• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

13.07.2025 21:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Анциструси - общи въпроси

Започната от веско, 26.11.2004 09:53

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

eraser

Тая сутрин ставам и  *banan*.Продлема е че укритието е една тръба разрязана на половина,така че дъното на тръбата е дъното на аквариума. И те са хвърлили хайвера на дъното на аквариума под тръбата. Как да го отеля ва по голям съд ( щото те са в 12 литра) . Страх ме е да бъркам да не го повредят нещо??? Кво да ги права

zambo

Не прави нищо . Само ще навредиш .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

eraser

NO CARRIER

Ако са при астронотусите, изчакай да се излюпят, и веднага след това ги отдели в съд със същата вода и температура.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

eraser

Не са при астронотусите. В един 12 литров ги сложих уж само да се опознаят а те... Утре ще купа един 30-40 литра. Като се излюпят ще ги разделя във 30 литровия и по мало в двата 10 литрови. Мога ли направо със замразена артемия да захранвам или ще им е едра?

NO CARRIER

Вземи им таблетки за дънни риби. Сега можеш да отделиш майката, а като проплуват - и бащата. Но може тогава и двамата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

eraser

Аз мисля да оставя мама  и татко в малкия, а бебетата да прехвърля в 30 литровия. Само не съм много на ясно как ще стане прехвърлянето  :-)

sliven

Питаш.Казват ти.Искаш да правиш друго!?  *CRAZY* Извади майката и я пусни в общият аквариум,ако е живяла там.Ако не, сложи я в 30 литр.Бащата го остави да се грижи за тях.Като проплуват,ще проядат и ще се пръснат наоколо и обратно.Тогава ще махнеш бащата и ще ги захраниш.Като поотраснат ще ги преместиш в 30литр.След 2 седмици ще пуснеш майката и бащата в малкият и така......!  :kreshtja:
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

eraser

Ок ще ги оставя в малкия. Да питам може ли да бащата да си изяде хайвера? Извинета ако има отговор да тоя въпрос във форума.

sliven

Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

LuDiQa

Няма как да ги изяде както ти каза СЛИВЕН остави бащата а извади женската като се измътят махни и бащата аз късно пиша май вече кво стана извади ли нещо ?
Два домата пресичали улицата. По едно време единия го сгазила кола, а другият се провикнал хилейки се:
- Ставай бе, кетчуп!

eraser

Извадих да растът яко юнаците. 31 броя са и имам само 1 жертва, щото я смукнах без да искам с маркучето докато чистех и тя се затисна. Иначе рибките като се излюпиха си седяха във вътрешната страна на тая лерамична кошничка и аз ги изчаках малко и я зех със се рибките и водата в нея и ги сложих в 30 литровия. Там сложих 1 камък от голямия аквариум да го глозгат. Храня ги със спирулина, попарена маруля,магданоз, и замразена артемия и дафния, като редувам 1 ден растителна храна 1 ден мръвка.... Във темата за размножаване на анцистроси съм сложил и снимки...  *YAHOO*

LuDiQa

Разпространение:

Произлизат от тропичните реки на Южна Америка. Варират по размери, в естествени условия надхвърлят 10 см, като мъжките са малко по-едри от женските. Най-популярните разновидности са с размери от около 5 см, което ги прави идеално допълнение както за големите аквариуми, така и за значително по-малките. Тялото е тъмно, понякога почти черно, осеяно с многобройни светли петънца и точки, които са дали на анциструсите едно от популярните им имена. Перките са на тъмни и светли ивички. Характерно за тези риби е не само видоизмененият във вендуза устен отвор, а и наличието на голям брой шипообразни, понякога раздвоени на върха, израстъци по предната част на муцунката при половозрелите мъжки, рядко и при женските. Често срещани са и албиносите, както и форми с удължени перки. Анциструсите са като правило съвсем кротки и дори дружелюбни рибки, което ги прави идеални за аквариуми с много различни видове. Все пак ако не им бъде осигурено жизнено пространство, мъжките може да се бият по между си.

Отглеждане:

Непретенциозни към характеристиките на водата. Понасят температури в границите 15 - 27 С, pH 5,8 - 7,8 и обща твърдост 5 - 19 dH. Необходима е обаче добра филтрация, както и наличието на подходящи места за криене.

Хранене:

Анциструсите са по принцип всеядни, макар че основната част от храната им е от растителен произход. В аквариумни условия те се хранят преимуществено с водорасли от стените на съда, от дъното и подводните обекти, понякога и с мъртви животни, паднали на дъното. По-едрите екземпляри се нуждаят от допълнително хранене. Подходящи за целта са краставиците и някои сортове тиквички, които са по принцип добра добавка към менюто за тези риби. Те трябва обаче да бъдат закрепени за дъното, за да не изплуват, тъй като анциструсите никога не търсят храна по повърхността.

Размножаване:

Определянето на пола при тези риби е сравнително лесно, за разлика от повечето други сомове. Зрелите мъжки винаги разполагат с голям брой дълги шипчета по муцуната, докато при женските - дори да ги има - те са значително по-къси. Освен това мъжките растат по-бързо и стават малко по-едри и по-широки от женските. Развъждането на анциструсите е сравнително лесно. За целта е необходимо единствено да им бъде осигурено скривалище, което рибите да сметнат за пещера - и най-обикновена PVC тръба по принцип върши работа, стига да е достатъчно голяма, за да могат анциструсите спокойно да влизат вътре. Веднъж намерила подходяща "пещера", женската хвърля хайвера, след което мъжкият се заема да го пази и "проветрява" с перките си, за да доставя на развиващите се яйца необходимия им кислород. Поради това родителите в никакъв случай не бива да се отделят от яйцата. Малките се излюпват след около 5 дни. pH на водата през това време трябва да е около 6,8.                 *DRINK* *DRINK* ;-)
Два домата пресичали улицата. По едно време единия го сгазила кола, а другият се провикнал хилейки се:
- Ставай бе, кетчуп!

rastata51

е сега колко оживяха

valnata

Повечето бяха изядени от скалариите. :-( Понеже се скапа водата от оставащата храна се принудих да ги местя в големия аквариум. Има оцелели около 15-20 броя. Сега махнах грунда и растенията от малкото аквариумче и съм отделил пак родителите. Чакам да хвърлят пак, и тоя път ще се постарая да оцелеят всички.   :-D

Similar topics (5)

10720

Публикации: 64
Прегледи: 25759

1754

Публикации: 9
Прегледи: 10200

56361

Публикации: 6
Прегледи: 5366

51477

Публикации: 11