• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 13:37

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

СКИМЕРИ

Започната от Коле99, 10.01.2012 14:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

VeL

Цитат на: mpoxama - 20.09.2013 11:36
Благодаря, но обема за който го дават и цената на която го дават драстично се разминават с тези за които питам  *DRINK*

Бих те посъветвал да закупиш скимер, който е предвиден поне за 1/3 над реалния ти обем вода. За моята система, която е около 500 литра реален обем вода, позвам Ati Powercone 200i, който по дефиниция е за 1000 литра аквариум. Независимо, че в момента системата е ненатоварена поради малкият брой риби, ако го настроя да вади по-мокра пяна, ОГРОМНАТА чашка се пълни за около седмица - при натоварена система ще е още по-бързо. Така че купувай по-голям скимер с по-голяма чаша, с Blue 1000 при натоварена система може да ти се наложи да чистиш чашата всеки ден (или по-лошо - да ти прелива в съмпа).

mpoxama

В интерес на истината се чудя, защо винаги трябва да се пресилваме  *dontknow*, както се вижда на сметката съм заложил едни 20% отгоре. Благодаря за съветите, но избора е направен и нека не спамим темата излишно.
Поздрави на всички!  *DRINK*
Митко

Стоян Михов

Здравей, не ги приемай нещата като пресилване. Навсякъде където попиташ, не само в българския форум, а където и да е, ще ти кажат да вземеш дори два пъти по-мощен скимер, от това което ти препоръчват фирмите производителки (особено китайските). Повечето хора тук лично са се убедили в това. Не мисли че някой иска да те набута да си купиш по-голям и по-скъп скимер. Просто доста от нас са си купували по-малък и по евтин и все до едно и също стигаме след това. Моят скимер е три пъти по-мощен от това, което ми трябва по книги, не е щото съм голямата работа, а просто защото идва от по-голяма система, хубавото на големия скимер е, че работи еднакво добре и в голяма и в малка система, не е лошо да сложиш голям скимер в малък аквариум, лошото е да сложиш малък скимер в голям аквариум, защото до момента в който разбереш, че скимера ти е недостатъчен, вече са минали няколко месеца на работа и в аквариума вече се е натрупало голямо количество органика, която после трудно се чисти без рестарт. Аз не разбрах какъв избор си направил, но какъвто и да е успех от тук нататък.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

mpoxama

Здравей Октоподе, и благодаря за съвета и мнението ти...
Спрях се на BM Curve 7, а резултата все в някакъв момент ще видите из форума  :-D

VeL

Цитат на: mpoxama - 20.09.2013 16:19
В интерес на истината се чудя, защо винаги трябва да се пресилваме  *dontknow*, както се вижда на сметката съм заложил едни 20% отгоре. Благодаря за съветите, но избора е направен и нека не спамим темата излишно.
Поздрави на всички!  *DRINK*
Митко

*spam
Ако за тебе даване на отговор на твоя въпрос за избор на скимер е "излишен спам", то следващия път ще си спестя "спама" за твоя пореден върпос. Евала, че в единия момент се чудиш въобще какъв скимер ще ти трябва, а няколко дни по-късно вече дори констатираш "пресилване" в дадените ти съвети. Явно има много "вродени таланти" по форума.
*spam

И както вече обясни Стоян за всички, които се вслушват в разумни съвети - купувайте по-големи скимери веднъж, за да не купувате два пъти.

mpoxama

VeL, ориентирах се в отговора достатъчно бързо от твоят съвет, а и след това на Октопода!
затова още след твоя отговор написах че няма нужда от повече отговори...съжалявам че си приел като да наричам "спам" твоето мнение!
А какъв талант съм, моля да не определяш по две приказки, и точно намерението да не ви губя излишно времето, както правят повечето "вродени таланти", се опитах да приключа дискусията ;)

Стоян Михов

Малко да посъбудя морската тема.
Чудя се дали вече не съм я споделял тази статия, ама неможах да намеря, ако съм го правил. Тук се разбулват доста истини за скимерите- втората част е по-интересна.

