• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

co2 scrubber-абсорбатор за въглероден диоксид

Започната от Ilianidis, 07.12.2012 12:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ilianidis

Пускам темата,поради подходящия сезон за това явление проявяващо се именно в зимния сезон,когато нивата на цо2 в помещението, където е морския ни аквариум се повишава,това причинява повишение на концентрацията и на нивата на цо2 и в самия аквариум, причинявайки намаляване на пх стойността към киселата точка.Спадането или леките колебания се забелязват най-често привечер,когато морския биотоп преминава към нощна фаза,всички фотосинтезиращи организми преминават към дишаща фаза,тогава кислорода намалява,а цо2 се увеличава. Дори и да поддържаме висока алкалност и буферна способност на средата,то често се случва пх да играе в тясни граници между 8,3 и 7,7 което за sps коралите и по-специално род акропора е много често причина за избелване. В глобален мащаб това е явлението ацидификация на световния океан,от което цели коралови рифове са заличени от живота на земята. В домашната акваристика е намерено решение с гранулат наречен sodalime състоящ се от калциев хидроокис,натриев нидроокис. За целта се прави реактор с тази медия в сухо състояние,прекарва се въздуха от помещението в което се намира скимера през тази медия,абсорбира се цо2 и се подава на турбината на скимера,който е главния източник на баланса на разтворените газове в морската система. Тази система е необходима повече по моему на системи с балинг метод, докато системи в които се дозира калциев хидроксид като източник на калции т.е. варна вода, пх по естествен път е по-високо,а и цо2 разтворен във водата дори е необходим за свързването с калциевия хидроокис, за да се получат необходимите бикарбонати. Предполагам метода ще е приложим и за системи оборудвани с калциев реактор. Ето инфо по въпроса:
http://reefbuilders.com/2009/08/11/co2-scrubber-mcu-research-promises-raise-ph/
http://www.wayfair.com/Molecular-Products-Gallon-Pail-Sodalime-120020-00-AMW1000.html
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2002077
Темата е отворена за коментари и лични впечатления. Аз лично ако успея да намеря дадената медия бих я ползвал,тъй като имам съмнения ,че малкото случаи на частични избелвания на капризни корали се дължат на именно тази причина.

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Ilianidis

Не ми излиза като готов продукт. Подсещаш ме да си го забъркам ли?

NO CARRIER

Точно така. Преди малко приказвах със собственичката на магазинчето и каза, че няма налична гасена вар, но ще потърси и ще ми каже дали може да се намери.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.