• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:44

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Температурата в морския рифов аквариум

Започната от Стоян Михов, 13.10.2014 22:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Ех, че кога съм казал пък точно аз, че основните правила не трябва да се спазват?  :-) Че нали заради точно тези начинаещи съм я направил тази тема, да се ориентират каква температура да си поддържат, да знаят каква температура поддържат другите им колеги и какво е значението й за аквариума, да вкарат малко мисъл и да си обяснят защо точно тази температура се поддържа, а не просто като ги питаш - защо поддържаш 25 градуса, да кажат "Ами щото Камен, Стоян, Марио или някой друг ми каза така".
"Догма" е твърдение, неподлежащо на обсъждане, което се приема за безусловна истина. Затова, според мен, правила в морската акваристика (и не само) има и трябва да има, но догми - не.

За съжаление последните постове имат повече диспутно-философски уклон, отколкото да хвърлят светлина върху температурата (образно казано  *JOKINGLY*). Та дайте да се върнем на топика, а догматичната, стенобионтна философия да я бистрим следващия път като се видим.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Yonchev

Според мен тук е мястото да споделите нещо което аз осъзнавам като грешка, която правех преди (предполагам не само аз съм я правил и затова да помогнем да не я правят и други). Примерно лятото се прибирам и гледам температурата се качила до 28 градуса... И веднага като един подготвен акварист, вадя 2-те двулитровки (замразени предвидливо във фризера) и веднага в аквата, и след 10-15 мин. температурата пада рязко. Това лично аз възприемам като грешка която съм правил, поради рязката температурна разлика която се получава за малко време. Сега съм с вентилатори, които се включват автоматично, вярно много по-бавно свалят температурата, но това май е най-добрия и изпитан метод (ако не броим климатика за аква разбира се)
Та дали някой от вас е правил това с ледените бутилки и имало ли е някакви поражения?

камен чочев

:) Добре де, не си казвал. Но така ми прозвуча и за това реших ясно да го напиша...
Yonchev, мисля, че точно за това е тази тема. Много хора не си дават сметка , колко е вредно да има резки промени, в който и да е от параметрите в един рифов аквариум. Да, няма да умрат коралите или рибите, но със сигурност стресът е налице. По-претенциозните корали (акропори) ще забавят или спрат растежа си, може да позагубят и цвят, но всичко това се проявява с дни и седмици закъснение. Едно от правилата е ( добре де, не е догма  ;-) ), всички промени да се извършват плавно, за да се намали до минимум стреса. Някой правил ли си е труда да наблюдава времето за зеленясване на стъклата при различни температури. Е, аз със сигурност мога да кажа (последните дни си направих експеримент), че при  температури над 28 градуса (до 30, по високи не рискувах) при абсолютно еднакви останали условия, сутринта почистено стъкло до вечерта се нуждае отново от почистване, докато при 25 градуса това се налага най-рано в края на втория - третия ден.

Стоян Михов

Нормално е стъклото да обраства по-бързо. При по-висока температура всички биологични процеси се ускоряват. Голяма част от полезните хетеротрофни бактерии в аквариума са най-активни в границите 25-30 градуса, ако температурата е в по-ниската част на този диапазон, те разлагат отпадъците по дъното много по-бавно и мръсотията постепенно започва да се трупа и с нея се захващат други  микроорганизми които не са толкова "приятни" (като цианото например), които причиняват различни видове гниене. Един пример ще дам - най плодородните почви с най-дебел хумусен слой (1-2 метра) се намират в умерените ширини и то в по-северните им части. Една от причините е, че поради по-ниските температури бактериите и другите хетеротрофи не успяват да минерализират всичката органика и тя постепенно се трупа с годините. На екватора съответно, при високите температури и влажност, органиката се разлага от бактериите и гъбите едва ли не мигновенно, затова там в джунглите, почва, хумусен слой, почти няма (2-3см) и останалото е пясък.  Та тези закони си важат и в аквариума, поддържането на по-висока температура, кара аквариума да върви на по-високи обороти - коралите растат по-бързо, рибите ядат повече и растат по-бързо, стъклата обрастват по-бързо, водорастилите растат по-бързо, денитрификацията протича по-бързо, отпадъците се разлагат по-бързо. Но както при всички високи скорости, колкото по-бързо караш, толкова по-тежки са катастрофите. Един "бърз" аквариум е много по-нестабилен от бавния аквариум. В смисъл в един по-студен аквариум може да си позволиш да храниш по-рядко корали и риби и да го оставиш за няколко дни без проблем, докато "бързия" аквариум иска много повече внимание и по-често и качествено хранене.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

tonino


камен чочев

Ето една интересна дискусия с интересно твърдение по темата http://www.reef2reef.com/forums/reef-aquarium-discussion/181041-do-cooler-tanks-produce-better-color-coral-than-warmer-tanks.html


Sent from my iPhone using Tapatalk

sano-pets

Жега е ! Какава ви е температурата в танковете? Аз вече 2- 3 седмици си поддържам 30 градуса и за сега няма проблем...да чукна на дърво!

julianiv

С помощта на един малък вентилатор от Технополис - около 26,5. Без охлаждане отива към 29.

diabolique

При мен Хайлеята си върши добра работата и температурата не се качва повече от 26.5

vankata_032_pld

Аз не спирам климатика в помещението и водата си е ок 26 -27.

tishovsx

Клипа е от 7.06.2016.
Направо да ти се скъса сърцето...топла вода, ел ниньо...аз казах ли ви, че човека е най-голямото зло за планетата :duvar:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Similar topics (5)

58170

Публикации: 4
Прегледи: 2857

36266

Публикации: 36
Прегледи: 13909

57084

Публикации: 5
Прегледи: 3999

30041

Публикации: 0
Прегледи: 4501