• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.05.2024 06:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бактериите в рифовия аквариум

Започната от Стоян Михов, 29.10.2014 21:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

Радвам се, че дискусията провокира проверки и търсения на нова информация. Не исках да задълбаваме много в микробиологична тематика, но много от родовете имат както сладководни така и морски представители, именно затова допреди десетина години се смяташе, че са едни и същи и за сладка и за солена вода. Но в последствие се оказа, че не са едни и същи видове, и отделно от това основните "виновници" за нитрификацията в морската вода са всъщост дори отделни родове (после тези родове се отделиха като самстоятелни) Един от пионерите в тази област и откривател на доста от щамовете на аквариумните нитрифициращи бактерии (особено морски) е доктор  Timothy A. Hovanec (той сега произвежда продуктите Dr. Tim's), неговите статии и клипчета са доста полезни. А за да ви объркам още повече ще кажа, че всичко това, което говорим сега в много близко бъдеще ще се окаже, че и то изобщо не е точно така, защото по-нови изследвания показват, че вероятно голяма част от нитрификацията в океана не се извършва от бактерии, а от други микроорганизми - Археони :), няма много информация за тях, към момента има изолиран само един окисляващ амония представител на на археоните -Nitrosopumilus maritimus и почти не е ясно за какво иде реч.  Но всичко това за нас като най- обикновени акваристи няма голямо значение, дали бактериите са различни родове, видове или щамове за нас е все едно, по-важното е, че сладководните нитрифициращи бактерии не работят в морски аквариум и обратното. То това е елементарно доказуемо, като се опиташ да стартираш нитрификация в морски аквариум с бактерии взети от сладководен - ами не става, точно така са започнали откритията на доктор Тим Хованец.
Между другото фирмите, които според мен са от малкото разбиращи какво правят са Dr. Tim's, Fritzzyme и Instant Ocean (последните всъщност може да се каже че пак са от Dr. Tim  ,защото продукта е им е правен от д-р Тим, докато е работил за тях като изследовател преди да си хвърлят китките и той да реши да си направи собствена фирма). Другата марка, която много ми допада е BioGro 1,2,3 , но за тях малко по-нататък.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

sano-pets

Цитат на: tonino - 01.11.2014 07:49
Това е най-важният извод до момента :)

Опс! Малко ми намирисва на маркетингов трик! За всяка нужда да си има продукт! Може да е едно и също но важно да е точно за моята нужда! Нищо, че ще е много по-скъпо !  Важно е да пише, че е уникално!!!

Разгледах сайта на д-р Тим'с . Вероятно е известен учен , открил, патентовал това или онова и хоп два различни продукта (  братята хамериканци това и чакат ( консуматорска нация)). Вероятно са хубави, работят, заслужават си парите ( ако ги имаме в повече!) :

One & Only Nitrifying Bacteria за сладководни аквариуми - http://www.drtimsaquatics.com/freshwater-aquarium-products


One & Only Nitrifying Bacteria за соленоводни аквариуми - http://www.drtimsaquatics.com/saltwater-aquarium-products различен продукт , по-скъп , но с етикет и снимка на точно МОЯТА РИБКА!

И на двете страници има препратка към една и съща статия - Learn more about One & Only here. - за общия продукт!
За съжаление никъде не откривам кой род бактерии съдържат и какво количество!!! Вероятно е търговска тайна!

За цената им не ми се говори . Има си линк BAY NOW - проверете!


Разгледах и  BioGro 1,2,3 - някакъв магазин го продава - http://www.aquariumspecialty.com/dvh-biogro-123-marine
Първата бутилка има бактерии и ензими
Втората  - нитрифициращи бактерии - Nitrosomonas, Nitrobacter, and Nitrospira strains +още нещо! Тук има +  Нитроспира !
Третата - бактерии намаляващи детрита
Nitrosomonas, Nitrobacter, and Nitrospira strainsNitrosomonas, Nitrobacter, and Nitrospira strainsNitrosomonas, Nitrobacter, and Nitrospira strains
Микроб -лифт препоръчват при стартиране на аквариума да се ползва първо Спешъл бленд ( незнайно какви и колко бактерии - търговска тайна, вероятно ) - подобно на  BioGro 3 и  Найт Аут 2 - нитифициращите бактерий - само Nitrosomonas, Nitrobacter за съжаление- подобно на  BioGro 2 . Като за солен аквариум препоръчват дозата да се повиши с 50 %. Ето ти новия продукт с по-високата цена!