http://www.advancedaquarist.com/2009/1/aafeature2

http://www.advancedaquarist.com/2010/1/aafeature

Общо взето, колкото и да се напъват и най-добрите скимери, повече от 30% от общия органичен въглерод не могат да премахнат. Причината не е техническа, а физико химическа - явно това е процентът на хидрофобните въглеродни молекули в нормалния отпадък от аквариумната дейност. Така, че редовните смени на вода и активния въглен са неизбежни, колкото и да ти е як скимера.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Я споделете малко мнения и опит със скимери. Мисля да си сменя скимера и да дам заслужена почивка на Deltec-a , не защото не работи, а защото ми се иска малко да променя системата.
Кажете какво мислите за ATI 200 is, доколкото разбирам модела 2014 година е вече с китайски Jebao контролируеми помпи, но никъде нищо не можах да прочета как се справят, за по-старите АТИ-та (до тази година) с италианските помпи на Sicce PSK 2500 съм чувал и хубави и... и не толкова лоши мнения, в смисъл като работи помпата са супер, но помпата е доста чувствителна към разни външни фактори, то това е и официалното становище на Ати, защо са се обърнали към китайците.

Другото, за което се замислям е немския NYOS - много готин дизайн, нещо доста различно от другите. Но този малък обем на тялото (в сравнение с Атито) и малката помпа, която не е контролируема не ми въхват много доверие. Между другото и те са с италиански помпи, но не Сиче, а Eden http://reefbuilders.com/2012/05/24/nyos-viper-water-pump/. Не мога да ги разбера германците, винаги са се славили като най-добрите производители на помпи, а какво стана сега - всички ползват някакви италиански, а вече и китайски фирми, непонятно за мен (но иначе на скимера отзад пише Made in Germany -  да бе, да). А пък може да изчакам и NYOS  да направят скимер с контролируема помпа и леко кичозно лед осветление, както са обещали май месец ;) http://reefbuilders.com/2014/05/31/nyos-pimps-controllable-skimmer-colorful-leds/

Май единствения скимер, който ползва немска помпа ще е скимера на Eheim, за който май никой нищо не е чувал.https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/protein-skimmer/new-skimmarine-800
(напълно) китайски скимер не искам все още. Royal exclusive  са ми скъпи, иначе бих си купил такъв.

Та кажете си мнението, някой виждал ли е "китайското" ATI?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

magnit

Старата серия на Ati бяха доста сполучливи скимъри и замяната на помпите изглежда като прогрес. Съвсем скоро ще мога да ги сравня.
А що се отнася до Nyos-а с уникалния си дизайн мога да кажа едно - когато го разглобиш, установяваш удивителна прилика с Bubble magus, нещо като NAC7.
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

alexandarcho

Чувстваш се много прецакан, като отвориш кашон на който пише, че е направено в Германия, а вътре има Джебао  :-) Иначе скимера е супер. Помпата не се чува и е много мощна, не мога да я пусна на макс, а съм вдигнал скимера на 5-6см. над марката за нивото.

magnit

Прав си колега, прецакване си е. Но поне става дума за "скромна" сума.
Представи си колко е неприятно, обаче, да си купиш "немска" луксозна лимузина с турско купе, виетнамски лагери, източно - европейска електроника и индийска сглобка, но пък с напълно немска цена...., но какво да се прави - викат му глобализация, или цивилизация, или кво беше, че вече и ние се пообъркахме ;-).
Човек, който често повишава тон си понижава авторитета!

Иво D

А защо не споменавате скимерите " Letkarski "? Освен, че са с помпа SICCE никаква информация и отзиви няма за тях - било то позитивни или негативни.

Стоян Михов

Мисля че човек трябва да се чувства прецакан, само когато някой е скрил нещо от него. В случая АТИ не крият, че са сменили Sicce  с помпата на Jebao,  даже напротив, нещата звучат като "Най-накрая се отървахме." :)

@alexandarcho - можеш ли да споделиш малко повече опит с новото ATI?

