• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
13.04.2024 04:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

По мощна помпа на скимере?

Започната от logner, 02.03.2014 16:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

logner

Здравейте интересно ми е какво ще стане с скимера ако му се сложи по мощна помпа.Ще се подобри ли работата му и ефективноста?

Стоян Михов

https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

logner

Говорех принципно.Но да речем в случая моя BM-NACQQ

Стоян Михов

Специално за този скимер няма вариант.
Всяко плексигласово тяло на скимера е разработено специално за съответната помпа. Височината му, обема диаметъра на тръбите - всичко е напаснато към водният и въздушен поток, осигуряван от съответната помпа. Помпата -това е скимера, останалото е плексиглас. Почти няма как да напаснеш различна помпа към съществуващ скимер - иска много играчка и резултатите може да са плачевни. Възможно, но много трудно е за големите скимери, там има разнообразни марки помпи със сходни характеристики и е възможнода намериш заместваща помпа със подобни параметри.
Аз имам същия скимер за малкото аквариумче на хлапето. Каквото и да говорим - не е върха на сладоледа.

Според мен за аквариум под 100 литра - скимер с дървено камъче. Несравним е като производителност със всички други с помпи. Според мен има някакво физическо ограничение и функциониращ малък скимер със помпа е много трудно да се направи.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

logner

Понеже входа отдоло където е трабичката като го гледам позволява малко разширяване.Затова се зачудих и питах.Определено не мисля да правя експерименти :)

logner

Стана ясно ,че по мощна помпа не може да се сложи на този модел.Но направих нещо друго през последните две седмици.Към отвора на въздуха включих аераторна помпа която имах под ръка за експеримент сера 110л/ч.Определено мога да кажа ,че за това време с нея извади доста повече скимат отколкото като си работи без нея както е закупен скимера.Сега се чудя ако се сложи още по добра да кажем 200-300л/ч дали няма да има още по добър резултат.

Dede

Ако сложиш по-голяма помпа за въздух рискуваш да му отнемеш възможността на помпата на скимера да засмуква вода, или да не смогва да разбива добре въздуха с водата а нищо чудно и да изгори.
Не знам какво целиш този експеримент, но аз при мен със си направил нещо като импровизирана камера за подаване на допълнително количество въздух без скимиране.
Все си мисля, че при по големите скимери не е невъзможно да се поиграе с количеството въздух/вода, за да се оптимизира работата, но най вероятно при по-престижните марки това е направено предварително.

Similar topics (4)

12471

Публикации: 14
Прегледи: 6860

57371

Публикации: 15
Прегледи: 11917

38565

Публикации: 17
Прегледи: 26620

58507

Публикации: 17
Прегледи: 10503