Не че си хваля стоката, днес я продавам, утре може да не я продавам ! Аз все още не съм я тествал ( стартирал съм аквариума отдавна, поддържам нулеви нива на нитрати ...) но важното е че Микроб Лифт има дистрибуция не само в Америка а и в Европа и човек може да си я купи веднага когато му потрябва и на прилична цена.

А да мечтаем за най - новите открития и научно доказани продукти можем винаги - интернет е едно голямо село!
sano-pets

И тропик Марин вече предлагат бактерии.
Кажете си мнението за техния продукт , ето описанието:

NITRIBIOTIC
PROBIOTIC AND NITRIFYING BACTERIA
Probiotic bacteria and yeasts have proved how
positive they are in the keeping and breeding of
shrimp and fish on a large scale. Adding
probiotic bacteria to food and water reduces
disease and improves growth and stress
resistance
in animals.
Tropic  Marin® NITRIBIOTIC contains the most important
genera of probiotic bacteria and yeasts.
In addition to probiotic bacteria and yeasts,
NITRIBIOTIC also contains nitrifying bacteria
that start the nitrification, thereby helping to
reduce toxic ammonia to non-toxic nitrate. The
purple bacteria contained in NITRIBIOTIC
oxidises toxic hydrogen sulphide to non-toxic
sulphur and sulphate.
The bacteriostatic suspension prevents a
proliferation of unwanted germs and inhibits the
growth of suspended bacteria up to the dosing.
Tropic Marin® NITRIBIOTIC thus remains
effective even long after it is opened.
NITRIBIOTIC  contains bacillus subtilis, nitrobacteria, saccharomyces, lactobacillus and
purple bacteria.

sano-pets

Ех Андоне! Все срещо течението  плуваш!  :)
Те това с дългия срок го изтъкват като плюс а ти ...!

Ще го пробваме и ние ама незнам кога ще го взема ! Вчера ми пратха мейл с новите продукти! След първия сняг ще е !
:whistle: :whistle: :whistle:

Стоян Михов

Хетеротрофни бактерии (амонификатори,минерализатори).
Това са другите много важни бактерии във вече действащия аквариум. Всъщност те не правят нещо свръх особено, те са както всички останали животни в аквариума - хранят се с органична материя и отделят амоняк(и други работи). Но благодарение на тях всякакви органични отпадъци (фекалии,мъртви тела) се разлагат постепенно до неорганични вещества,така азотът в органичните молекули преминава в амоняк и е готов да послужи за енергиен източник на нитрифициращите бактерии. Тук разнообразието е голямо и трябва да бъде такова, защото няма един щам, който да може да разгради всички възможни органични вещества- едни разлагат въглехидратите, други протеините, трети липидите, четвърти целулозата и т.н. Именно затова в аквариума е добре  не само да има хетеротрофни бактерии, но  да бъдат в нужното количество и да бъдат от желаните щамове - т.е. да карат минерализацията в удобния за нас път, да бъдат продуктите от тази минерализация безопасни за аквариума. Защото в аквариума както във всяка една затворена изкуствена система, биологичните закони си важат и когато имаш няколко вида, които ползват един и същ ограничен ресурс в крайна сметка винаги накрая остава един, кой ще бъде този един зависи от биологичните особености, и много често този вид не е точно този който на човек му е удобен и желан. Ще дам един пример, който не съм го измислил аз, а ще го взема назаем от Paul B  един много опитен рифър от RC, ветеран от войната във Виетнам, чийто морски аквариум може би вече стана на 45 години, та ето какво каза той (предавам по памет). Имаше един експеримент Биосфера -2, при който група хора - 7 души бяха затворени в един гигантски парник в американска полупустиня,с цел да  видят как и колко време могат да оцелеят в напълно изолирана екосистема, имаха няколко прасета, кокошки,градина с плодове и зеленчуци, езера с риби, даже малък риф, джунгла и т.н. Този експеримент обаче претърпя почти пълно фиаско, причините бяха най-разнообразни, но една от тях беше че хората сериозно гладуваха, като причината за това е, че в царството на насекомите стана революция и местните мравки и хлебарки за кратко време избиха и изместиха всички останали  "полезни" насекоми, като пчели, пеперуди и други, които опрашваха зеленчуците и плодовете и станаха единствените насекоми в екосистемата." Точно това става и в нашите аквариуми, в зависимост от условията доминанти стават определени щамове, които са най-пластични - примерно устойчиви на скимиране,  на по-ниско рН и т.н. номного често тези бактерии не са ни най-любимите - като цианото например  :-). Затова понякога е необходимо да се добавят избрани щамове, да да преборят нежеланите и да се вкара разнообразие в системата, за да могат да се разграждат повече съединения и по-бързо.
Хетеротрофните бактерии за разлика от нитрифициращите, са много по устойчиви, размножават се много бързо,  повечето образуват спори и могат дълго време да стоят неактивни, затова препарати съдържащи такива бактерии могат да бъдат сухи и могат да имат много дълга трайност, дори след отваряне. Освен това много от тях се срещат и в сладки и в солени води и могат да се използват и в двата вида аквариуми. За съжаление обаче и за разлика от нитригициращите бактерии, за да се гарантира разнообразието, тези бактерии трябва да се добавят периодично, за да има ефект - седмично или няколко пъти в месеца, защото някой от тях напр щамове Bacilus са способни за много кратко време да се развият в огромни количества и напълно да усвоят наличната храна, след което изчезват под натиска на по-слабо ефективната, но по-устойчива конкуренция.
Много често препаратите съдържащи тези бактерии съдържат и ензими и разни хидролизиращи химикали, които подпомагат разграждането на големите органични молекули.
Такива препарати, за които се твърди, че са само от хетеротрофни бактерии и разни ензими (без нитрифициращи бактерии) са:
FritzZyme 460
Dr. Tim's Waste-Away
BioGro 1,2,3
MICROBE-LIFT / Gravel & Substrate Cleaner
Prodibio Bio Digest
TetraAqua Biocoryn - това също го тествах - сухи капсули със спори и някакви кристали вероятно захар или някакви въглехидрати, за съжаление нищо живо нямаше в след разтварянето.

Така остана една трета група препарати съдържаща бактерии, която се предлага, наричана от мен "тюрлю гювеч" :) - тези препарати съдържат микс от всякакви бактерии ( и нитрифициращи и хетеротрофи плюс ензими и хидролизиращи химикали) често включително за морска и сладка вода. Предвид разликите които изброих по-горе между нитрифициращите и хетеротрофните бактерии е разбираемо защо не съм голям привърженик на тюрлю гювеча (или т. нар от микробелифт "Цяла екосистема в една бутилка"  *JOKINGLY*)

Ето някой марки такива миксове:
MICROBE-LIFT / Special Blend
Fauna Marine Marine Bakto Blend
Prodibio Start Up
ZEObak
Brightwell Aquatics MicroBacter7
TLC StartSmart Complete
Nyos Bac
AquaLight bio-rein 10 ml
Aquarium Munster aquavital bactosprint

Тук е и ЗеоБак на Корален Зухт, който съм ползвал няколкогодини и не мога да кажа лоши неща, но определено не е най-доброто което съм тествал, тук попада и NYOS Bac, който също имах възможноста да тествам наскоро и резултатите, от които са просто плачевни (всъщност, аз изобщо не съм сигурен, че изобщо има бактерии в това нещо, но това може би по-нататък), Най-доволен съм бил от Fritzzyme, който имах удоволствието да ползвам кратко време, но за съжаление невъзможно да се набави тук в БГ. Общо взето по-сериозните и големи фирми като Fritz,
Dr. Tim's  и BioGro не предлагат миксове от нитрифициращи и хетеротрофни бактерии. Като казвам сериозни, имам предвид кои организации, университети и институции ползват продуктите им,разгледайте сайтовете им ако искате.

Тук е мястото да отбележа, че аз не продавам, нито произвеждам подобни продукти, нито пък някой ми плаща да правя ревюта и нямам никакъв интерес да хваля или критикувам дадена марка.

П.С. Хич не ми харесва накъде отиде темата, тъкмо похвалих колко хубаво върви дискусията, пък то каква била причината за интереса. Искам да помоля да се спрат рекламните постове (има си раздел за това), и особенно пък такива пуснати с информация на английски, моля постарайте да превеждате това, което копвате, голяма част от нас не говорят или четат английски.   И си казвайте когато продавате дадения продукт, който се коментира, колегите, които четат трябва да са наясно.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

"На всяка манджа мерудия", та да се включа и аз. Теоретичната основа и обяснения не ме интересуват изобщо. Както и 99% от хората с морски аквариуми. Ако ни интересуваше щяхме да сме завършили микробиология, а не това, което сме. Като потребители ни интересуват реалните резултати от продуктите, които ползваме. И като такъв с опит в използването на такива продукти ще кажа моят опит. Относно нитрифициращите бактерии- ползвал съм Nite out на Microbe Lift. 100% полезен продукт при стартиране на аквариум. Понякога се налага пускането на риби почти веднага след осоляване на водата (аквариуми на обществени места) и заселването на такива аквариуми извън всякакви правила. Използването на този продукт го позволява и не само това - няма нито една загубена риба или някаква, каквато и да било видима реакция на рибите, като към амоняк. Това могат да го потвърдят и други колеги. Що се отнася до другите продукти мога да кажа следното: ползвал съм многократно Спешъл бленд, даже и при борба с цианобактерии и то в определени случаи с положителен резултат. В много случаи чисто видим резултат няма, но не знам и как би имало в един зрял, стабилен аквариум. Какво очакваме и кога да ги ползваме? Мога да кажа, че след използването на Спешъл бленд, детрита изчезва почти на 100%. Ползвал съм и друг препарат на Микробе лифт - ТераПи, при първи признаци на бактериална инфекция по някои риби - е, резултатът и тук беше добър - изчезнаха всякакви признаци на инфекцията. Ползвал съм и Nyos bac, като тук резултат беше поразителен, по отношение на избистрянето на водата (доста хора могат да го потвърдят) и незеленясването на стъклата. Двукратното добавяне в аквариума в магазина, избистри толкова водата, че две от акропорите най-отгоре блийчнаха до чисто бяло. А в аквариумите с риби (където качеството на водата въобще не е добро - нитрати 25-50, фосфати 0,08 - 0,5) и два пъти седмично почистване на стъклата, доведе до едно почистване на две седмици. И пак казвам кога да добавяме и какво да очакваме. В една стабилна система с много добра филтрация, нива на фосфати и нитрати близки до нулевите, какво бихме могли да очакваме, струва ли си да ги добавяме и изобщо ще има ли видим ефект? Не правя реклама никому, това има и е имало на нашия пазар, това сме ползвали. Що се отнася до американските препарати нямам никакво наблюдение, а да вярвам 100% на писанията там, където рекламата е култ, няма да стане.

П.П. Чета някои постове и не вярвам на ушите си :-D

sano-pets

Цитат на: tonino - 02.11.2014 14:51

"Малко история:

През 1976 г. Ecological Laboratories започва да произвежда MICROBE-LIFT, като продукт за използване в широк спектър от приложения, в областта на селското стопанство, промишлеността и пречистването на отпадъчните води.  С течение на времето, стана ясно, че бактериалните продукти  могат да бъдат ценни при по-малки по мащаб приложения, като например декоративни езера и аквариумни системи. Ето защо, през 1998, Ecological Laboratories започна да предлага Микроб-лифт в по-малки опаковки  - за отделния потребител."

Цитат на: Стоян Михов - 02.11.2014 00:54
Хетеротрофни бактерии (амонификатори,минерализатори).
... такива бактерии могат да бъдат сухи и могат да имат много дълга трайност, дори след отваряне. Освен това много от тях се срещат и в сладки и в солени води и могат да се използват и в двата вида аквариуми.


Ето - и според Стоян тези продукти могат да се ползват и в двата типа аквариуми. Аз съм още новобранец - затова нямам меродавно мнение!

А за това дали Спешъл бленда съдържа нитрифициращи бактерии - още утре ще пусна запитване до АКРА или производителя!


Цитат на: tonino - 02.11.2014 10:21


Затова е несериозно да се твърди, че видиш ли този бактериален препарат е добър, а другия не е. На каква база е сравнението? Един и същ аквариум или аквариумите на различни хора?

LIKEСтоян Михов

 *JOKINGLY*
Та да продължа от снощи, че умората надделя и не довърших.

Прави ли ви впечатление, че като че ли нещо липсва в цялата картинка? Ами да, къде отидоха още по-важните за един аквариум денитрифициращи бактерии, т.е. тези, които превръщат нитратите в газообразен азот? Странно, но аз поне не намерих някой, който да предлага такива щамове за морски или сладководни аквариуми, и май само един, който споменаваше че в неговия микс има и денитрифициращи бактерии. Много подозрително нали? ") Между другото има учени, които смятат че в аквариума няма как да протече денитрификация (денитрификацията протича само в безкислородна среда, и доколкото денитрифициращите бактерии са факултативни аероби, ако в средата има кислород те предпочитат да използват него като акцептор, вместо да се морят с трудните нитрати). Има и други учени и производители, които твърдят че денитрификация има навсякъде в аквариума - в камъни в пясъка и дорри се получава дори в биопелетите, с две думи много има да се работи още по този въпрос.

Между другото малко хора знаят, но всъщност има начин как да се провери колко и какви групи бактерии има в аквариума (и в препарата, който сте си купили), и то може да го направи всеки, не е нужно да имаш лаборатория, микроскопи и познания => http://www.dbi.ca/BARTs/index.html , малко скъпичко излиза около 12$ по спомен едното тестче, ама в крайна сметка истината излиза скъпо доста често. *JOKINGLY*.

Мислех да споделя малко от впечатленията си от микробе лифт субстрат клинърите, ниос-а, биогро 1,2,3 ама като гледам как се вихрят нещата май ще се въздържа.
Давайте го по спокойно и стига сте се нервили на такива неща,

П.С. Все още можете да ме поздравите за рождения ден, има още 2 минути.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

камен чочев

Айде да илядиш, че да продължиш с експериментте   *DRINK* Бъди жив и здрав и много успехи и в хобито и в работата.
А че има нещо в продуктите на Микробе Лифт, има. И смърди на г**на. :)

sano-pets

Честит ДЕН РОЖДЕН и от мен  *DRINK* *DRINK* *DRINK* , на патерици ! Съжалявам! :(

На мен ще ми е интересно да прочета мнението ти за тези продукти !

П.П. Ако си пазарувал продуктите на МЛ от БГ преди 06/2014 - вероятността  да са били с изтекъл срок е голяма!
А за експериментите е нужно да се вземе под внимание всичко !

Стоян Михов

Благодаря за пожеланията :)  *DRINK*
Цитат на: tonino - 02.11.2014 14:51
Е те това се опитва да обясни Стоян + какво :-) И мисля, че за това е цялата тема, само че той захожда по-отдалечко.
Точно, ама заради това по-далечно захождане се получи малко предварителна защита :).
Не съм казал никъде, че Микробе лифт препаратите не работят  ( с изключение на забавлението ми с " Цяла екосистема в една бутилка"  *JOKINGLY* извинявайте ама ми е малко несериозно), просто изброих биологични факти и посочих колко различни са бактериите, които осъществяват различните етапи в азотния цикъл и че не е необходимо всеки път, като ти трябват някакви бактерии да наливаш в аквариума "букет" от всички щамове, които фирмата произвежда.
Възможно ли е един препарат съдържащ нитрифициращи бактерии да работи и в морски и в соленоводен аквариум?  Да разбира се, възможно е, казах го и по-горе
Цитат на: Стоян Михов - 31.10.2014 18:39
Вероятно в такива препарати се слагат смесени щамове от морски и сладководни бактерии, колко ефективно и оправдано е това е друга тема
,  това което аз започнах да обяснявам, но не можах да завърша, защото започнах отдалече и  полемиката в защита на продукти тръгна. Та аз казвам, че няма нитрифициращи бактерии, които да са ефективни и в солена и в морска вода и това е факт. Това обаче не означава, че в препаратите не могат да се сложат щамове и за солена и за морска вода и най-вероятно това правят, но понеже сладководните ползуватели на тези препарати за мноооого повече от рифаджиите, съотношението - сладководни : морски бактерии е много в полза на сладководните. Предполагам това е и обяснението защоо МЛ искат добавяне на до 50% повече от продукта в солена вода, твърдението че солената вода забавя развитието на бактериите е доста несериозно (то в морето няма бактерии сигурно и те се развиват бавно). Затова за мен е по-доброто решение да си избера продукт, който е само от морски бактерии, ами не искам да си купувам смес, аз нямам сладководен аквариум и не искам да слагам 50% повече от продукта, с две думи не искам да си купувам нещо, дето не ми трябва. Не съм казал, че Микробе Nite Out не работи. А още по-малко пък съм казал че препаратите на Микробе  съдържащи хетеротрофни бактерии не работят, даже отбелязах че всички препарати които съдържат хетеротрофни бактерии могат да работят добре и в морски и в сладководен аквариум, защото тези бактерии са много толерантни, което sano -pets забеляза. Да тествал съм Микробе лифт продукти и ще кажа от кои съм с най добри впечатленаия и за какво, ама малко по-късно, чче да довърша. По отношение на Nyos bac
Цитат на: камен чочев - 02.11.2014 11:42
Ползвал съм и Nyos bac, като тук резултат беше поразителен, по отношение на избистрянето на водата (доста хора могат да го потвърдят) и незеленясването на стъклата. Двукратното добавяне в аквариума в магазина, избистри толкова водата, че две от акропорите най-отгоре блийчнаха до чисто бяло.
Не съм казал, че Ниос бак не избистря водата, просто казах че вероятно не съдържа бактерии :). За да подкрепя тезата си ще използвам едно твое наблюдение -
Цитат на: камен чочев - 03.11.2014 00:31А че има нещо в продуктите на Микробе Лифт, има. И смърди на г**на. :)
. Това е най-доброто доказателство за един обикновен ползувател, че в един препарат има хетеротрофни бактерии, едно че си миришат продуктите от жизнената дейност на бактериите и друго че за консерванти се слагат разни серни съединения. Чувал съм че някои напреднали фирми слагали вече други несерни консерванти, ама това не означава, че препарата вече не намирисва :). Та ако можеш да сравниш как мирише Бленда на МЛ и Ниос-а мисля че ще ти е достатъчно, - Ниос Бак е кристално бистра течност, без абсолютно никаква осезаема миризма и дозирането е 2 капки на 100 л, два пъти седмично, та този продукт като описание би трябвало да е същия като Микробе лифт Special Blend, който яко си смърди на канализация и от него се добавя долу-горе 10-12 мл на 100 л вода веднъж на две седмици (при поддръжката). :) Та си мисля, че Ниоса по-скоро съдържа различни ензими, химични окислители и обезцветители на водата и храна за бактерии, но вероятно не съдържа или съдържа минимални количества бактерии. Затова трябва да се внимава с него, защото е възможно избелването на акропорите след добавянето му да не се дължи само на избистрянето на водата. Докато за един чисто бактериален препарат предозирането не е проблем.
Ей такива неща исам да се замислят хората, за да преценят какво им трябва, затова почвам да обяснявам издалеко.

Цитат на: tonino - 02.11.2014 10:21
Също ми е интересно през 70-те или 80-те години ветерана какви препарати е слагал?
Много добър въпрос, слагал е точно това което слага и сега повече от 45 години, откакто си е стартирал аквариума - тиня от океана :), най-добрия препарат с бактерии.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

sano-pets

Цитат на: sano-pets - 02.11.2014 20:55

А за това дали Спешъл бленда съдържа нитрифициращи бактерии - още утре ще пусна запитване до АКРА или производителя!


Има нитрифициращи бактерии! Дали това е добре или не - само опита ще покаже!

ТУК съм публикувал какви бактерии  съдържа SB и функцията им в аквариума.

Стоян Михов

:) явно не можах да обясня добре, но не мисля че някой е оспорвал дали точно този препарат има или не нитрифициращи бактерии, темата беше съвсем друга.
Да ви споделя малко впечатления от MB Special blend, естествено няма да са съвсем пълни, защото не съм го ползвал достатъчно дълго време. Но все пак - дали има някакви бактерии? Този път не се наложи да ползвам имерсионния микроскоп, още с отварянето на бутилката стана ясно, че бактерии има  *JOKINGLY* и то в доволно количество. И на цвят (прозрачно розово кафеникав) и на мирис го докарваха перфектно. Живи ли са бактериите - живи са - пак нямаше нужда да гледам под микроскоп, за три дни след отварянето на контейнера и изпарението на част от консервиращия сероводород (за огромна радост у дома  :-D ) течността придоби тъмно кафяво-червеникав оттенък и се образува утайка от съживилите се бактерии (за това малко ме съмнява, че трайността на продукта след отварянето е една година - няма начин просто). Та толкова засега: Има ли бактерии? - да. Живи ли са? - Пак да.
Забавлявах се с тази "екосистема в една бутилка" определено, още повече със срока на годност - на моята бутилка й изтича срока март 2017 година, така е принтирано на бутилката! Добър срок за бактериален продукт. Но оставете това, на кутията пише: Срок на годност: отворен 1 година, неотворен 2 години. По тази логика моята бутилка ще бъде произведена март догодина  *JOKINGLY*. Знаех, че хамериканците живеят в бъдещето, но едва сега получих и доказателство. *ROFL*
Както и да е, това е по-скоро за забавление.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Приключих първия цикъл ежеседмична добавка от тестването на MB Special Blend (звучи ми като уиски). Мога да дам  някакви мнения вече. За аквариум на няколко години с натрупан детрит свърши добра работа, видимо намаля детрита и камъните се поизчистиха и водата се поизбистри. Освен това аз го взех повече с цел да си заразя биопелетите в реактора, което също се получи добре. Това са плюсовете. Минусите са, че след отварянето и изпарението на консерванта, бактериалната флора си сменя състава постепенно, не е нужно да се гледа на микроскоп, той разтвора си променя цвета видимо (и мириса), след повече от месец отворено мисля, че последната доза е далеч от първоначалният състав на бактериалната флора, това за едната година живот на отворено, може и да е вярно , но кои бактерии ще оцелеят накрая не е ясно (остава най-силния :)). Второ отрицателно - наистина в солена вода трябва да се слагат по-големи количества аз слагах 50-60% отгоре на нормалната доза, което малко компрометира добрата му иначе цена.

Като цяло ако ще давате пари за бактерии - заслужава си, сравнително евтин е, със сигурност има бактерии в него и вършат работа при правилната доза. Не очаквайте мигновени резултати  от бактериален продукт, особено пък ако аквариумът ви е сравнително нов и нямате допълнителен източник на въглехидрати за бактериите (,то принципно в бутилката трябва да има и храна за бактериите и разни ензими, ама...). тук става въпрос само за добавяне на бактерии в стар аквариум с цел премахване на детрит и възстановяване на бактериално разнообразие, за стартиране на нов аквариум, не знам, малко съм скептичен. Ако ще пробвате, започнете с чисто нова бутилка, не използвайте отворена такава, предполагам че нитрифициращите бактерии първи дават фира след отварянето.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

55782

Публикации: 19
Прегледи: 25250

30561

Публикации: 24
Прегледи: 11617

57084

Публикации: 5
Прегледи: 4167

36266

Публикации: 36
Прегледи: 14043