Цитат на: Иво D - 16.10.2014 18:50
А защо не споменавате скимерите " Letkarski "? Освен, че са с помпа SICCE никаква информация и отзиви няма за тях - било то позитивни или негативни.
Letkarski  скимерите ги прави колегата Леткарски от форума (не лично той де :)), помпите им са Sicce PSK серията (като на старото АТИ) произведени по поръчка за Леткарски с модифициран по негово предложние пропелер. Аз също бих искал да чуя отзиви за тези скимери, тъй че ако някой има опит да споделя.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Стояне, знаеш моето мнение и за двата модела, но ще се опитам да дам плюсовете и минусите на двата модела за тези, които се интересуват. Относно АТИ- то - перфектен скимер, що се отнася до настройките и регулирането му. Голям минус е невъзможността му за разглобяване. Помпата (старата) дава проблеми при проблемно електрозахранване ( непостоянно напрежение).  Проблем дава и е глупаво измислено едно допълнение към ротора, което вкарва въздуха в пропелера (при неправилно положение или износване или липсата му, въздуха не се разбива на мехурчета и скимера не работи). В интерес на истината корпуса се прави в Германия ( гледах как ги правят) и е доста масивен ( няколко пъти съм изпускал чашата, без последици). Помпата му не грее толкова, колкото сиче синхрата, примерно но с времето дебита и намалява. Nyos- а е нещо, което прави впечатление в момента, в който го видиш да работи. Сместта, която прави сигурно е с най- високото отношение въздух/вода. Прави впечатление с масивна и добра изработка. В разговор с двамата братя, собственици на компанията изтъкнаха, че скимера е 100% немски и помпата е Eheim. Прилика с Бъбъл магус не виждам в нито един от компонентите, освен може би падащото дъно. Нито камерата, нито пропелера, нито приспособлението за завихряне, нито във формата на конуса, нито в закрепването на чашата има някакви прилики. Да не говорим при работа.... Все пак оценка ще може да се даде най-малко след година - две, след като се види в процеса на работа как се справя. За компенсиране на нерегулируемата помпа , регулирането на нивото в скимера е двуразово- грубо и фино, както и регулиране на количеството въздух.
И накрая няколко думи за скимерите Леткарски - хубави скимери, с хубави помпи, лесни за настройка и най-важното непрекъснато развиващи се и със страшно много опции и поръчкови екстри. Но тук също оценка може да се даде след година поне. За момента са без забележка и само мога да сваля шапка на Бисер!


Sent from my iPhone using Tapatalk

Стоян Михов

Благодаря за включването Камене. Интересно след като говорихме с теб за NYOS-a  и като поразрових малко намерих разни интересни факти, с които по никакъв начин не искам да омаловажавам качествата на скимера, който го видях лично и изглежда наистина впечатляващо. Но NYOS всъщност не е оригинално немска марка. От 2010 год за пазара в Германия скимерите на сингапурската фирма Skimz (които по принцип си правят хубави скимери) се продават ребрандирани под името NYOS. В резултат на не много добронамерените закачки от glassbox design, които ги бъзикаха, че лъжливо представят NYOS за нова марка и че са откраднали логото на Sony Vaio  *JOKINGLY*,един от собствениците отговори:
"this is Matthias, one of the owners of Nyos. FYI, Nyos is a registered Trademark of our company and we are the official German partners of Skimz Singapore.... This is why we decided to rebrand the skimmers under the nyos label."
Но помпата им мисля, че не е Eheim,  а е италианската Eden  http://reefbuilders.com/2014/04/24/nyos-quantum-skimmer-promises-lots-refinement-outrageously-cool/
Пак казвам, това нищо не значи за качеството, но както казахме по-горе вече нищо не може да се каже откъде е, и "произведено в Германия" вече не звучи така, както звучеше преди десетина години. Нещо като Great Wall - Маде ин Ловеч :).
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg