• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какъв е принципа на работа на сензора за нивото на водата?

Започната от haans, 12.07.2011 10:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

haans

Здравейте колеги,бих искал да питам какъв е принципа на работа на сензора за нивото на водата  http://cgi.ebay.com/New-Liquid-Water-Level-Sensor-Horizontal-Float-Switch-/110687701572?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19c5804a44

и как може да се използва за доливане на водата в съмпа,моля да ми кажете как да се свърже цялата система и помпата с сензора и какво ми е необходимо за целта! *thanks *thanks

VeL

Това, което виждаш в аукциона, е само сенсозрът за нивото. Доколкото съм запознат самата система за доливане включва сензори, помпичка и контролер. А принципът е следният - имаш съд с осмозна вода и съмп, когато водата в съмпа падне под определено ниво сензорът реагира и помпичката изпомпва осмозна вода в съмпа. Това се прави най-вече с цел да се запази едно константно ниво на соленост /соли/ в аквариума. Можеш и да доливаш осмозна вода всеки ден, като следиш колко е изпарената такава, но доколкото знам не се препоръчва, защото това води до рязка промяна на параметрите. Ако не се бъркам при системата за доливане помпичката е с дебит едва около 2-4л. на час.

terahz

Освен този сензор (2-3 от тях), ще ти трябва помпичка за вода, 12/220 волтово реле и 12 волтово захранване. Връзва се така:

Сензора се връзва като прекъсвач на 12 волта за релето (режеш + на захранването и връзваш сензора там. Релето от своя страна е прекъсвач на 220 волта за помпичката (режеш един удължител и прекъсваш фазата. Слагаш релето там).

Така, когато сензора затвори веригата, 12 волта отиват до релето, което затваря 220 волтовата верига към помпичката. Вода се налива докато сензора не прекъсне веригата за 12 волта на релето, което прекъсва 220В към помпичката.

Препоръчително е да ползваш 2 сензора (един малко над втория) в съмпа и едно реле в контейнера с чиста вода. Целта на последния сензор е да предпази помпичката от изгаряне. При него, трябва да се обърне самата плаваща част, за да може сензора да работи обратно (когато е горе, веригата е затворена, когато е долу е отворена).

Ето тук е описано много добре (на английски) как се прави всичко това: http://www.aquahub.com/store/diygaquarium.html

Успех

Similar topics (2)

8491

Публикации: 41
Прегледи: 19298

28714

Публикации: 3
Прегледи: 4367