на активният въглен....него да го сменям ли или да оставя старият още 2 седмиц ?

zambo

Активния въглен въобще го премахни . Той не ти трябва . Относно смяната на вода - малки количества , но по -често .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Harry1976

Да разкажа и аз своята доста странна история. Гледам един мъжки златен анциструс, или като може би е по-правилно анциструс-албинос от 2009 година. За втория ми аквариум през 2010 моят брат ми подари и една двойки звездни анциструси. Пуснах единия при албиноса, а другия (предполагах че е мъжкия) пуснах сам в по-малкия аквариум. Наблюдавах как албиносът тероризира звездния и в крайна сметка реших, че или е млад мъжки, или има някакъв друг проблем и размених двата звездни анциструса. Мъжкият-звезден, въпреки че е много по-малък, се оказа по-боен и започна битка-игра с албиноса, като в крайна сметка се понасяха по-добре заедно. Тъй като използвах сомчетата за прахосмукачки, нямах намерение да ги размножавам и не съм поставял делвички или други подобни укрития, които да ги стимулират за размножаване. Изненадаха ме в понеделник сутринта (02 април), когато открих жълт грозд хайверни зърна с големината на рибено масло на задното стъкло точно между филтъра и нагревателя. Част от него беше върху "лепките" на нагревателя. Албиносът беше там от няколко дни, но не обърнах внимание на факта, че не се храни и не слиза. В крайна сметка се оказа, че звездният мъжки е женска, защото във вторник (03 април) се излюпиха десетина мъници. Не можех да не се удивя на майката-природа. За мен е пълна загадка как е успял албиносът да закара звездната женска на задното стъкло, да хвърлят и да свършат всичко както трябва! Това е факт, защото се излюпиха всичките зрънца. Не бяха никак много, което си обяснявам със скромните около 5-6 сантиметра на женската. Та сега ще изчакам още ден-два да им спаднат жълтъчетата и ще ги местя в аквариумче само за тях. Чудя се и какви ще са на цвят, тъй като бащата е албинос, а майката - звездна. Информирах се, че се познават по очите, но са още твърде малки. Очаквам може би повече или всички да са звездни, защото албиносите носят рецисиви по принцип. Но ще видим. Някой ако има опит, моля да сподели. И да изкажа възхищението си от цялата тема и многото полезен материал в нея!  *BRAVO*
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Caxapa

Поздравления за рибиките и стискам палци да успееш да изхраниш и порастиш всички мъници! И да не забравиш да ни информираш с подробен снимков материал  за малките какъв модел са излезли!

Harry1976

Здравейте отново, приятели.  *DRINK*
Днес преместих дребосъчетата в аквариумче само за тях. Преброих 15 юначета. Малки са още, но доколкото виждам, всичките ще станат звездни и май няма да има нито едно албиносче. Да са живи и здрави, каквито и да станат.  *DRINK* Няколко от тях щъкат из аквариума, а останалите с по-големите мехурчета си стоят в ъгъла и се пререждат от време на време. Всички изглеждат жизнени и здрави. Около 7-8мм са дълги. Правя първи опити за захранване със спирулина на таблетки. Това е засега.  ;-)
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Similar topics (5)

11956

Публикации: 22
Прегледи: 13578

10720

Публикации: 64
Прегледи: 22017

12633

Публикации: 34
Прегледи: 30158

1194

Публикации: 255
Прегледи: 100854

56361

Публикации: 6
Прегледи: 4363